Vojna v Ukrajini 2

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.105
1.101
113
Novi sekretar nata Rutte, je za prvo službeno potovanje izbral Ukrajino - in še vedno pravimo, da nato nima nič z Ukrajino ?
Seveda ima. Obrambo NATA pred največjo trenutno grožnjo slednjemu - Rusijo.
Prej je bila grožnja akademska, z napadom na Ukrajino pa realna.

Isto kot Dolfe konec 1930ih. Najprej je bila grožnja akademska, potem je pa vsako leto postajala bolj realna, dokler ni postala neobvladljiva, ker se ni reagiralo ob času. Še Stalin je spaktiral z njim. Kako lepo od njega. :zaljubljen:
 

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.203
-2.134
113
Seveda ima. Obrambo NATA pred največjo trenutno grožnjo slednjemu - Rusijo.
Prej je bila grožnja akademska, z napadom na Ukrajino pa realna.
Velja tudi obratno, ker je Nato trenutno največja grožnja Rusiji, in se je s širjenjem nata proti vzhodu in kopičenjem ukrajinske vojske (z nato instruktorji) pred Dombasom in z napadi na Donbas povečalo, je Putin ukrepal in zaščitil novonastale države LPR in DPR.
 
  • Objave ne odobravam
Reactions: leibstandarte

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.203
-2.134
113
Zgodovina odnosov Ukrajine, ki je podpisala, da bo trajno nevtralna država in da se ne bo vključevala v druge vojaške zvez. z natom:

Nobenih anket o priljubljenosti Nata se v Ukrajini ni izvajalo.

1992 Ukrajina se po osamosvojitvi pridruži Svetu za severnoatlantsko sodelovanje.

1992 september, odprtje ukrajinskega veleposlaništva v Bruslju. V Bruslju je sedež Nata.

1994 februar, Ukrajina sklene okvirno pogodbo z Natom v okviru pobude Partnerstvo za mir.

1995-2003 Ukrajina in Združene države Amerike prirejajo vsakoletno vajo Šcit miru.

julija 1997 je bila na vrhu Nata v Madridu podpisana Listina o posebnem partnerstvu med Natom in Ukrajino.

julija 1997 je na poligonu v Javorovu potekala poveljniško-štabna vaja "Cooperative Neighbour-1997".

1997 Rusija in Nato sta podpisala pogodbo o nerazmešcanju Natovih oporišc v vzhodni Evropi in baltskih državah.

1997 V Kijevu je bil odprt Natov informacijski in dokumentacijski center.

1998 Na sedežu Nata se je pojavil ukrajinski predstavniški urad in svoje delo je zacel posebni vojaški predstavnik Ukrajine.

1998 novembra je predsednik Kucma podpisal "Program sodelovanja med Ukrajino in Natom do leta 2001".

1999 april, odprtje Natove misije v Kijevu.

Junija 1999 je Ukrajina podprla Natovo operacijo na Balkanu.

1999 je potekal vrh Ukrajina-NATO

2000 Prvic v zgodovini je letno srecanje glavnega politicnega organa Nata, Severnoatlantskega sveta, potekalo v Kijevu, zunaj držav clanic Nata,

2000 Ukrajina in Nato sta podpisala sporazum o statusu sil.

2001 V Javorovu v Lvovski regiji je bil odprt center za usposabljanje Mednarodnega centra za ohranjanje miru in varnost.

2002 potekal vrh Ukrajina-NATO

2002 sprejet "individualni nacrt partnerstva z Natom".

Maja 2002 je ukrajinski Svet za nacionalno varnost in obrambo sprejel strategijo Nata, ki je predvidevala revizijo statusa neuvršcene države v korist zacetka procesa, katerega koncni cilj je polnopravno clanstvo Ukrajine v Natu.

Julija 2002 sta Ukrajina in Nato v okviru programa Partnerstvo za mir podpisala memorandum o podpori Ukrajine operacijam Nata.

novembra 2002 je bil sprejet akcijski nacrt Nato-Ukrajina, odnosi pa so se še okrepili z oblikovanjem letnih ciljnih nacrtov Nato-Ukrajina.

Leta 2002 je v Ukrajini potekala vaja Cooperative Adventure-2002, ki je postala najvecja Natova vaja na ozemlju držav SND.

Vaje z Natom so potekale že prej. Kasneje so skupne vaje z Natom postale skoraj vsakoletne.

Leta 2003 je Ukrajina podprla ameriško operacijo v Iraku, saj je v regijo poslala svoj "mirovniški kontingent"

Aprila 2004 je vrhovna rada sprejela zakon o prostem dostopu Natovih sil v Ukrajino.

Junija 2004 Vojaška doktrina Ukrajine vsebuje dolocbo o ukrajinski politiki evroatlantskega povezovanja, katere koncni cilj je clanstvo v Natu.

Aprila 2005, po oranžni revoluciji in prihodu Jušcenka na oblast, se v okviru neformalnega srecanja zunanjih ministrov Nata sestane komisija Ukrajina-NATO. Sodelovanje z Natom je potekalo v obliki "pospešenega dialoga", ki naj bi bil prvi korak k pristopu Ukrajine k Natu.

Aprila 2005 je Jušcenko v ukrajinsko vojaško doktrino vrnil ukrajinski strateški cilj "polnopravnega clanstva v Natu in EU".

Januarja 2006 je bilo v Budimpešti po srecanju obrambnih ministrov Nata z ukrajinskim obrambnim ministrom Gricenkom objavljeno, da so te države pripravljene podpreti vstop Ukrajine v Nato.

Aprila 2006 je na srecanju zunanjih ministrov Nata predstavnik generalnega sekretarja Nata James Appathurai dejal, da vse clanice zavezništva podpirajo cimprejšnjo vkljucitev Ukrajine v Nato. Rusija je po drugi strani izrazila zaskrbljenost zaradi tega razvoja dogodkov.

Septembra 2006, ko je predsednik vlade Janukovic prevzel vlado, se je v ukrajinski zunanji politiki zgodil preobrat. Janukoviceve zunanjepoliticne izjave so bile v nasprotju z Jušcenkovo usmeritvijo.

Avgusta 2006 je tiskovna služba nove ukrajinske vlade sporocila, da Ukrajina odlaga sprejetje "akcijskega nacrta za clanstvo v Natu".

Septembra 2006 je bil Janukovic na delovnem obisku v Bruslju, kjer je podal izjavo, da Ukrajina ni pripravljena na vstop v Nato.

2008 april, ZDA so se na vrhu zavezništva v Bukarešti zelo potrudile, da bi svoje zaveznice v Natu prepricale, da se morata Gruzija in Ukrajina pridružiti akcijskemu nacrtu za pristop. To je povzrocilo napetost v odnosih med Rusijo in Natom.

2008 je prišlo do škandala, katerega povod je bila izjava generalnega sekretarja Nata, da je organizacija prejela pismo, ki so ga podpisali predsednik Ukrajine, predsednica vlade Timošenko in predsednik parlamenta Jacenjuk in v katerem so Ukrajino prosili, naj se pridruži akcijskemu nacrtu za clanstvo v Natu.

2009 Avgusta je bila na sedežu Nata podpisana Deklaracija o dodatku k Listini o posebnem partnerstvu.

2010 Janukovicev prihod na oblast. Prednostna naloga ukrajinske zunanje politike je ponovno postal status neuvršcene države. Sprejet je bil zakon "O temeljih notranje in zunanje politike".

2010 april Janukovic je ukinil medresorsko komisijo za pripravo države na clanstvo v Natu in nacionalni center za evroatlantske integracije.

Aprila 2010 sta predsednika Medvedjev in Janukovic v Harkovu podpisala sporazum o podaljšanju bivanja ruske crnomorske flote v Sevastopolu od leta 2017 do leta 2042. To je povzrocilo ogorcenje ukrajinske opozicije in prerivanje v Radi.

Vrh Nata novembra 2010 je v strateškem konceptu Nata utrdil prejšnjo usmeritev o sodelovanju Ukrajine.

2013 februar, Ukrajina se uradno pridruži Natovi protipiratski operaciji "Ocean Shield".

november 2013, obisk delegacije mednarodnega sekretariata Nata v Ukrajini.

2014 februar, v Ukrajini se je zamenjala vlada

februar 2014, obisk delegacije Sveta Nata

marec 2014, Rusija zasede Krim

marec 2014, obisk ukrajinske vojaške delegacije na sedežu Nata v Bruslju, kjer so razpravljali o "podrocjih okrepljenega sodelovanja" med Ukrajino in Natom

2014 Aprila je bil sprejet zakon o dovoljenju enotam oboroženih sil drugih držav, da vstopijo v Ukrajino in sodelujejo v vecnacionalnih vajah.

2014 Od maja do novembra naj bi Ukrajina sodelovala na 15 vajah Nata.

2014 Generalni sekretar Nata Rasmussen je na srecanju obrambnih ministrov zavezništva v Bruslju dejal, da Nato ostaja "iskren prijatelj Ukrajine".

2014 Decembra je ukrajinska vrhovna rada sprejela zakon, ki ga je predstavil predsednik Porošenko in ukinja ukrajinski status neuvršcene države.

2015 januar, Natova delegacija na obisku v Ukrajini, kjer je v Kijevu potekalo 20. srecanje skupne delovne skupine Ukrajina-NATO.

2015 september, sprejeta vojaška doktrina, ki daje prednost "poglobitvi sodelovanja z Natom in doseganju popolne združljivosti vojaške sile VSU z vojskami držav clanic Nata do leta 2020".

2016 julij, Na vrhu Nata je bila Rusija priznana kot glavna varnostna grožnja zavezništvu, njeno odvracanje pa je bilo uradno razglašeno za novo nalogo Nata.

2017 junij, vrhovna rada je v zakonu zapisala: clanstvo v Natu je ena od prednostnih nalog ukrajinske zunanje politike.

2017 julij, generalni sekretar Nata Stoltenberg je odprl novo pisarno organizacije v Kijevu

2018 marec, Ukrajini je bil podeljen status države, ki si prizadeva za clanstvo v Natu. Porošenko je zahteval, da se njegovi državi zagotovi akcijski nacrt za clanstvo v Natu.

2018 julij, predsednik Porošenko je podpisal zakon o nacionalni varnosti Ukrajine, ki bo spodbujal obrambno združljivost z državami Nata.

2018 Julija je ob robu vrha Nata v Bruslju potekalo srecanje v formatu Ukrajina-Gruzija-NATO.

2019, leta 2019 so zacele veljati ustavne spremembe, ki so utrdile strateško usmeritev za polnopravno clanstvo Ukrajine v EU in Natu na ravni ustavne norme

septembra 2019 se je Zelenski v New Yorku srecal z generalnim sekretarjem Nata Stoltenbergom.

Oktobra 2019 sta Svet Nata in generalni sekretar zavezništva Stoltenberg obiskala Ukrajino

2020 junij, Nato je Ukrajini podelil status okrepljenega partnerja

2021 je bilo izvedenih osem skupnih vaj med Ukrajino in državami Nata

junij 2021 junija voditelji Nata so potrdili odlocitev z vrha v Bukarešti leta 2008, da bo Ukrajina dobila akcijski nacrt za clanstvo

2021 november, srecanje zunanjih ministrov Nata v Rigi, na katerega so bili povabljeni zunanji ministri Ukrajine in Gruzije.

2021. december Rusko zunanje ministrstvo je objavilo osnutke sporazumov z ZDA in državami Nata za zagotavljanje varnosti Rusije in držav clanic zavezništva. In sicer, da bi pravno uzakonili zavrnitev nadaljnje širitve Nata proti vzhodu in pristop Ukrajine k zavezništvu. Kijev meni, da so takšne zahteve nesprejemljive.

Generalni sekretar Nata Stoltenberg 2021. decembra zavrne zahteve Moskve.

2022, nacrtovanih je 10 vaj s clanicami Nata.
 
  • Objave ne odobravam
Reactions: leibstandarte

damirj

Guru
9. maj 2012
5.155
2.332
113
to pravijo tisti, ki tudi pravijo, da nato ni vpleten v vojno.


NATO condemns in the strongest possible terms Russia's brutal and unprovoked war of aggression against Ukraine - which is an independent, peaceful and democratic country, and a close NATO partner. NATO and Allies continue to provide Ukraine with unprecedented levels of support, helping to uphold its fundamental right to self-defence.

Ukraine is not a NATO member. Ukraine is a NATO partner country, which means that it cooperates closely with NATO but it is not covered by the security guarantee in the Alliance’s founding treaty.

NATO is helping Ukraine defend itself against Russia's war of aggression by coordinating the delivery of aid from Allies and partners to Ukraine. Together, NATO Allies account for 99% of all military aid to Ukraine.

Since Russia’s illegal annexation of Crimea and destabilisation of eastern Ukraine in 2014, NATO has adopted a firm position in full support of Ukraine’s sovereignty and territorial integrity within its internationally recognised borders. The Allies strongly condemn and do not recognise Russia’s illegal and illegitimate annexation of Crimea, and denounce its temporary occupation.

NATO also condemns Russia’s illegal attempt to annex four regions of Ukraine – Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporizhzhia – in September 2022, which is the largest attempted annexation of European territory by force since the Second World War. The sham referenda in these regions were engineered in Moscow and imposed on Ukraine. They have no legitimacy, and NATO does not recognise them. These lands are Ukraine and will always be Ukraine. The overwhelming vote in the United Nations General Assembly condemning Russia’s attempted annexations sent a clear and strong message that Russia is isolated and that the world stands with Ukraine, in defence of the rules-based international order.

NATO’s actions are defensive, designed not to provoke conflict but to prevent conflict. The Alliance has a responsibility to ensure that this war does not escalate and spread beyond Ukraine, which would be even more devastating and dangerous. Enforcing a no-fly zone or deploying combat troops to Ukraine would bring NATO forces into direct conflict with Russia. This would significantly escalate the war and lead to more human suffering and destruction for all countries involved.