Malce slaba primerjava.
Gasilca, zdravnika, policista, ipd. plačujemo, da gasi NAŠE požare, da zdravi NAŠE bolezni, da čuva NAŠE ljudi pred kriminalom.....
Tudi NAŠE vojake plačujemo, da branijo NAŠE ljudi in NAŠO domovino. Kaj se dogaja v nekih vukojebinah tam nekje, me niti najmanj ne zanima, dokler NAŠI ljudje in NAŠ denar niso vpleteni. Tu gre za konflikt med Rusi in Ukrajinci. Ko jih jebe oboje, naj se potolčejo v svojemu peskovniku (malce grobo ampak realno).
EU in NATO pa naj se odzoveta z vsem kar "premoremo" takoj ko bo nekaj "njihovega" padlo na nekaj "našega". Do takrat to ni naš problem. Žalostno ampak tako je na tem nepravičnem svetu. Ogromno trenutnih "priseljencev" tako imenovanih "doktorjev in astronavtov" je pri "nas" prav zato, ker EU, NATO in ZDA drekajo tam kjer niso povabljeni niti zaželeni. Gospodarski interesi zakamuflirani v neko človekoljubno noto me pač ne prepričajo. Rus do Lizbone? Ja pa ja.... Še na drugo stran Ukrajine ne more, pa se "bori" proti 3 ali celo nižji ligi vojaške moči (kljub zahodnemu supportu z par generacij staro tehniko). Kaj bi šele z latest and greatest tehniko zahod uspel doseči.
Svet je bil nedolgo nazaj veliko lepši, varnejši in predvsem cenejši. "Veliki" so se brigali zase in za svoj narod. Lokalni konflikti so bili lokalni. Če je imela katera država problem z sosedo, sta se sami zmenili ali "stepli". Lokalni konflikt ponavadi ni povzročal globalnih posledic.
Na žalost je v Ukrajini to nekako to. Sedaj bi se morali pričeti pogovarjati z Rusi, kaj pravzaprav hočejo, da se konflikt ustavi. Ukrajini prav ali ne. Na žalost ne morejo zmagati, brez da svet povlečejo v 3.sv. vojno. Si to želimo, za ceno 1/4 Ukrajine?
Ni slaba primerjava, ampak si ti zadeve preveč poenostavil in posplošil.
Gasilci grejo pogasit tudi kak požar, ki ni NAŠ, policist bo težko lovil prehitre šoferje po Italiji, ampak to je bolj star pristojnosti, čeprav smo mi, ki živimo na meji z italijo, že večkrat videli, kako so SLO policisti lovili prehitrega šoferja tudi par 100m čez mejo in enako so to počeli tudi ITA policisti na naši strani meje. Big deal. Zdravniki se tudi kar izmenjujejo, pa čeprav jih imamo premalo. Naša vojska je pa kot si rekel naša vojska, in to mirsiju še kar ne gre v glavo. Naš vojak ostane doma. Za NATO misije se kandidatov izbere prostovoljce iz naše vojske, plača NATO, ne mi, mi z našimi € jih samo pripravljamo. Da pa tudi NATO nekaj € za to, tako da je to nekako win-win situacija.
Zdaj tu ZDA ne moreš mešati zraven, ali pač, če že hočeš kontrirati, ampak dejstva so, da smo del EU in NATO. Za oba je značilno daj-dam, pomeni, nekaj jim damo, zato da nekaj dobimo nazaj. Kaj damo in kaj dobimo nazaj je stvar določil. Čemu služi NATO vemo in za NATO plačujemo nek % GDPja. Lahko bi pa isti % dali tudi v svojo vojsko, ampak SLO je tolko majhna, da bi ta isti procent nam prinesel še 4 pilatuse in par tankov in mogoče še en napihljiv čoln za po vodi in potem konec. Možnost uspeha takšne vojske je nič, edino mogoče proti hrvaški bi še mogoče šlo.. Enako je tudi z EU, dosti damo, ampak dobimo pa tudi kar veliko nazaj, celo smo neto prejemniki. Super zadeva, razen seveda za one exYU nostalgike.
Da je bil svet cenejši? Se ti zdi? Danes je na oljo miljarda stvari, ki so 100x cenejše kot nekoč, so pa seveda stvari, ki so držaje. Tudi jaz bi rad tankal avto za 45SIT na liter, pa tega ni več nikjer. Da je cena bencina višja, ni kriva vojna v Ukrajini.