Vohunski programi v pametnih telefonih

Naty13

Zelenc'
24. sep 2012
6
0
1
Zanima me, če ima kdo izkušnje z vohunskimi programi v pametnih mobilnih telefonih? Kako lahko ugotoviš, če ga imaš? Obstaja kdo, ki zna tole odkrit?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.132
113
Večina "vohunski programov" deluje kot običajni programi, torej se jih dobi na listi(ah) nameščenih in tekočih programov BP. Skratka večina teh programov se zanaša na nevednost in neukost primarnega uporabnika telefona.

Kar se tiče kompleksnejših izvedb pa močno odvisi od platforme (OS) kateri teče na telefonu. Po defaultu vse sodobne platforme (iOS, android, win) ne omogočajo kakšnih resnih skrivanj servisov pred uporabniki, seveda s poznamimi metodami "dvigovanja" pravic (dostop do admin/root accountov) je možno tudi to, je pa seveda z zlorabo teh istih pravic spet možno odkrit te "skrite" procese.

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Glasno razmišlam: Razne organizacije Policija, FBI, CIA,... uporabljajo vohunjenje na ravni operaterja, tak da tega ne moreš videt na sameme telefonu, tudi za lociranje uporabijo triangulacijo med baznimi postajami. Najde se pa en kup programov ki se tudi lepo skrijejo v sam telefon pri tem lepo vodi Apple, s svojo aplikacijo find my iphone, in zaj novo find friends, kjer siri vprašaš kje je žena al froc pa ti pokaže na zemljevidu.
Pregled telefona če je android predlagam root, in pregled vseh pognanih procesov, nekje se mora kaj videt, pri iphonu je malo težje ker tam itak os ne dovoli nepodpisanim aplikacijam zagona, lahko pa da je tudi kakšna rešitev, sicer pa če je verjemi da jo bo tudi kakšen popoldaniski geek težko našel v telefonu.
Se je pa pred leti na mobitel omrežju na telefonu kateremu so prisluškovali slišal rahel room echo efekt, če si bil čist tiho v tihi okolici.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.004
6.174
113
Po navadi, ti programi omogočajo sledenje, vklop mikrofona, kamere. Branje SMS-ov itd.. V glavnem gre se za vohunjenje. Obstaja pa kar nekaj takih programov.

Naty13

Zelenc'
24. sep 2012
6
0
1
Znano mi je, kaj se da nadzorovat s temi programi in glede na določene info od osebe katera je kandidat, da mi je zadevo vprogramiral sem skoraj prepričana da je res. Je pa tako, kot je napisal Utisevalec idealno za neuke glede teh zadev, kot sem jaz.
smile-1.gif

Vem, da se da dobit tele programčke čist na izi, sam še vedno pa nisem našla pravega odgovora, če obstaja oseba, ki zna telefon pregleddat in najt te zadeve. Sama se tega nebi lotla, saj po pravici povedano pojma nimam in se tud nimam časa s tem ukvarjat.
Bi pa vseeno res rada vedla, ker je to kakorkoli gledamo kaznivo dejanje (poseg v zasebnost)
Glede na to, da je težko odkrit če ti je kdo nastavil zadevo v telefon, je torej edina ziher rešitev, da se ga rešiš menjava telefona?
Me zanima, če mi lahko kdo pove, kateri programi so, da vidim, če imam kej podobnega not... Grrr, naše zasebnosti sploh ni več. Po moje, da bom vrgla stran vso tehniko in se preselila v divjino!
smile-1.gif

Vesela bom vsakršne info, še bolj pa človeka, ki bi mi znal pomagat!
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.132
113
Sprašuješ na splošno in je težko povedati točne odgovore.

Torej kateri telefon?!

Sicer pa človek ki zna pomagat ni univerzalen in ni poceni!
grims-1.gif

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.721
84
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Pri reviji Monitor so o takih programih pisali konec lanskega leta in enega celo natančno preizkusili. Izkušnje z njim so opisali v sami reviji ter v filmčku na YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=JOokfnrCYGM).

Naty13

Zelenc'
24. sep 2012
6
0
1
Utisevalec.. gre za nokio c5. tisti članek sem pa brala ja.. sej zato pa mi je kapnlo, kaj se po vsej verjetno st dogaja!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.132
113
Nokia c5 je star symbian. Na tak telefon je problem nameščat že osnovne aplikacije, po drugi strani je res da obstaja tudi zanj par "vohunskih" aplikacij.

Nokie s temi symbiani so sicer precej pozabljive in ne toliko pametne, tako da predlagam da se preko Ovi suita namesti/nadgradi novo verzijo OSja (če še ni) in vmes bo avtomatično izgubila vse programe!
evil.gif

(sicer pa tudi factory reset ponastavi in pozabi vse programe in ostale podatke)

hrci

Pripravnik
22. jan 2008
865
2
18
najboljše da res narejiš factory reset oz format :p .. pa dobro bi blo da bi se s fantom pogovorila :D

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
samo s tem postopkom bodo vrjeto šle tudi slike, sms-i, kontakti, če niso na sim kartici...
Pred postopkom si nared backup teh stvari, če so ti pomembne.

Naty13

Zelenc'
24. sep 2012
6
0
1
Citat:
Uporabnik hrci pravi:
najboljše da res narejiš factory reset oz format :p .. pa dobro bi blo da bi se s fantom pogovorila :D

Hrči, gre za bivšga možeka, in pred časom nazaj bi bla smiselna obratna situacija, ko ga je sračkal okol.. Pojma nimam zakaj ga sploh zanima, kja delam!
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.132
113
No potem mu še vedno lahko vržeš telefon v glavo in kupiš novega, bo zadovoljstvo največje in vohunjenja ne bo več!
hysterical-1.gif