Vodenje informacijskih projektov

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Pozdravljeni,

zanima me, kje bi našel kaj uporabne literature o vodenju informacijskih projektov?
Namreč, napisati moram nekaj odgovorov, vendar ne smejo biti odgovori iz profesorjeve literature...

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Vidim, da je tole celo za Alter pretežka tema...

Da malo bolj natančno povem, kaj me zanima:
Kateri so štirje glavni omejujoči faktorji vsakega projekta? Ali lahko dosegamo maksimalne velikosti vseh omejujočih faktorjev hkrati? Kateri izmed njih je najpomembnejši?

Odgovora na to vprašanje ne najdem nikjer na internetu...
frown-1.gif

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Tkole iz glave:
1. sredstva (denar)
2. rok za dokoncanje projekta
3. delovna sila potrebna za izdelavo projekta
4. znanje

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Ponavadi ne spremljam tega dela foruma a sedaj sem opazil zanimivo temo. Moj odgovor bi se malo razlikoval od ahmed-ovega. In sicer (in order of importance):
1. Funkcionalnost
2. Sredstva (Delovna sila, namenjena za zunanje izvajalce in opremo)
3. Roki (roki izdelave, testiranja, implementacije, izobraževanja in dokončne uvedbe)
4. Tehnološke omejitve (glede na funkcionalnost, glede na obstoječo infrastrukturo, glede na stroške vzdrževanja, ...)

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Na najpomebnejše sta pa oba pozabila. Izvedljivost - oziroma kot nemci pravijo " Machbarkeitsprueffung".
wink-1.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik gs1422 pravi:
Na najpomebnejše sta pa oba pozabila. Izvedljivost - oziroma kot nemci pravijo " Machbarkeitsprueffung".
wink-1.gif

Na osnovi faktorjev, katere sem jaz naštel pridemo do izvedljivosti projekta - oz. kot pravijo angleško govoreči "feasibility"
wink-1.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Že, že. Ampak če je zadeva že v osnovi zgrešene nima smisla najprej preverjat če bo denar, pa če boš dosegel roke, pa če bo kader...

Saj pa najprej oceniš če zadeva sploh je izvedljiva in potem začneš kalkulirat, gledat roke... A ni škoda, da se cel Team ukvarja s financami, termini, kapacitetami potem pa se pri študiji izvedljivosti izkaže, de je projekt že od samega začetka zgrešen. Če imaš v Teamu inženirje in menedžerje so njihove ure drage.
wink-1.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
A vseeno: izvedljivost IT projekta se oceni na osnovi faktorjev, katere sem naštel (omejujoči faktorji). Torej, če nimaš faktorjev, katere sem naštel ne moreš oceniti izvedljivosti. Seveda lahko projekt opredeliš za neizvedljiv že ob upoštevanju manjšega števila faktorjev a kot izvedljivega ga lahko opredeliš le ob upoštevanju vseh naštetih faktorjev. In to je bilo vprašanje: kateri so omejujoči faktorji.

Vedeti moraš, ali lahko zadani cilj ob podanih omejitvah dosežeš v določenem roku ob uporabi sredstev, ki so ti na razpolago. Drugače ne gre
wink-1.gif

Še ostala odgovora:
2) lahko a potem hodimo po robu
3) teoretično ni najpomembnejšega. v praksi pa je to odvisno od investitorja (ali bo dal dodatna sredstva za razvoj ali ti bo morda dal še kakšnega razvojnika, bo morda spremenil zahtevane funkcionalnosti ali pa podaljšal rok ali morda popustil pri omejitvah).

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Mi je vse jasno, sam osebno pred izvedljivostjo po tvoji defifiniciji prakticiram še po moji. Verjetno bo razlog za to, da sem stacioniran v projektih avtomobilske industrije in ne IT. Tam pa zraven ISO-ja, pride še TS, ki ti dodatno zagreni življenje.
grin1.gif

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Hvala za odgovore, čeprav malo pozno, ampak bo vseno prišlo prav
smile-1.gif

@gs1422: ja, ISO TS zna res "mčkn" zagrenit življenje
smile-1.gif

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Ne, nisva iz iste firme, recimo, pa da delava za isto firmo (verjetno)
grin1.gif

PM.

Nazadnje urejeno: