Vneto žrelo (grlo)?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.917
6.975
113
Prejšnji teden v sredo se me je nekaj lotilo. Rahlo vneto žrelo (grlo) in pa rahlo povišana temperatura 37.4. Vnetje je bilo res minimalno, ravno toliko da me je nekaj ponoči "žgečkalo" in da sem občutil manjše nelagodje ob požiranju.
Grgral sem slano vodo + pil čaj. Še isti dan je vročina izginila, bolečina pa je ostala in se tudi povečala. Konec tedna sem tako prešel na dolo angin, ker je vedno bolj bolelo. V nedeljo je bolečina že vidno poputila, ponedeljek je skoraj več ni bilo.

Potem pa se je poslabšalo in se samo stopnjuje, danes me že konkretno boli, dosti bolj, kot prejšnji teden, tudi pri govoru se pozna, zjutraj sem komaj spravit par besed iz sebe. Hkrati pa sem začel še malce izkašljevati gnoj (ampak res malo, toliko da je). Drugih bolečin ni, tudi vročine ni, trenutno recimo 35.8 Na hitro sem si ogledal žrelo, nekih "belih pikic" ni videt. Nos je tudi relativno ok, ni opazit neke pretirane blokade, mogoče spet malce gnoja, ravno toliko, da se vidi da ni vse idealno. Tudi generalno počutje je OK, apetit je, prebava tudi ok
smile-1.gif

Ker traja zadeva že cca teden dni, me zanima, če je to zrelo za pregled pri zdravniku, ali še naj nakaj nekaj časa saniram doma, kako?

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Jaz bi saniral doma ..... po mojih izkušnjah pomaga, "kak štamprle" česa močnega, da razkuži zadevo, sicer peče samo meni navadno to najbolj pomaga !

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Do zdravnika, hitro saniraj in ne muči telesa. Lahko ti traja 2-3 tedne brez ustreznega zdravljenja. Sam imam od prejšnjega petka podobno. Sedaj je prešlo na nos in dihala tako da so v igri antibiotiki. Računam da bom konec tedna že v polnem pogonu. Ker smrkam in pluvam je verjetno bakterijsko, zazadi bolečin v sklepih pa lahko gripa.

Drugi teden naj bi bila razglašena epidemija gripe. Ali kdo kaj ve o temu?

Nazadnje urejeno:

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Če je izcedek prozoren, smrkanje in pluvanje kaže bolj na virusnemi vzrok.

@darjan: Fajn bi blo, da bi te zdravnik poslušal in pogleda žrelo.
Brez streptokoknega testa je sicer težko zagotovo trdit, če gre za bakterijsko angino in so potrebni antibiotiki. Na podlagi simptomov se sicer lahko predvideva, da gre za bakterijsko vnetje žrela, če so prisotni vročina, boleče bezgavke, obloženi mandlji in odsotni simptomi prehlada. Je pa po statistiki samo 15% vnetij žrela bakterijskih.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.917
6.975
113
Streptokokni test pomeni dajat kri?

Ma...grem k dohtarju, upam da se še kaj zraven ne nalezem, zdaj ko so čakalnice polne
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.917
6.975
113
"grlo je fajn rdeče" je rekla
smile-1.gif
bezgavke OK, pljuča tudi čista.

Glede na to, da nimam nobenih drugih težav, pa ni bila čisto ziher kaj je, je pa rekla, da če ne bo boljše v 2-3 dneh bo treba nazaj, ker je očitno virus. Je še bila opcija, da mi ne da antibiotikov, pa če ne bo OK čez 5 dni, pridem nazaj, ampak sem se odločil da naj rajše ruknema eno kuro.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.843
672
113
Če antibiotik ne bo pomagal, potem je virus. Ne vem zakaj bi v tem primeru moral hoditi nazaj k zdravniku, ki ti v takšnem primeru ne more kaj preveč pomagati.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.843
672
113
Ker proti virusu ne moreš nič*. Zdraviš lahko le simptome (vročina, bolečina v žrelu ipd.), kar pa je na voljo tudi v lekarni brez recepta.

* antivirotiki sicer obstajajo

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.917
6.975
113
Aja to, ja, ampak vsaj lahko mi reče da naj neham žret antibiotike, če ne bo haska, ne? Ali se vseeno mora dokončati kuro?

Drugače pa se vsaj zastonj lekadol dobi, nekaj je
wink-1.gif

Čeprav! Čakati v čakalnici med vsemi tistimi bolanimi ljudmi tudi ni vredno teh nekaj eurov ja
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.917
6.975
113
Potem imava enako "terapijo". Upam da bo ta kemija pomagala kaj
smile-1.gif

Danes sem sicer ponoči moral čistit nos, je bilo malce gnoja, upam da to ne nakazuje na virus?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.917
6.975
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Kuro je potrebno VEDNO dokončati. Ravno zaradi nedokončanja se potem razvijajo razne rezistence.
jezen.gif

No..ampak če nimam bakterije v telesu, kdo bo potem razvil rezistenco
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.843
672
113
Človek ima v sebi 10x več bakterij kot lastnih celic, tako da to glih ni minimalna količina
tongue-1.gif