vlaganje v zlato

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ksz

vsi k se igrate stemi kovinami, ali to delate za varcevanje k najbolj drzi denarno, ali se stem sluzi ,na kaksen nacin in kako, kje kupujes,komu prodajas itd. Se to bolj splaca kot delnice in ostala papirologija al kako?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Nekateri v tem preprosto varčujemo, ker pa zadevam cena stalno skače gor in dol, pa nekateri tudi prek trgovalnih platform s tem služijo. Kako uspešni so pa ne vem.

Jaz sem pri zlatu in srebru že dosegel 100% donos v nekje treh letih.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.170
7.902
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Nekateri v tem preprosto varčujemo, ker pa zadevam cena stalno skače gor in dol, pa nekateri tudi prek trgovalnih platform s tem služijo. Kako uspešni so pa ne vem.

Jaz sem pri zlatu in srebru že dosegel 100% donos v nekje treh letih.

Tudi jaz malo razmišlajm o varčevanju v zlatu, pa me zanima a to kupujete zlatnike, ali palice in kje potem imate to shranjeno? Na banki v sefu, doma....?

Likalnik

Pripravnik
10. nov 2007
544
11
18
40
Bled
Kako je pa kaj s skladi (bric), baje da se trenutno ful splača zaradi recesije je ful pocen. Lahko se pa pričakuje da bo šla cena samo še gor. Ali pa Maip podjetje katero se ukvarja z inovativnimi projekti in zbira potencialne vlagatelje, kateri si v primeru, da projekti uspejo lahko prislužijo lepe denarce.

Tudi sam sem se malo vrgel v te stvari in mi ne gre toliko za varčevanje kot dolgoročni zaslužek.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.170
7.902
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Kookaburce so lepe ja in v tej teži ali 1kg je tudi cena čisto normalna. Še raje imam pa Lunarno serijo 2, ta se bo vsaj končala čez nekih 9 let.

Pri zlatu pa buffaloti, my precious. :p
Sam jih je pa srce trgajoče prodati, tako da zadnje čase raje kupujem najcenejše kar pač najdem.

Kje pa se dobijo teli Buffalo-ti in koliko stane-jo?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
V vsaki trgovini z zlatom.

Primer: https://www.proaurum.de/edelme...11536610a0a0064

ceno piše zraven.

PS: A www.moro.si so shekali
sprasujem se.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Mislim da je včeraj nekaj pisalo da bodo prenavljali, nisem pa 100%.

Nekje 970€ zdajle stane 1unčni buffalo.

Nazadnje urejeno:

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.170
7.902
113
Ima moro tudi Buffalo? Kje pa jih imate shranjene? Sef na banki ali doma?

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Podobno kot z zlatom se "splača" početi tudi z srebrom, ki gre če se ne motim zadnje obdoje kar lepo gor.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Tudi Moro ima večkrat buffalote, so pa malce dražji. Shraniš pa kjer se ti zdi najbolj varno.

Je pa srebru in zlatu cena danes konkretno padla, začasna zadeva, ker se je dolar menda malce spet opomogel, tako da je lepa prilika za nakup. Jutri jo mahnem v Moro po unčo ali dve.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
www.bullionvault.com

Preverjeno. Imam gor nekaj $$$, kolega pa okoli 20k GBP.
Tu imajo "papirnato" zlato?

Če ja, kako hitro lahko kupiš oz. prodaš stvar?

Definiraj "papirnato"?

Kovina, ki je tebi alocirana fizicno obstaja v enem od njihovih sefov. Ce hoces, jo lahko dvignes v kovini ali v denarju (po ceni, po kateri jo prodas, seveda).

Trading - nakup in prodaja - je pa online v "real time". Ce, recimo, prodajas 1% pod trenutno spot ceno, bos verjetno prodal v roku 30 sekund (ali kupil).

Aja, zakaj ni PayPala? Verjetno zato, ker ima PayPal limit - in ne more niti ene unce zlata z njim kupit
smile-1.gif
In, na koncu koncev se se vedno pogovarjamo o plemenitih kovinah, ki so idelane za pranje denarja. Nalozis denar iz tvojega (primer, op. a.!) prodajanja kokaina na "prepaid" kreditno kartico, naredis fake PayPal racun, najdes enega klosarja, ki ti za 100 EUR posodi svojo osebno - success! Ravnokar si opral denar.

Pri tem,d a zahtevajo tvoje osebne podatke, in da nakazujes iz svojega osebnega racuna pa vsaj do neke mere preprecil (ok, omejis). Je pa res, da sem ziher, da je vsaj ene par userjev ce ne ze ravno drzav pa vsaj investicijskih skladov, glede na to kaksne denarje obracajo. Sem dopoldne gledal, in ima "Kayak99321" trenutno na racunu za 4.5mio USD zlata, 2mio EUR srebra, in 9 (!!!) mio casha :S

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Kookaburce so lepe ja in v tej teži ali 1kg je tudi cena čisto normalna. Še raje imam pa Lunarno serijo 2, ta se bo vsaj končala čez nekih 9 let.

Pri zlatu pa buffaloti, my precious. :p
Sam jih je pa srce trgajoče prodati, tako da zadnje čase raje kupujem najcenejše kar pač najdem.

Jaz imam podoben odnos do Kookabur (katerekoli) in srebrnih Maple Leafov.
smile-1.gif

Sem pa osebno vecji fan srebra kot zlata. But that's just me.
Ko bom velik se lotim pa Platine in Paladija.press

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Likalnik pravi:
Kako je pa kaj s skladi (bric), baje da se trenutno ful splača zaradi recesije je ful pocen. Lahko se pa pričakuje da bo šla cena samo še gor. Ali pa Maip podjetje katero se ukvarja z inovativnimi projekti in zbira potencialne vlagatelje, kateri si v primeru, da projekti uspejo lahko prislužijo lepe denarce.

Tudi sam sem se malo vrgel v te stvari in mi ne gre toliko za varčevanje kot dolgoročni zaslužek.

Kot "zavarovanje" za stara leta dajeva vsak mesec nekaj v med-risk sklade... Kitajska, Indija, nafta in Brazilija. S tem, da uporabljam Generali Guernsy, da se mi nihce ne bo mogel obesiti s kaksnimi davki gor (pri Slovenskih tepcih nikoli ne ves cesa se bodo spomnili). Ce te zanima, ti dam kontakt od mojega brokerja, ko se vrne s pocitnic.

Vplacevanje je preko kartice (Visa/Master), minimum 100 EUR/mesec (ali pojlubna enkratna vsota vecja od 3k). Meni so cez krizo naredili profit.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.170
7.902
113
Zakaj pa se bolj splača varčevati v kovancih kot v palicah? Kovanec je že izdelek in verjetno zaradi tega dražji, kot pa samo zlato!? Pa še ko kovanec prodajaš ti ga verjetno ocenijo bolj slabo ali? Ker nimam pojma verjetno sprašujem neumnosti, vendar bi tudi jaz kakšen über-čen denar kam naložil...!?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Ni panike...

Kovanci so naceloma bolj likvidni, pa tudi nekaj "lastne" vrednosti imajo zraven - medtem ko so palice (oz., "palcke") vredne samo toliko, kot je njihova vsebina. Za zacetek (in za manjse kolicine) so po moje kovanci boljsa izbira.
Ocenijo pa - kakor kje. Manj, kot je trenutna vrednost kovine (minus marza, jasno
wink-1.gif
) ti ga ne bodo ocenili. Sicer pa, v vecini primerov imas tudi odkupne cene napisane - tako pri Moru kot pri Proaurumu.

Moja - osebna - meja je, do 100g/3.5 unce teze kovanci, nad tem pa Degussa ali Heraeus.
Pa NIKAR ne kupovat malih tez v palicah - te fore z 1-5 gramskimi palicamo - tega ti nihce ne bo odkupil za pametno ceno.

Za zacetek - spet, moj predlog - in ce si ne delaz zaloge za "konec sveta" se ukvarjaj s stvarmi kot so bullionvault, da se malo trga navadis. Fizicnih kovancev/palic pa po potrebi in zeljah, vseeno niso cisto likvidna nalozba, pa tudi - v primeru ce jih hitro prodas - kar nekaj izgubis. Pa zacni s srebrom.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
www.bullionvault.com

Definiraj "papirnato"?

Kovina, ki je tebi alocirana fizicno obstaja v enem od njihovih sefov. Ce hoces, jo lahko dvignes v kovini ali v denarju (po ceni, po kateri jo prodas, seveda).
To, da če kupiš, ti ga ne pošljejo na dom in moraš hraniti, ko prodaš, pa spet pošiljati.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.170
7.902
113
Kaj naj bi bilo bullionvault? Odprem njihovo stran in zdi se mi da tam kupuješ zlato, ali srebro kot meglo. Si lastnik megle!?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
www.bullionvault.com

Definiraj "papirnato"?

To, da če kupiš, ti ga ne pošljejo na dom in moraš hraniti, ko prodaš, pa spet pošiljati.

Ok, ja, papirnato je, doker ne reces, da ga hoces imeti kot fizicno
smile-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Kaj naj bi bilo bullionvault? Odprem njihovo stran in zdi se mi da tam kupuješ zlato, ali srebro kot meglo. Si lastnik megle!?

Ne stekam. Lastnik si tocno dolocenega tece kovine, ki jo imajo v enem od svojih sefov. Ce ga hoces dobit ven v fizicini obliki ga lahko.
Kaksna je pa razlika med tem in delnicami (s tem, da dalnic in skladov skoraj nikoli ne dobis v "fizicni" obliki), ter med tem in, uf... bankovci? :D