vizita na OI

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Vizita na onkološkem oddelku Pediatrične klinike. Pridejo do naslednje sobe, v kateri leži 14-letni Blaž po presaditvi kostnega mozga. Tih in mrk žalostno gleda predse in ne dvigne pogleda. "Pa kaj je s tabo Blaž, videti se ves nesrečen," ga skuša malo razvedriti zdravnik. "Kakšen pa naj bom", odvrne s tihim glasom, "Včeraj so bili pri županu vsi, ki so osnovno šolo končali z odliko in dobili diplome, jaz pa tukaj na vseh teh cevkah in sploh." In naprej strmi predse.
Po viziti zdravnik poišče telefonsko številko in pokliče na županstvo. Pol ure kasneje se pred bolnišnico ustavi avto. Izstopi župan. Sam, nikjer nobenega novinarja, fotografa ali televizijske ekipe. Na recepciji vpraša, kje leži Blaž in počaka na dvigalo. Ne dolgo zatem s prijaznim pozdravom zapusti bolnišnico in se odpelje.
Pred kosilom zdravnik pride k Blažu, ki neutolažljivo joka. "Pa kaj je spet, Blaž, zakaj jokaš?" "Zakaj jokam?" zahlipa fant, "Od sreče jokam. A sploh veste, kaj se je zgodilo? Prišel je župan, k meni, mi čestital in dal priznanje, pa še tole kapo in slikala sva se. Od sreče jokam."
Nekaj tednov kasneje je župan še drugič prišel k Blažu. Na pogreb. Sam.

Rajko Kenda/ Direktor pediatrične klinike

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Čakaj ti zdaj plaz prepucavanja levi/desni, ker delaš reklamo za Jankoviæa (OK, lahko je tudi kateri drug župan v 'polurnem' krogu).

Floki

Guru
6. sep 2007
10.141
3.196
113
To je pa verjetno edina služba ki je nebi zmogel.....gledat kako otroci umirajo

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ma stari jaz gledam penzioniste, ki počasi umirajo, pa mi ni vseeno, oni pa otroke. Za par cekinov. Edin kar je hujš so otroške opekline, tam ga pa ni denarja da bi delal.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ja včasih te že pri starih stiska. Sploh če delaš na oddelku, kjer pacient leži kakšen mesec dva, hočeš nočeš, se splete neka vez med vama, konec koncev se vsak dan pogovarjata, hecata, ga nahraniš, mu daš piti.... potem ga pa nekega dne zaviješ v rjuho in pelješ v mrtvašnico....

Floki

Guru
6. sep 2007
10.141
3.196
113
Dobro pa stari so dal že cel življenje skozi to je nekako lažje razumet..........vsak star na koncu umre

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.638
1.148
113
Titograd
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ja včasih te že pri starih stiska. Sploh če delaš na oddelku, kjer pacient leži kakšen mesec dva, hočeš nočeš, se splete neka vez med vama, konec koncev se vsak dan pogovarjata, hecata, ga nahraniš, mu daš piti.... potem ga pa nekega dne zaviješ v rjuho in pelješ v mrtvašnico....

Delam na enem takem oddelku, s tem da nekatere gledam kar nekaj let, ne samo mesecev.... na začetku so dobri dnevi, nekako vozi, se kdaj pa kdaj tudi pošalimo, kako rečemo tudi o neslužbenih stvareh, sprejmejo me že skoraj kot žlahto...... in počasi gledaš kako človek ugaša, ker drugega izhoda pri nas praktično ni. Niso enostavne zadeve....

Ni pa ga denarja na svetu da bi gledal kako umirajo otroci. Raje sem brezposeln
crazy1.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ma boli mene za župana point je da tam sestre vsak dan gledajo umirat otroke za 750eur.

noben jih ni silil v ta poklic, ane? poleg tega bi lahko z ustreznim šolanjem dvignile svojo plačo ampak niso. Nekateri nadaljujemo svoj študij, nekateri gredo pa že pri 20ih v službo. Kasneje pa javkajo, da imajo nižjo plačo. Hja kdo ti je kriv. Medtem ko si ti že delal za normalno plačo, sem jaz še X let študiral in delal na izobrazbi. Pri 30letih je suma prejete plače v teh letih še vedno veliko večja pri tistemu, ki je redno zaposlen od 20.leta
Pa da ne bo pomote, zmotil me je samo tvoj namig kako so te sestre boge ker to gledajo za 750 eur plače
bonk.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ma boli mene za župana point je da tam sestre vsak dan gledajo umirat otroke za 750eur.

noben jih ni silil v ta poklic, ane? poleg tega bi lahko z ustreznim šolanjem dvignile svojo plačo ampak niso. Nekateri nadaljujemo svoj študij, nekateri gredo pa že pri 20ih v službo. Kasneje pa javkajo, da imajo nižjo plačo. Hja kdo ti je kriv. Medtem ko si ti že delal za normalno plačo, sem jaz še X let študiral in delal na izobrazbi. Pri 30letih je suma prejete plače v teh letih še vedno veliko večja pri tistemu, ki je redno zaposlen od 20.leta
Pa da ne bo pomote, zmotil me je samo tvoj namig kako so te sestre boge ker to gledajo za 750 eur plače
bonk.gif

Ravno neki student verjetno nisi ce pri svojih 30 letih nisi evra zasluzil jaz sem zaposlen od svojega 18 leta zasluzil sem okrog 150.000 eir vmes sem pa se studij naredil kar tezak fax.
smirk-1.gif
pa se ne hvalim s tem

Ni point v placi, point je v teh casih ko vsi vpijete javni upravi znizati place, ko pa se sploh ne zavedate kaksno placo imajo *pravi* delavci
smirk-1.gif

Ce bi imela vsaj 1200 place bi vsaj lahko poloznice placala
uf-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
kzs.

a ce bi mela 1200 bi lazje to gledala?

Kaj pa ji naj ponudijo namesto višje plače? Droge, da bo lažje zdržala? Tak bi vsaj imela občutek, da nekdo ceni njen trud.

Sicer je pa to v kapitalizmu popolna neznanka. Nikoli mi ni blo jasno kako lahko recimo delavec na gradbišču, ki gara vsak dan, dobi 500 eur, vodstvo pa 5000 eur, ker je kao 'na njih velika odgovornost'. jebeštrga pa velika odgovornost, srečni naj bodo, da so toliko bolj inteligentni (za inteligenco niso naredili nič), da so lahko doštudirali in jim ni treba vihtet lopate. Vsem lepo enake plače, če komu ne paše, pa lahko dobi lopato v roke. Bi bili hitro zadovoljni s 500 eur - ki bi bili zaradi enakosti takoj recimo 800 eur. 'Kaj pa trud vložen v študij?' Kakšen trud, s tem si se izognil petim letom lopate
tongue-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.573
5.136
113
Pozabil si še omeniti, da na gradbiščih med delom umre verjetno več delavcev kot v policiji ali bilo kateri drugi javni službi pri nas. Vsekakor pa ne odobravam plačnega modela iz socializma, kjer je pomenilo stopnja izobrazbe = tarifni razred.
Ni mi jasno, kako je lahko nekdo napisal, da dela v bolnici s težko bolnimi otroci ne bi delal za noben denar. Raje je brezposeln. To je zelo plemenito delo. Vsi ne umrejo, razen tega si otroci zaslužijo, da je kljub minimalnemu upanju poskrbljeno za njih najbolje kar znamo. Prav tako mora biti poskrbljeno za starše in svojce.
Smrt na koncu ne more biti nekaj strašnega za tistega, ki je umrl. Problem je za tiste, ki so ostali.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.141
3.196
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:

bonk.gif

ne-ne-1.gif
se motiš moja sestra je medicinska in je končala tisti njihov magisterij pa za to nič več ne dobi, plačana je za to kar opravlja delo višje medicinske sestre in nič več. Njihov moto je ...če ti ne paše pa pojdi drugam.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
a nimamo tega mota vsi, k nekaj delamo?

mislim pa da se vsak človek nekako "navadi" na svoje delovno okolje in tudi na njegove slabe strani... tud sestra k dela v OI že 20let verjetno drugače prenese smrt pacienta, kot pa ena novopečena sestra. Ampak pač tko je... v bolnicah ljudje tudi umirajo.

In res ne vem, kaj bi višja plača olajšala tukaj? Položnice plača glih tko težko kot en zidar, al pa vsi ostali s tako plačo.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.638
1.148
113
Titograd
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Pozabil si še omeniti, da na gradbiščih med delom umre verjetno več delavcev kot v policiji ali bilo kateri drugi javni službi pri nas. Vsekakor pa ne odobravam plačnega modela iz socializma, kjer je pomenilo stopnja izobrazbe = tarifni razred.
Ni mi jasno, kako je lahko nekdo napisal, da dela v bolnici s težko bolnimi otroci ne bi delal za noben denar. Raje je brezposeln. To je zelo plemenito delo. Vsi ne umrejo, razen tega si otroci zaslužijo, da je kljub minimalnemu upanju poskrbljeno za njih najbolje kar znamo. Prav tako mora biti poskrbljeno za starše in svojce.
Smrt na koncu ne more biti nekaj strašnega za tistega, ki je umrl. Problem je za tiste, ki so ostali.

To sem rekel jaz in si me narobe razumel. Seveda je plemenito delo, nisem s tem mislil da bi mi to bilo delati izpod časti. Pač vsakodnevno gledati otroke umirati (kar je pač na onkologiji pogosteje) ne bi prenesel. Še sestre ki tam delajo že precej časa, to težko prenesejo
crazy1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:

bonk.gif

A pa se ti zdi, da ti ta študij kaj pripomore? Ker nazadnje, ko sem pogledal v učbenike svojega študija, te nobena šola ne nauči kako biti človek. Pri tebi vidim, da to še vedno drži. Če že misliš, da si nekaj boljši od nekoga, to ne pomeni, da nekdo drug nima želje po boljši izobrazbi ali boljši plači. V tistem trenutku morda pomeni, da nima možnosti izobraževanja, lahko pa se v tistem trenutku izobražuje pa ti tega ne veš. Najlažje je udariti pavšal.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Lej, v čem je problem, da jamraš o svoji plači, ko pa si že v naprej vedel, da ne bo nevem kako lepa. Prav tako isto velja glede vrste poklica. Če si zdravnik, SMS ali kaj podobnega potem lahko pričakuješ, da se dogajajo slabe stvari in boš videl marsikaj.

To je tako, kot da bi zaposleni v mrtvašnici jamral, da gleda trupla vsak dan. Ja halo, sej si vedel kam si se prijavil na razpis. Lahko gre pa za čistilko ali pa šoferja kamiona.
Ali pa kot da bi vojak jamral, da on že ne bo streljal na druge ljudi in jih ubijal.
13.gif
Pa kaj vam ljudje ni jasno?

Pa če gledamo izračun, nekdo začne delat za 750eur pri 20ih letih in se izogni višji izobrazbi. Do svojega 30. leta bo v žep pospravil vse skupaj 90.000 eur in bo imel že 10 let delovne dobe.
Nekdo, ki pa študira do zaključenega 26. leta in začne s 27im letom delat, bo pa za svojo višjo izobrazbo prejel 1200 eur in bo do 30. leta zaslužil 43.000eur in bo imel samo 3leta delovne dobe.

Pozabljate, da imamo na začetku vsi skoraj enake možnosti kar se tiče možnosti izobrazbe. Če jih ne izkoristimo smo si sami krivi. In ja za nizko plačo nekateri zmrzujejo in merijo hitrost kot policisti, nekateri gledajo otroke ki umirajo v bolnici, nekateri strgajo trupla s tal v prometnih nesrečah, nekateri vozijo 5dni na teden v tovornjaku in so nonstop na cestah ter zdoma, nekateri pa morajo nositi svojo glavo naprodaj na misijah v Afganistanu.... vsak si je izbral svojo pot. Noben ni prisiljen v to, marsikoga pa v to pelje enostavno njegova lenoba in iskanje bližnjic.

Glede tega kdo je boljši človek, ali tisti ki dela kot medicinska sestra ali pa voznik tovornjaka je popolna bedarija
bonk.gif

Videl sem že veliko slabih med.sester in zdravnikov za katere sem se vprašal kaj sploh delajo v medicini. Sem pa jih spoznal tudi veliko neverjetno človeških ljudi.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Si prebral o pavšalu?

Lahko pričakuješ, kar pa ne pomeni, da si pripravljen.

A si ti kdaj slišal, da teorija ni enaka praksi? Vse, kar si ljudje zamislimo v glavi, se velikokrat izkaže za larifari v praksi.

Glede plače nimam komentarja. Poznam malo morje diplomirancev, ki žulijo delovno mesto za 800 evrov neto, medtem ko fizični delavec dobi 1000 evrov neto. Kako je to možno po tvoje?

Nimam vsi enakih možnosti, ker ne moreš vplivati na vse stvari v življenju. Življenje ter hitro prisili v odločitve za katere v preteklosti niti pomislil nisi. Zemlja kliče Spirita, spusti se prosim, da ne boš pikiral.