Vizita na onkološkem oddelku Pediatrične klinike. Pridejo do naslednje sobe, v kateri leži 14-letni Blaž po presaditvi kostnega mozga. Tih in mrk žalostno gleda predse in ne dvigne pogleda. "Pa kaj je s tabo Blaž, videti se ves nesrečen," ga skuša malo razvedriti zdravnik. "Kakšen pa naj bom", odvrne s tihim glasom, "Včeraj so bili pri županu vsi, ki so osnovno šolo končali z odliko in dobili diplome, jaz pa tukaj na vseh teh cevkah in sploh." In naprej strmi predse.
Po viziti zdravnik poišče telefonsko številko in pokliče na županstvo. Pol ure kasneje se pred bolnišnico ustavi avto. Izstopi župan. Sam, nikjer nobenega novinarja, fotografa ali televizijske ekipe. Na recepciji vpraša, kje leži Blaž in počaka na dvigalo. Ne dolgo zatem s prijaznim pozdravom zapusti bolnišnico in se odpelje.
Pred kosilom zdravnik pride k Blažu, ki neutolažljivo joka. "Pa kaj je spet, Blaž, zakaj jokaš?" "Zakaj jokam?" zahlipa fant, "Od sreče jokam. A sploh veste, kaj se je zgodilo? Prišel je župan, k meni, mi čestital in dal priznanje, pa še tole kapo in slikala sva se. Od sreče jokam."
Nekaj tednov kasneje je župan še drugič prišel k Blažu. Na pogreb. Sam.
Rajko Kenda/ Direktor pediatrične klinike
Po viziti zdravnik poišče telefonsko številko in pokliče na županstvo. Pol ure kasneje se pred bolnišnico ustavi avto. Izstopi župan. Sam, nikjer nobenega novinarja, fotografa ali televizijske ekipe. Na recepciji vpraša, kje leži Blaž in počaka na dvigalo. Ne dolgo zatem s prijaznim pozdravom zapusti bolnišnico in se odpelje.
Pred kosilom zdravnik pride k Blažu, ki neutolažljivo joka. "Pa kaj je spet, Blaž, zakaj jokaš?" "Zakaj jokam?" zahlipa fant, "Od sreče jokam. A sploh veste, kaj se je zgodilo? Prišel je župan, k meni, mi čestital in dal priznanje, pa še tole kapo in slikala sva se. Od sreče jokam."
Nekaj tednov kasneje je župan še drugič prišel k Blažu. Na pogreb. Sam.
Rajko Kenda/ Direktor pediatrične klinike