Covid-19 Vitamin D

luka51

Guru
16. avg 2007
13.882
5.160
113
Pač tipično za slovenca. Vsak, ki ima 5 minut časa za Youtube ali google je (samooklicani) strokovnjak na tem področju.
Škoda da eni tolko časa zgubljajo z izobraževanjem (večletnim) če ti pa Youtube vse to nudi v 5 minutah na dan.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Dualis in zino

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.040
4.049
113
Dajem še sem:


Hvala johan_blond.

Mnenje stroke: Jemanje vitamina D naj se uvrsti med strateške zaščitne ukrepe v boju z novim koronavirusom.

Danes zaznamujemo svetovni dan vitamina D. Z njim niso zadostno preskrbljeni kar štirje od petih odraslih prebivalcev Slovenije, je pokazala raziskava, opravljena leta 2019, objavljena pa poleti.

Ko sem na začetku aprila sredi prvega vala napisala priporočila za nadomeščanje vitamina D pri populaciji, ki jo hudo pomanjkanje vitamina D najbolj ogroža in je tudi najbolj izpostavljena slabim izidom covida-19, torej pri oskrbovancih domov starejših občanov (DSO), sem pričakovala podporo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), a je ni bilo. Pod okriljem NIJZ namreč od konca lanskega leta deluje Delovna skupina za pripravo slovenskih smernic za zagotavljanje preskrbljenosti z vitaminom D, katere strokovna vodja sem. Neformalna priporočila so dosegla zdravnike DSO in začeli so predpisovati vitamin D, vendar ne vsi, saj so se bali nadzora ZZZS.

Toliko o naših zdravstvenih strokovnjakih, ki znajo zviška samo kritizirati nas laike. Bo kdo od njih odgovarjal za smrti, ki bi bile lahko preprečene, ko se že toliko kritizira nas, ki opozarjamo na napačne odločitve stroke?
Že več raziskav je pokazalo, da v skupini, ki je dobivala Vitamin D, da ni nihče umrl od Covid-19.

Tudi nekateri infektologi so bili do nedavnega skeptični glede dajanja vitamina D bolnikom s covidom-19, a upam, da nam jih je uspelo prepričati

In taki nam pol solijo pamet.
 
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: p4pe

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.074
389
83

Kaj a v hrani po letu 2020 pa ni več vitamina D? Samo še tablete?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
51.420
6.559
113
V hrani je zelo malo vitD, oz je v takšni hrani, ki je ogromna večina ljudi ne zaužije. Smo že pisali o tem.
 

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Že več raziskav je pokazalo, da v skupini, ki je dobivala Vitamin D, da ni nihče umrl od Covid-19.

Ce se ozres na post #29 (davnega 8.septembra) pise vse kar je potrebno. Predvsem na splošno dobrobit. Dodatno pa se nanaša na 3.točko posta #151. In od izbruha v Wuhanu se priporoča zadostna količina vitamina D med populacijo.

Nekaj iz Lanceta:
Interest in a potential role for vitamin D in the prevention or treatment of acute respiratory infections dates back to the 1930s, when cod liver oil was investigated as a means to reduce industrial absenteeism due to the common cold.

A number of hospital-based treatment trials have been registered to date, but it may prove challenging to detect a signal for vitamin D supplementation in severe COVID-19 for two reasons. First, patients tend to present to hospital in the hyperinflammatory stage of the disease, so it might be too late for them to benefit from any antiviral effects induced by vitamin D supplementation. Second, it could be hard to show the effect of a micronutrient over and above dexamethasone, which has potent anti-inflammatory actions and now represents the standard of care in severe disease. Prevention of SARS-CoV-2 infection also represents an ambitious target, given the highly infectious nature of the pathogen. Perhaps the best hope for showing a clinical benefit lies in a population-based trial investigating prophylactic vitamin D supplementation as a means of attenuating the severity of incident COVID-19, to the extent that it is either asymptomatic or does not result in hospitalisation. The design of such a trial should be informed by findings of meta-analyses of randomised controlled trials of vitamin D to prevent other acute respiratory infections, which suggest that the intervention would work best when given in daily doses of 400–1000 IU to individuals with lower baseline vitamin D status.

In še farmacevtska določila (spomladi):
Vitamin D je v maščobah topen vitamin, ki se v prehranskihdopolnilih nahaja kot vitamin D2 (ergokalciferol) in D3 (ho-lekalciferol). Obe obliki se v jetrih pretvorita v aktivno oblikokalcitriol. Iz epidemioloških podatkov, povezanih z virusominfluence, predpostavljajo, da je pomanjkanje vitamina Dpomemben dejavnik sezonskega pojavljanja epidemij (8).Po tej predpostavki je v zimskih obdobjih zaradi zmanjšaneizpostavljenosti soncu in posledično zmanjšane sintezenižja koncentracija vitamina D v serumu, kar vpliva na de-lovanje imunskega sistema (8). Vitamin D se v delovanjeimunskega sistema vpleta na različne načine in ti mehan-izmi so predmet številnih raziskav (9). Opazovalne razi-skave dosledno povezujejo nizko raven vitamina D z aku-tnimi okužbami dihal (10). To se je pokazalo tudi v nedavniopazovalni raziskavi, kjer so primerjali povprečno koncen-tracijo vitamina D populacij iz 20 evropskih držav z res-nostjo poteka bolezni covid-19 (11). Klinične raziskavedajo manj konsistentne podatke, verjetno zaradi hetero-genosti izhodiščnih ravni vitamina D pri udeležencih razi-skave. V največji metaanalizi do sedaj, ki je vključila večkot 10.000 posameznikov iz 25 kakovostno izvedenih kli-ničnih preskušanj, so zaključili, da peroralna prehranskadopolnila vitamina D nekoliko zmanjšajo tveganje za akutneokužbe dihal (ocena učinkovitosti NNT (number neededto treat) = 33). Učinki so bili najbolj izraziti pri tistih, ki sovitamin D jemali v dnevnih (400 do 4000 IE/dan) ali teden-skih odmerkih, brez dodatnih bolusov (NNT = 20), znotrajte skupine pa je bil zaščitni učinek vitamina D najbolj izra-žen pri skupini s hujšim začetnim pomanjkanjem vitaminaD (NNT = 4). Ti podatki predstavljajo podlago za objave in predpostavkeo zaščitni vlogi vitamina D pri pandemiji covid-19. Vendarbodo šele raziskave, ki so v teku in bodo ocenile vplivravni vitamina D na napoved pri bolnikih s covid-19 in učin-kovitost dodajanja vitamina D kot del zdravljenja, dale boljjasen odgovor (12). Zaradi splošnega zdravstvenega stanja in razširjenosti po-manjkanja vitamina D v populaciji predvsem v zimskemobdobju je dodatek vitamina D v količini do 100 μg (4000IE) na dan varen. Dokler o vlogi vitamina D pri preprečevanjuali zdravljenju okužbe s SARS-CoV-2 ni jasnih dokazov, jepotrebno uporabnike opozoriti pred prevelikimi vnosi, sajdolgotrajno uporabo visokih odmerkov povezujejo s poja-vom hiperkalciemije (13).




Ampak tvoje nabijanje v nedogled o čudežnih učinkih vitamina D kot "zdravila za covid" je že zelo patetično. Nobena raziskava ni pokazala presodne učinkovitosti vitamina D pri resno obolelih. Že iz vidika da so le podvrženi tarčni oz sistemski terapiji (lahko kortikosteroidi, umetno predihavanje, steroidna terapija, antivirotiki...), na katere ima "Vitamin D" bolj malo učinka. Saj gre za sitemski odgovor organizma na organsko odpoved. Ampak kaj bi tebi razlagali, če je medicinski brat v videu s svinčnikom pokazal na "manj mrtvih". Nekako tako kot bi bakterijsko pljučnico zdravil z vitaminom C brez antibiotika.



Zato so mnogi izkoristili promocijo in na trg lansirali svoje proizvode:

(na strani je tudi enostano razlozeno kje, kdaj zakaj vitamin D).
 
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
51.420
6.559
113
oz je v takšni hrani, ki je ogromna večina ljudi ne zaužije.

Oz kaj imaš ti v mislih s 5000%? Katero hrano?

Jaz vem samo za sv. mast, da ima veliko vitD, ostalo je bolj poj v rit, torej v kruhu, marmeladi, čokoladi, sladoledu, rižu, testeninh, žitaricah, mleku. (rib, rdečega mesa, jetr, in jajc pa ljudje ne jedo pogosto)
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.012
113
Kočevska
Čeprav se vit. D topi v maščobah, ni svinjska mast nikjer omenjena kot vir tega vitamina. Verjetno iz spoštovanja do muslimanov. :fredi:
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.012
113
Kočevska
Eskimi pa prav gotovo požrejo ogromno svinjske masti. :bonk: Znano pa je, da je največ vit. D prisotnega v ribji maščobi. Ali ti je kaj znano ribje olje?
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.012
113
Kočevska
Izključno v maščobah mastnih rib. Pri nas jemo lososa, tjulnov in mrožev, ki jih jedo Eskimi, pa ne prav veliko. V nobenem viru ne boš našel podatka, da je D vitamin v svinjski, goveji ali v medvedovi maščobi. Vsaj omembe vrednih količin ne.
Kot otroka so me vsak dan posiljevali z ribjim oljem, ki je bilo v tistih časih edini vir D vitamina. Še danes me strese, ko se spomnim tega okusa.
 
  • Haha
Reactions: Robert

luka51

Guru
16. avg 2007
13.882
5.160
113
Ja višek vitamina D se shranjuje v maščobah (zdaj glede na prebrano je to pri Darjanu nemogoče) če maš zaloge (al pa žival) se pač shranjuje. Če teh zalog ni gre v kri in tam opravlja svoje delo v prekomernih količinah.
 

endvatri

Guru
2. mar 2018
18.486
3.118
113
Spet lažeš.
Čeprav se vit. D topi v maščobah, ni svinjska mast nikjer omenjena kot vir tega vitamina. Verjetno iz spoštovanja do muslimanov. :fredi:
Zajeta slika.PNG