Od 4 šefov, ki sem jih do sedaj imela, me je vikal le eden. Jaz sem sem tikala le enega. Se pravi sem imela do sedaj dva, ki sta mene tikala obenem pa zahtevala, da jaz njiju vikam. Od tega je eden dokaj nesposoben blefer, eden pa vreden vsakega spoštovanja.
Do tistega, ki sem ga tikala, sem imela več spoštovanja, kot do tistega, ki sem ga vikala, pa ne dela drugega kot da je "šef". Tisti drugi, ki ga vikam, čeprav on mene tika, mi lahko jutri reče, da ga lahko začnem tikati, pa se mnenje in odnos do njega ne bo spremenil. Pri tistem, kjer je bilo vikanje obojestransko, si pa tudi nihče na podlagi tega ne more misliti ali je bil spoštovanja vreden ali ne, brez da se me vpraša za mnenje.
Kar sem pa zgoraj pametovala, pa ni iz perspektive podrejenega, temveč nadrejenega. Sem bila praktično v enaki sitaciji. 29 let stara, prvi dan v službi avtomatsko 5 neposredno podrejenih. Od tega 4 konkretno starejših. Je ena igrala na karto, da me bo takoj tikati začela, ker ji njeno mesto na hierarhični lestvici ni bilo všeč, pa je hotela malce višje prilesti. Je imela srečo, da je bila služba dokaj neperspektivna in sem dala odpoved, preden jo je doletela disciplinska (ne zaradi tega, ampak je preveč napora vložila v to, da se je z drugimi preklala, pa ji je energije zmanjkalo za tisto, za kar je bila pravzaprav zaposlena). Ostali štirje - tikati so me začeli, ko sem jim dala "žegen", da se me tika IN jaz sem tikati začela njih, ko so oni to meni dovolili. Logično pa, da se je to zgodilo istočasno, vendar če bi jaz rekla nekomu, da me lahko tika, on pa meni nazaj, da ga moram vikati, mi to ne predstvlja nobenega problema. Podrejeni ali nadrejeni. Jaz bom naredila, kar je moje delo in od drugih bom zahtevala da naredijo svojega, pa če ta čas kokodakamo eden na drugega. No, ostali štirje, ki sem jih zgoraj omenila - kolektiv iz sanj. Vse bilo narejeno, brez da bi kdorkoli komurkoli šefa špilal. Tega sem se zavedala že takrat, ko sem bila tam, ampak kot sem rekla, hotela sem več, kar se kariere tiče.
Moj point je, da je pri vsej stvari povsem vseeno kdo koga tika/vika, važno, da se ve kdo pije in kdo plača.