Vikanje nadrejenega znanca

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
R0KY
ne, mislim reči, da angleži poznajo samo vikanje. kar si je vredn zapomniti vsakič, ko se jih daje za nek "zgled", ko pride do debate vikanje vs tikanje.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
You are je množina in pri nas se uporaba množine za eno osebo imenuje vikanje.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
You are ni samo mnozina v drugi osebi, je tudi ednina v drugi osebi. Pac You je lahko oboje. Pa sej je verjetno ksn anglist tle gor pa bo lahko natacno razlozil kako smo prsli iz ye pa thou do YOU..

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
You are ni samo mnozina v drugi osebi, je tudi ednina v drugi osebi. Pac You je lahko oboje. Pa sej je verjetno ksn anglist tle gor pa bo lahko natacno razlozil kako smo prsli iz ye pa thou do YOU..

Tikanje je naslavljanju po imenu - first name basis.

Če nasloviš nekoga s priimkom (Mr. / Mrs. / Ms.) ali nazivom (Doctor), je vikanje.

• Všeč mi je
Reactions: gas

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Also: pri nas se vsi tikamo in tudi na razgovorih vedno povem, da ne želim vikanja.

Precej odvisno za kakšen tip in velikost podjetja gre. Pri velikih sistemih je taka diverzifikacija, da vikaš ljudi praktično že iz običajnega bontona, ker jih srečuješ tako redko. In potem itak tričetrt ljudi uporablja tisto ogabno polvikanje...

Nazadnje urejeno:

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Najprej vsem tistim, ki niso zmogli napisati več kot "A se ti hecaš?". Če bi se, ne bi odprl predmetne teme.

Ko sem delal v velikem podjetju (300+ zaposlenih), sva bila z direktorjem na ti in klical sem ga po imenu. Res je, da sem bil takrat vodja oziroma občasno tehnični direktor enega izmed sektorjev, a z generalnim sva se tikala. Res pa je, da ko sva bila v Antwerpnu z generalnim direktorjem Siemensa na sestanku, si nisva bila enaka. Ampak to lahko človek sporoča že z neverbalno govorico. Tudi v mojem sektorju so me vsi tikali in klicali po imenu. Ok, kakšen mulo me je vikal, ampak vsi desci nad 30 smo se tikali.

Sedaj nas je pa 5, podjetje šele prav postavljamo, a direktor mi je dal jasno vedeti, naj ga vikam. Dobro, boste pa gospod direktor. Ni problema. Ampak če so me na fakulteti, kjer sem se počutil ko revše, vztrajno vikali redni profesorji ... Bi tudi temu "prijatelju" rade volje rekel, naj me vika. :)

Hvala, dečki, za dodatno znanje s poslovne komunikacije! :)

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Najprej vsem tistim, ki niso zmogli napisati več kot "A se ti hecaš?". Če bi se, ne bi odprl predmetne teme.

Ko sem delal v velikem podjetju (300+ zaposlenih), sva bila z direktorjem na ti in klical sem ga po imenu. Res je, da sem bil takrat vodja oziroma občasno tehnični direktor enega izmed sektorjev, a z generalnim sva se tikala. Res pa je, da ko sva bila v Antwerpnu z generalnim direktorjem Siemensa na sestanku, si nisva bila enaka. Ampak to lahko človek sporoča že z neverbalno govorico. Tudi v mojem sektorju so me vsi tikali in klicali po imenu. Ok, kakšen mulo me je vikal, ampak vsi desci nad 30 smo se tikali.

Sedaj nas je pa 5, podjetje šele prav postavljamo, a direktor mi je dal jasno vedeti, naj ga vikam. Dobro, boste pa gospod direktor. Ni problema. Ampak če so me na fakulteti, kjer sem se počutil ko revše, vztrajno vikali redni profesorji ... Bi tudi temu "prijatelju" rade volje rekel, naj me vika. :)

Enaka, ne enaka - pri meni je ravno obratno. Meni to enostavno spada pod osnovni bonton. Dobim kar pike, ko me v trgovini nekdo tika. Pa ne zato, ker bi se imel za kaj več, ampak zato, ker se pač enostavno spodobi.

Vikam, ker s tem izkažem spoštovanje do sogovornika in ne zato, ker bi ga imel za kaj več. Ampak ja, ti si verjetno prišel na sestanek in rekel halo Josef, wie gehts, gemma 'n Bier trinken?

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63

Ja saj si ti njemu rekel naj te tika. Kaj bi zdaj rad?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Enaka, ne enaka - pri meni je ravno obratno. Meni to enostavno spada pod osnovni bonton. Dobim kar pike, ko me v trgovini nekdo tika. Pa ne zato, ker bi se imel za kaj več, ampak zato, ker se pač enostavno spodobi.

Vikam, ker s tem izkažem spoštovanje do sogovornika in ne zato, ker bi ga imel za kaj več. Ampak ja, ti si verjetno prišel na sestanek in rekel halo Josef, wie gehts, gemma 'n Bier trinken?

Pa ko mi reče adijo, samo zamrmram, mama pa ata sta ti adijo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
Poslovni bonton, japajade. Enostavno osnovni bonton.

Me pa zanima tudi za druge stvari tega ranga. Ali delate podobne disertacije tudi iz:
"a mi lahko podaš(te) sol, prosim"
"hvala"
Kolikokrat bleknete usput tole ven, brez neke poglobljene analize, a je oni na drugi strani res vredne prošnje. Ali je samo za ukazati (mogoče tudi ste), ampak bolj v obliki laježa, da ne bi zdaj nekdo res mislil da ti misliš da res neki ful prosiš... Ali pa se matrate s tem, da se oni sam sebi zdi ful neki fin, da se da prositi?

Gre za isti kaliber zadeve. Vam vikanje predstavlja nek trud ali kaj, da je tak odpor?

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Čakaj, ti si zobozdravnik, imam prav? Si ne predstavljam, da ne bi svojih strank vikal, če bi bil v tvoji koži. Razen tistih, s katerimi si vedno na "ti". Tega sploh ne moreš primerjati.

Vikanje v trgovini - obojestransko - seveda obvezno.

Ampak v nekem podjetju s 5 zaposlenimi, kjer si del samega razvoja podjetja?

Pa, prosim, ne me narobe razumet. Nimam nikakršnih težav z egom. Rade volje ga vikam. Pred Sv. Petrom bova oba enaka. :) Zanimalo me je zgolj vaše mnenje.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Runo

Mnenje je pač tako, da se je možakar tako odločil. Zdaj, a je to zaradi strkovnosti, ega ali kaj tretjega niti ni tako pomembno. Neka huda prijatelja nista, da bi se človek pretirano sekiral. Pusti času čas, oceni možakarja na podlagi dela in strokovnosti, vikanje oz zahteva za vikanje pa ne bi smela vplivati na tvoje delo oz sposonost za delo. Brez veze se s tem obremenjvat in trošit energijo. Verjetno imaš pomembnejše stvari na agendi.

• Všeč mi je
Reactions: Runo

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Čakaj, ti si zobozdravnik, imam prav? Si ne predstavljam, da ne bi svojih strank vikal, če bi bil v tvoji koži. Razen tistih, s katerimi si vedno na "ti". Tega sploh ne moreš primerjati.

Vikanje v trgovini - obojestransko - seveda obvezno.

Ampak v nekem podjetju s 5 zaposlenimi, kjer si del samega razvoja podjetja?

Pa, prosim, ne me narobe razumet. Nimam nikakršnih težav z egom. Rade volje ga vikam. Pred Sv. Petrom bova oba enaka. :) Zanimalo me je zgolj vaše mnenje.

Pet zaposlenih,, bežno se poznata, nisi čistilka? Tip ima garantirano večvrednostni kompleks.