Vikanje nadrejenega znanca

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Iz mojih izkušenj, kaj je lepšega: "Se vam opravičujem, samo to kar ste povedali, žal pri nas (Slovenija) ne gre. Vem da ste mislili najboljše, mogoče pa bi bilo super, če ne bi mislili samo nase, ampak tudi na vse ostale."

Zdaj pa daj to v tikanje: "Idi v 3 PM, 'mti blesavo, a ti ni nič jasno..."

Kaj je boljše? :cool:

Lahko čisto enako rečeš: "Se ti opravičujem, samo to kar si povedali, žal pri nas (Slovenija) ne gre. Vem da si mislili najboljše, mogoče pa bi bilo super, če ne bi mislil samo nase, ampak tudi na vse ostale."

bratusm

Fizikalc
29. jan 2014
615
38
28
Lahko čisto enako rečeš: "Se ti opravičujem, samo to kar si povedali, žal pri nas (Slovenija) ne gre. Vem da si mislili najboljše, mogoče pa bi bilo super, če ne bi mislil samo nase, ampak tudi na vse ostale."

Ni enakega učinka, bo mislil da ga "nežno" j...
Pri tikanju si direkten, pri vikanju pa "diplomat"

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Pozdravljen, alter!

Z namenom, da ugotovim, ali se je kdo znašel v podobni situaciji, odpiram tole malce bolj sociološko temo. Dobrodošli z odgovori. :)

A se zaposli pri B-ju. Med njima je zgolj nekaj let razlike. A pozna B-ja že od malega, saj oba živita v manjšem mestu. Nekajkrat sta se pogovarjala, sicer pa nikoli nista imela posebnih stikov. Ob nastopu zaposlitve A samoumevno izjavi, naj ga B tika, B pa mu nakaže, naj ga A raje vika. A nalogo sprejme, saj mu je B nadrejeni, po funkciji pa je direktor podjetja, ga pa vikanje B-ja malenkost ovira pri komunikaciji zaradi zgoraj navedenih razlogov.

Svetujte A-ju, kako naj ravna v opisani situaciji. Ali glede na dane okoliščine priporočate A-ju, da B-ja naziva z "gospod direktor"? Kako bi sami ravnali, če bi se znašli v vlogi A-ja in B-ja?

A ti se zafrkavaš s tem vprašanje? Kako naj ravna? Tako kot v vsaki drugi službi, direktorja naj vika sploh pa če mu je to direktor dal sam vedeti. Torej podpvrašanje, kako naj ravna? Naj vika ali pa spakira, ali ali ;) Aja pa to še, če sta 3x nekje v gostilni govorila še ne pomeni da sta kolega ali prijatla, morda bežna znanca... V vsakem primeru prav da mu je direktor postavil že v štartu mejo namreč ljudje znajo to kar hitro izkoristit in se relativno hitro "udomačijo".

• Všeč mi je
Reactions: Davidoff in steni

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Ni enakega učinka, bo mislil da ga "nežno" j...
Pri tikanju si direkten, pri vikanju pa "diplomat"

To je zgolj tvoja (in glede na alter.si tudi širša kulturna) percepcija. Povej mi kako si potem lahko diplomat v angleščini (ker v pogovoru tega dvojega ne loči)?
Znotraj iste firme tikanje v vsakem primeru dela škodo firmi sami.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.806
829
113
toti Maribor
Kaj pa v mojem primeru. V istem podjetju sva že več kot 24 let in sva si bila na ti. Po 20 letih sem prešel v njegov oddelek in posledično mi je nadrejen. Naj ga še naprej tikam ali vikam?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.686
113
še v SLO - ampak komaj
zakon Hebi ga - nehvaležna situacija zate in zanj - na 4 oči dogovoriti kaj in kako.

Cela zadeva gre tako daleč, da se z direktorjem (po njegovem predlogu) tikaš, ob nesoglasju, pred drugimi vljudno prosiš za pogovor na 4 oči in tam, včasih tudi z drenjem eden na drugega, rešite kar imate za rešiti in se potem pred “rajo”’pojavita usklajena.
Kolikor vam se ne dopade - dobre firme delujejo kot vojska - jasna struktura poveljevanja. Določene izjeme delujejo tudi kot “gverila” ali “partizani” - ampak tudi tam je nekdo, ki na koncu odloča - in ne, ni to kolektiv.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Da, tako je to. Samo eden ima tošelj v žepu. In ko bo firma v škripcih, bo ravno tale tisti, ki bo fasal odgovornost z vsemi posledicami vred. Pozabite kolektivno odgovornost, ker je ni. Je ni nikoli bilo in je tudi ne bo, čeprav je politika drugače predstavljala.

Tisti ki je izjavil, da smo eni redkih "zaplankanih" itd, naj ga obvestim, da bo treba odrasti, preden daješ izjave. Angleščino (če si morda kdo predstavlja da je morda kaj več vredna, pa ni!!!) lahko jemlješ kot neskončno vikanje. Pa tudi v angleščini se skozi izraze in fraze čuti vikanje. Človeška kultura je hierarhična, bila in bo. Tisti ki to ne dojema, je - ali anarhist, ali pa mladoleten.

• Všeč mi je
Reactions: pep in McGiver

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Neverjetno, v vsem se strinjam z Demzom. @avtorju pa so tudi že ostali povedali. Ni mi čisto jasno kaj ti ni jasno in zakaj se je ta tema sploh odprla. Povedal ti je kako in kaj, izbire pa nimaš. Oz. jo imaš, ampak...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Zakaj se ti zdi to neverjetno? Saj vedno govorim resnico (razen ko se zezam :evil: ), torej bi se moral vedno strinjati.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
To je zgolj tvoja (in glede na alter.si tudi širša kulturna) percepcija. Povej mi kako si potem lahko diplomat v angleščini (ker v pogovoru tega dvojega ne loči)?
Znotraj iste firme tikanje v vsakem primeru dela škodo firmi sami.

V angleščini sicer ne poznamo direktno vi in ti, se pa jasno pozna razlika v pogovoru do nadrejenega ali podrejenega. Nemci pa imajo itak enako kot mi. Pa si že dva glavna zahodna jezika pokril...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Da, tako je to. Samo eden ima tošelj v žepu. In ko bo firma v škripcih, bo ravno tale tisti, ki bo fasal odgovornost z vsemi posledicami vred. Pozabite kolektivno odgovornost, ker je ni. Je ni nikoli bilo in je tudi ne bo, čeprav je politika drugače predstavljala.

Tisti ki je izjavil, da smo eni redkih "zaplankanih" itd, naj ga obvestim, da bo treba odrasti, preden daješ izjave. Angleščino (če si morda kdo predstavlja da je morda kaj več vredna, pa ni!!!) lahko jemlješ kot neskončno vikanje. Pa tudi v angleščini se skozi izraze in fraze čuti vikanje. Človeška kultura je hierarhična, bila in bo. Tisti ki to ne dojema, je - ali anarhist, ali pa mladoleten.
a ni celo tako da "you" je vikanje "thee" pa bilo tikanje?

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
V angleščini sicer ne poznamo direktno vi in ti, se pa jasno pozna razlika v pogovoru do nadrejenega ali podrejenega. Nemci pa imajo itak enako kot mi. Pa si že dva glavna zahodna jezika pokril...

vse kar se mogoce pozna, je da nekoga namest z imenom naslovis s priimkom dokler se ne predstavi. Se pa vecinoma nikol ne uporablja nazivov. Pa sm se dost pogovarju s c-level execi in VPji v vec miljardnem podjetju. Pac ne komplicira se zadev tm k jih ni treba in dokler so stvari narjene, smo v vsi ljudje.

• Všeč mi je
Reactions: VanZ

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.990
113
angleži poznajo samo vikanje. tako so meni razložili. tikanja tam ni, oziroma ni več, če je kdaj bilo.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.073
879
113
kolk velika firma pa je to?
pri nas nas je 5 - smo na ti.. tudi pred strankami. razlika v letih je pa 12 let. tudi zadnji student, ki je prisel sem ga po njegovem zacetnem vikanju obrnil na ti.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Recimo, da sem tista generacija, ko je bilo povsem samoumevno, da v službi vse vikaš, ko pa se zgodi "prva čaga" pa se dovoli, da se koga pod sabo ali na enakem nivoju tudi tika - nikoli pred strankami. Večinoma to rešujemo tako da rečemo: Vam bo kolega pomagal - precej nedoločno bi jaz rekel.

Se mi pa zdi da moderna in na mladih močeh temelječa (predvsem IT) podjetja podpirajo - jaz bi rekel - funkcijsko uranilovko in za njih je normalno da se vsi tikajo, čeprav pa če dobro premislim, se reče you are in ne you is. ;)