Veljavna osebna, vendar neprepoznavna slika

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Otrok ima veljavno osebno izkaznico, vendar je v tem času seveda toliko zrastel, da si po sliki ni prav nič podoben več. Imamo lahko na meji zaradi tega kakšne težave? Torej izkaznica je datumsko popolnoma veljavna, le slika je stara in otroka po njej ne prepoznaš več.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Če misliš za kako Hrvaško, sem bil nedavno, pa slovenske osebne samo mahajo čez, oziroma samo ošinejo s pogledom.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Otrok ima veljavno osebno izkaznico, vendar je v tem času seveda toliko zrastel, da si po sliki ni prav nič podoben več. Imamo lahko na meji zaradi tega kakšne težave? Torej izkaznica je datumsko popolnoma veljavna, le slika je stara in otroka po njej ne prepoznaš več.

Dokument je veljaven.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ker nima veljavnega dokumenta?
smile-1.gif

Sicer pa ja, imaš prav.

Citat:

10. člen

Državljan mora izročiti pristojnemu organu osebno izkaznico najpozneje v 30 dneh, če:
1. spremeni priimek ali ime;
2. spremeni stalno prebivališče;
3. fotografija ne kaže več njegove prave podobe;
4. je poškodovana oziroma obrabljena ali če iz kakšnega drugega razloga ni več uporabna.

V primerih iz prejšnjega odstavka lahko državljan vloži vlogo za izdajo nove osebne izkaznice na način, določen v 13. členu tega zakona.

Dwayne

Pripravnik
22. avg 2007
357
0
16
Maribor
To da je veljaven, nima veze. Moraš bit prepoznaven. Smo meli pred leti nevšečnost, ker je kolega na letališki kontroli dal osebno, kjer je bil obrit, pred mejno policijo pa je stal z 10 centi brado. Še mati ga ne bi prepoznala.

Grim

Pripravnik
8. jul 2013
137
0
16
A ni logično, da te lahko zavrnejo, če si na sliki nisi podoben, čeprov datumsko velja? Drugače dam jaz lahko osebno bratu, da bo prišel čez mejo. Sej sva si podobna.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
a naj sedaj vsake pol leta dajem novo osebno delat, ker se otroci/dojenčki tako spreminjajo?

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.021
6.235
113
blizu močvirne prestolnice
No no, pri nas smo dali osebno delati pri 6 mesecih, nato pri 3 letih in sedaj konec junija bo dobila tretjo, ker ji bo zopet pretekla, kar tako se otroc tudi ne spremenijo.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
saj je nekako logično, da fotografija na osebni na za brez veze, ampak je namenjena identifikaciji. drugače je pa presoja o prepoznavnosti zelo subjektivne narave. pred leti sva šla s prijateljem na hrvaško. jaz sem imel takrat kratke lase, na fotografiji pa dolge. prijatelj pa ravno obratno, puščal si je dolge lase, na fotografiji pa je imel kratke. na meji naju je policaj ustavil in poklical iz avta. pred vsakim je držal njegovo osebno, primerjal s fotografijami in odkimaval. nato je zamenjal osebni, prikimal in nama želel srečno pot naprej
smile-1.gif

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Mal manj ga futrajte...
grims-1.gif

no sej štos je, da je bila pred pol leta ko polna lunca, sedaj je pa čist punčka
tongue-1.gif

osmica: mi smo ji drgač dal osebno delat pri 2 mesecih in če bi jo videl takrat, pa potem 3 mesece kasneje in danes, bi videl da je bila vedno "nerazpoznavna". Trkam, nismo pa imeli problemov na meji

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
ksz

Mater ga serjete. Osebna je veljavna do izteka in pika. Naš tamal je dobil prvo pri šestih mesecih in mu je veljala do petega leta, nikjer nikoli nobenih problemov. Sedaj so rok menjave osebne za majhne otroke skrajšali, tako da prva osebna velja le tri leta, kar je nekako bolj logično, nato pa jo je potrebno menjavati na pet let (govorim seveda za otroke)..

Pri odraslih je nekoliko drugače, saj imaš res lahko probleme, če se ti videl precej spremeni (npr. na sliki pobrit, v resnici dolgolas in zaraščen)...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.557
5.120
113
Za otroke sem delal nov dokument, ko je potekel stari. Res pa je, da ga za kam drugam kot v sosednje države nisem potreboval in da so zmeraj potovali s starši.