Vegani zopet v akciji

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.454
4.300
113
A ni soja precej problematična kultura?
Niti ne. Lani sem je sicer pridelal izjemno malo (v povprečuju 1900 kg/ha), ker sem jo sejal prvič in brez izkušenj, po njej je sredi leta padala tudi toča, zaščita proti plevelom pa je bila v priporočenih odmerkih zaradi naliva 17 litrov dežja ene 2 tedna po setvi tako močna, da je zraven požgalo še kar nekaj soje. Pač sreča z vremenom. Letos bomo probali s čim drugim, kar ni tako "efektivno" četudi s tem tvegamo zapleveljenost. Nisem je pa nič gnojil, edino pred setvijo sem navozil 30 m3 gnojevke/ha, da je dobila fosfor in kalij in nekaj dušika v štartu. Tisti, ki so jo malo pognojili (150 kg KAN/ha) še med rastjo so dosegli precej boljše rezultate, tvegaš pa s tem, da poleže, ker lahko preveč zraste in jo kakšno neurje kompletno vrže.

Malo je problem tudi ozelenitev po soji, ker njive morajo biti čez zimo zelene, soja pa se žanje tako pozno, da še pšenica komajda pokrije zemljo za njo.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe in aljoman

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.686
5.283
113
Za masovno prehrano so jajca iz baterijske reje pač daleč najbolj varna in zdrava, čeprav je pri nas trenutno v teku spet medijska akcija aktivistov proti baterijski reji.
Kje pa se domače kokoši sprehajajo, pa mora vedeti vsak sam.

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: jendomen in Feniks

Floki

Guru
6. sep 2007
10.245
3.263
113
Za masovno prehrano so jajca iz baterijske reje pač daleč najbolj varna in zdrava, čeprav je pri nas trenutno v teku spet medijska akcija aktivistov proti baterijski reji.

Kaj ej danes zdravo je zelo relativen pojem, če bi ljudje vedeli kako "zdravo" zelenjavo in sadje kupujejo v trgovinah verjetno ne bi nihče kupoval. Ampak od nečesa moraš živeti.

• Všeč mi je
Reactions: kajpace in MrDaco

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.454
4.300
113

Floki

Guru
6. sep 2007
10.245
3.263
113
Sadja in zelenjava itak ni "zdravo" in od tega se ne da živet, kvalitetno ne.

Meso, ipd, to je hrana za človeka.

Res je ampak potem pa ne rabiš antibiotikov jemati ker jih živali toliko pojedo da še zate učinkujejo.

Sicer ni hrana pa tudi nekaj kar dnevno uporabljate

in pa test

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.796
7.355
113
pri taščici
Se se najdejo kure katere jastreb pazi.

Priponke

• IMG_20250418_120611.jpg
    IMG_20250418_120611.jpg
    654,4 KB · Ogledi: 46
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe in darjan

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.454
4.300
113
Res je ampak potem pa ne rabiš antibiotikov jemati ker jih živali toliko pojedo da še zate učinkujejo.

Sicer ni hrana pa tudi nekaj kar dnevno uporabljate

in pa test
Kar seveda ni res, razen v primeru perutnine, kjer jim antibiotike mešajo v krmila. Ni sicer jasno zakaj tako početje in zakaj je to sploh dovoljeno. Pri vseh ostalih živalih pa se antibiotiki uporabljajo le po potrebi, večina doma rejenih bikov celo življenje ne dobi nobenega antibiotika, ker jih enostavno ne rabijo in je uporaba le teh tudi dodatni strošek.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.902
7.159
113
v eu so seveda atb in hormoni prepovedani pri živinoreji, razen za namen zdravljenja.

v usa pa recimo ne.

pa tisto z zobno pasto..saj je ne pogoltnemo, tisti par sekund ko pa je v ustih pa ne more prit do kontaminacije? saj že zaradi flourida se ne pogoltne paste.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.686
5.283
113
Kar si dal v usta je 100 % prišlo v nekem deležu tudi naprej v telo, čeprav si izpljunil.
Daniel : dvakrat biku privoščiš antibiotike, pa si ob ves zaslužek. Potem je bolje, da ga nimaš, ker bo "profit" enak, le dela bo manj.

• Všeč mi je
Reactions: jest5

Floki

Guru
6. sep 2007
10.245
3.263
113
Kar seveda ni res, razen v primeru perutnine, kjer jim antibiotike mešajo v krmila. Ni sicer jasno zakaj tako početje in zakaj je to sploh dovoljeno. Pri vseh ostalih živalih pa se antibiotiki uporabljajo le po potrebi, večina doma rejenih bikov celo življenje ne dobi nobenega antibiotika, ker jih enostavno ne rabijo in je uporaba le teh tudi dodatni strošek.

Daleč največ antibiotikov se uporabi živinoreji, najbolj prednači prašičjereja. Je pa res da v sloveniji je uporaba precej nižja kot v nekaterih sosednjih državah kjer dobimo ogrmono mesa / madžarska...

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.454
4.300
113
Da, če gledamo celotno svetovno pridelavo. Čez lužo se uporablja marsikaj, za kar pri nas še slišali nismo. Prašičereja v sloveniji je v zadnjih izdihljajih, tako, da te za uporabo antibiotikov v prašičereji pri nas ne rabi kaj dosti skrbeti. Seveda pa si uvozimo marsikaj. Še posebej, če je po sistemu samo, da je poceni... Pa tudi jajca bojo počasi zgolj le še iz tujine.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe in Hanzi