Vecji polog

erikson

Guru
25. avg 2007
22.370
6.153
113
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Osebno sem pa prejel iz tujine nakazilo velikosti okoli 25k€ in nihče nikomu nič...
Če ni sumljivo, se nič ne zgodi. Se pa podatki posredujejo različnim organizacijam. Denarne transakcije med evropskimi državami se tako lahko naprimer posredujejo tudi v ZDA zaradi "preprečevanja terorizma".

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
ZPPDiFT je samo podvarianta Evropskega, tako da povsod po Evropi tako delajo (v bistvu obstaja celo seznam dezel, ki niso 100% kompatibilne z Evropsko direktivo )

Vse gotovinske transakcije nad mejo se poročajo dnevno Uradu (včasih Stroligov urad:), v večini primerov kar avtomatsko. Stranke o tem NI POTREBNO obvestiti. Se pa s tem strinjaš, ko podpišeš obrazce s katerimi so te identificirali v banki, ko odpreš račun. Če Urad od banke zahteva več podatko o transakciji ali osebi, banka o tem NE SME obvestiti preiskovanca.

Vse kar gre preko SWIFT-a, dobijo ameriške oblasti zaradi svojega anti-terorist Bushman acta in dogovora med njimi in SWIFT-om. V primeru Slovenije to pomeni tudi vsi nujni nalogi v Sloveniji. Zaradi tega je nekaj pozdigovala glas pooblaščenka za osebne podatke, pa so jo umirili in je pristala na obvestilo, ki ga imajo banke prilepljenega (so imele!) nekje na oglasnih deskah za stranke, ki jih nihče ne bere. Mislim, da to ni več potrebno, ker so ZDA zagotovile pravilno ravnanje s temi podatki.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Podatki o transakcijah se samodejno posredujejo na Urad RS za preprečevanje pranja denarja .

Posredujejo se tudi povezane transakcije, ki presegajo zgornje zneske (torej če večkrat zapored nakažeš denar in se nakaznik in prejemnik ujemata).

Odgovor tudi za Avtofun:

Sem ravnokar podebatiral o tem in so mi povedali isto, torej da se posreduje omenjenemu Uradu. Posreduje podatke kar racunalnik, meji sta 15K ter 30K (v obeh primerih se posreduje, a kot sem razumel gre v primeru 30+K direktno, v primeru 15-30K pa ne oz. nekaj takega). Ce prides recimo s 50K ter naredis 4 pologe po 12.5K, bo usluzbenec prijavil, ko bo dojel, da gre v bistvu za en sam polog. Ce bi razdelil na vec izpostav banke v dolocenem casovnem obdobju, potem (najbrz) ne bi nihce prijavil.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Pri teh obrestih skoraj imam raje denar doma v štumfi. Osebno sem pa prejel iz tujine nakazilo velikosti okoli 25k€ in nihče nikomu nič...

ne mešat nakazila in cash iz nogavice. Če pa bi ti ta denar položil v "papirju" bi pa najbrž bio drugače..

Včasih vem da sem moral nekajkrat neke papirje "podpisovat" (kot bi res imel cele mio- pravzaprav takrat so bili ). No to je bilo pred kakšnim desetletjem, danes lahko samo sanjam o kakšni bolj dolgoročnem "lastništvu" takega zneska.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Kloshar nobena finančna policija se ne uvaja niti ni v planu! Namesto predvidene finančne policije bo naš slovenski FBI, pač skupina strokovnjakov za organiziran kriminal, mislim da 50 mojstrov ki bodo imeli vse prek (najboljši kriminalisti + še kdo).. Skratka zopet nič posebnega, neke vrste dopolnjena kriminalistična policija ki pa najbrž ne bo imela posebnih pooblastil ki bi odstopale od kriminalistov. Bodo pa zadolženi samo za hujše "prestopke" in ne za zadeve v smislu "od kod ti 50 jurjev ki si jih prineso na banko"... Pa saj je o tej naši FBI dost napisanega na internetu, poglej malo
wink-1.gif
Drugače pa poceni fore to je tako... Težko si je zmislit od kod si dobil 10 mio € se strinjam, za par 100k € pa je lahko zadeva relativna, marsikje jih lahko marsikdo dobi...

Bistvo te enote oz. urada bo tudi zaznava kaznivih dejanj. V tem se bo tudi razlikovala od rednih enot SKP. Slednje predvsem delajo po naznanjenih KD.

zetko

Pripravnik
18. avg 2007
916
0
16
40
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Čujte, a so potem tudi kakšne komplikacije, če bi želel dvignit recimo 40.000€? Baje je treba dokazati izvor denarja, namen ipd. Zato se za take dvige ali pologe raje uporablja možnost 2x 20.000.

Ce nisi nek mafijozo potem ne bos imel problemov. Le kak dan prej se splaca poklicat v banko, da ti pristimajo denar.