Odgovor za oba prejšnja vprašanja:
1. Točno tako jaz naredim, ko dobim kak nov tekoči kvas, za katerega vem, da vedno ne bo na voljo.. Starter 2L iz 200g DME, za kake dva dni na stirplate, malo cold crasha (da se znebim odvečnega alkohola), pretočim v nekaj sčiščenih kozarcev "za marmelado" in v hladilnik. Potem po potrebi iz tega dalje packam nove starterje za fermentacijo, kolikor pač rabim.
2. meni že od nekdaj super služi tale kalkulator:
https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/
če združim odgovor na oba vprašanja.. recimo da dobim nek Wyeast 1xxx kvas, ki bi ga želel več uporabljati. Preko kalkulatorja s pomočjo datuma proizvodnje ocenim "viability" (ne vem kako se viability reče po slovensko, je pa to odstotek živih celic).. Recimo da je star dobra 2 meseca in je njegov viability 50% .. to je nekje 50 mrd celic. Naredim 2L starter z 200 DME kar ustreza OG 1.035, postavim na stirplate in za par dni pozabim. Ko je konec, mi kalkulator pravi, da je končni rezultat dobrih 300 mrd celic.
Na koncu imam torej 2L starterja z dobre 300mrd celic in datumom proizvodnje "danes". Navadno dam to v hladilnik še za par dni, da se vse skupaj posede in sčisti in zgoraj "pivo" odtočim, preostanek zmešam in napolnim kake 3 (obvezno seveda očiščene/prekuhane/kakorkoli sterilne) male kozarčke od marmelade (cca 1,5dcl vsak). Tako imam recimo da 3 kozarčke s po cca 100 mrd celic, ki grejo lepo v hladilnik do uporabe. To je seveda ful poenostavljeno - seveda te celice hitreje crkujejo, ker je okoli njih alkohol, tudi coldcrash jih verjetno nekaj pobije, ampak če greš računati starter iz 80mrd celic ali pa 100mrd, se pri 2L 1.035 pivine na koncu ne pozna prav velika razlika..
Skratka od tu dalje pa spet po istem kopitu - računam kar enako, saj vem datum "proizvodnje", torej kdaj sem prvi starter naredil, vem tudi da je v vsakem kozarčku tisti dan bilo cca 100 mrd celic (kolikor jih je tudi v packu tekočega kvasa na dan proizvodnje)... Ampak še enkrat poudarjam, preden se kdo, bolj znanstveno podkovan na to obesi - to je res poenostavljen postopek. Jaz ga uporabljam, ker mi čisto OK služi, nisem še uničil batcha s kakim underpitchanjem po tem postopku množenja kvasa... Torej par dni preden imam kuhanje po tem kalkulatorju spet izračunam kakšen starter rabim, če delam večji batch naredim tudi v 2 korakih (navadno prvo 1L, nato 2L) in kasneje to pač pitcham..