Poročam o Lallemand London ESB...
Ker sem razbil hidrometer FG-ja nisem meril. Pivo je zelo dobro, okusno, lepi sadni estri. Predvčerajšnjim sem pomeril FG sem nameril 1.020. WOW! Kvas je res hiter, vidna fermentacija je bila končana v enem dnevu. Ker se mi je s pivom mudilo, sem ga prejšnji teden dal v cold crash za samo en dan...pivo je zelo motno na dnu pa je ostala samo precej redka posteljica oz. bolje rečeno broza. Vseeno sem ga shranil in ga uporabil pri nedeljskem Irish Red-u. Enako...fermentacija končana v enem dnevu. V nedeljo opoldne pitchan kvas, v torek zjutraj brez vidne fermentacije. Glede na to, da sem ugotovil, da mi je ESB požru na 1.020, sem včeraj nemudoma pomeril še Irish Red-a..in glej ga zlomka...ustavilo se je ravno tako pri 1.020, vzorec pa je bil blatno moten. Včeraj zvečer sem stresel not še eno vrečko US-05, pa bomo videli, kaj bo.
Vse to me več ne preseneča, ko sem prebral spodnji forum...Praktično brez izjeme ta kvas, ne glede na pivo, poje do okoli 1.020. Praktično brez izjeme se pivo tudi po daljšem cold crasu ne očisti, in praktično brez izjeme so vsi z okusom zadovoljni
)) Pa smo tam, kjer ni muh, hehe.
https://www.homebrewtalk.com/f...t.588922/page-4
Na forumu je tudi omenjeno, da je to isti kvas kot njihov nekdanji London Ale. Jaz ga ne poznam, mogoče ga kdo drug z daljšo kilometrino v pivovarstvu.
Kvas bom še uporabil in mu dal več časa, tako v fermentorjih, kot tudi nato v cold crashu. Če drugače, bi zanl bit primeren za nizkoalkoholna piva.