Varčne žarnice?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.397
113
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Tole bo zanimivo, ko bo prišlo med širše množice:

oled-light.jpg

OLED

To se bolj za zaslone uporablja
smile-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Ok, ker je Tenforest omenil, da jo je razbil, me zanima, kako ukrepat, ko razbiješ varčno žarnico, saj naj bi bila le ta nevarna ob razbitju, zato ker so notri Hg plini?

Tukaj piše takole:

Citat:
1. Če zlomite sijalko, se njenih ostankov nikar ne lotevajte s sesalnikom.
Kapljice živega srebra se namreč utegnejo enakomerno prerazporediti in uiti
v zrak.
2. V sicer malo verjetnem primeru, da se razleti prižgana žarnica, zaprite
vsa vrata, ki vodijo v prostor in odprite vsa okna. Nato prostor zapustite
za vsaj pol ure.
3. Razbitine sijalke odstranite s kartonom ali trdim papirjem ter mesto,
kjer so bili ostanki, obrišite z vlažno krpo.
4. Ostanke razbitin, kartona (papirja) ter krpe shranite v steklen ali
kakšen drug kozarec in ga s pokrovom zaprite. Opremite ga s pripisom "Pozor,
lahko vsebuje ostanke živega srebra" ter ga oddajte ne zbirališču nevarnih
odpadkov

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pri nas imamo pred vhodnimi vrati Osramovo varčno žarnico (še tista orjaška, več kot kilo težka... mislim, da ima okoli 10W). Grozljiva rumena svetloba, pozimi traja tudi 15 minut, da neha brlet in začne normalno svetit. Vendar pa vsako noč sveti od mraka do zore že od leta 1994.

böc

Majstr
1. avg 2007
2.392
452
83
Po testih revije Stiftung Warentest (D) iz 2008 naj bi se najhitreje prizgale in ogrele:

Osram Dulux Superstar Globe,21 W
in
Philips G120 Soft white,20 W

No sam sem prvo nabavil in do polne "zmogljivosti" potrebuje kar dobro minuto. Poleg tega sem eno ze reklamiral ker je crknila kljub 10 letni garanciji.
No sicer pa obstatjajo alternative kot so Halogen zarnice, ki sicer niso tako ucinkovite a svetijo in se prizgejo normalno:
http://shop.conrad.si/websale7...11c22e91%2fmd5}

In pa seveda LED, ki imajo se kar zasoljeno ceno.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Pri nas imamo pred vhodnimi vrati Osramovo varčno žarnico (še tista orjaška, več kot kilo težka... mislim, da ima okoli 10W). Grozljiva rumena svetloba, pozimi traja tudi 15 minut, da neha brlet in začne normalno svetit. Vendar pa vsako noč sveti od mraka do zore že od leta 1994.
Jst mam pa pred vhodom že 15let eno navadno-turške izdelave .
no , blo bi pošteno ,če povem še da je pred 14imi crknila.
hysterical-1.gif
..-je pa izredno varčna -poraba 0.

Nazadnje urejeno:

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
in še nisi najdel časa za zamenjavo? capl, malo se odlimaj od neta in naredi to
grin1.gif

drugač so pa te varčne sijalke občutljive na temperaturo okolja- nižja je temperatura, dalj časa bo trajalo, da doseže polno svetilnost.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
in še nisi najdel časa za zamenjavo? capl, malo se odlimaj od neta in naredi to
grin1.gif
Ne morem zdaj ,ker sn takrat babi reku da je instalacija hin.
evil.gif

Je treba pa žarnico kupit ,pa še štrom za njo pol plačevat , to pa ni gospodarno.
grims-1.gif

da ne bom preveč off......najbolj varčna je hin žarnica.

Nazadnje urejeno:

Rogue

Pripravnik
26. avg 2009
89
0
6
Ma daj te varčne žarnice so čisti nateg, ker so preveč žrtvovali kvaliteto, da so znižali ceno. Nešteto let so rabili, da so naredili take varčne žarnice s približno normalno barvo svetlobe in ki ne rabijo milijon let, da začnejo goret in 5 milijonov let, da dosežejo max. svetilnost.

Na hodniku imam na stropu 2 varčni žarnici stari dobro leto pa zaradi starosti ko jih prižgem svetijo tako slabo, da ne najdem svoje jakne. Če jima daš čas svetita dobro, ampak kdo bo čakal tam kot en bedak. Resno, ob prižigu obe skupaj svetita tako kot navadna 40W žarnica (gre za 18W varčni žarnici).

Za branje in kakršno koli delo uporabljam večinoma halogenke ali pa navadne žarnice, svetloba varčnih mi ne odgovarja. Sem si pa nabavil eno stoječo svetilko, da jo bom mel prižgano namesto 200W linearne halogenke, ko ne rabim full power. Do sedaj sem mel halogenko zatemnjeno nekje na pol, ampak to še vedno porabi nekje 150W.

In lepo namontiram notr 20W Osramovo (to naj bi bla kao solidna firma) varčno žarnico. Sem moral sobo 3x preluftat pa še glava me je začela bolet na koncu. Zdej sem jo dal ven in dal notri navadno 60W žarnico. Bom probal kupit še kako varčno druge firme. Namreč ta Osramova oddaja tak nemogoč smrad, da je za umret po parih urah gorenja. Pa ne smrdi luč, pač pa žarnica.
Sem zasledil tole (glede varčnih žarnic): oddajajo neprijeten vonj zaradi izhlapevanja glikola (Osram) oziroma fenola (Ikea) in migetajočo svetlobo, ki lahko povzroči vrtoglavico in glavobol. Vir: http://www.delo.si/clanek/69125

Tko da probal bom še kako drugo, če bo kul. Če pa ne bo, bom pa ostal na halogenkah in navadnih žarnicah dokler ne pride na trg neka varčna alternativa, ki dejansko funkcionira. Moje zahteve so preproste. Spekter pod 3000K, da ni tema dokler se ne ogreje, da ne utripa pretirano in da ne smrdi. Varčne žarnice tega žal ne dosegajo. Drage so kot žafran pa crkujejo kot po tekočem traku.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
ksz
Mene zanima, kdo se je sploh zmislu, da od drugega leta dalje ne bo več možno kupiti navadne žarnice?
bonk.gif

Kot da so žarnice največji porabnik energije
stupid-1.gif

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Glede na njihovo število ur pri nas doma jih je v 2 letih že 6 crknilo pa niso tiste iz špara za 2€. Je pa res da bi se dalo marsikje velik več prihranit pri štromu kot pa na žarnicah.