Varčevanje

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.569
7.207
113
pri taščici
hysterical-1.gif

Sicer pa alter upokojenci so drugačnega mnenja kot pioneer.
Na stran je treba dajati za izredne dogodke. Recimo smrt. Ker če ne boš imel nič rezerve na strani, te bodo ob smrti muhe ob tromostovju žrle pol leta.

Nazadnje urejeno:

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Povprečen upokojenec če ne želi biti v breme otrokom, potrebuje za dostojen življenski standard glih toliko kot povprečen normalen delavec s tem, da ima na stara leta še težave z vsem kar si nabere čez aktivno delovno življenje.

Če ima povprečen delavec plačo 800€ in da 1/3 za najem/kredit, 1/3 za življenske stroške (hrana,voda,elektrika,komunala...) mu ostane 1/3 kar da lahko za varčevanje/investicije ali jih zapije in to je skromno življenje. S tem da to mora imeti še partnerja, drugače je vse skup dražje.

Povprečen upokojenec pa če dobi 500€, kar se bo z leti nižalo, mu glih tako stroški ostajajo in tako gre vsaj 1/2 za stroške, mogoče se znebi najema/kredita in preostanek porabi za zdravila, varčevanje za nagrobni kamen itd. na koncu mu ne ostane nič. Da ne omenim, da ga bo skrbelo ker mu otrok nima službe in vnuk prav tako. In to se tudi gleda da ima partnerja, če je sam bo moral prodat/oddat stanovanje in se selit v dom.

Kolikor jaz gledam na socialno državo je tako, da ne bo zdržala. Leta 91 smo izbrali kapitalizem in glavna smernica so ZDA, tam si poglejte kako delajo in to čakajmo čez par destletij, mogoče prej. Da bo država skrbela za penzije, ko se razmerje med upokojenci in delavci niža iz leta v leto je zelo velik optimizem. Da ne omenim, da bo s časoma določeno št. služb izginilo ker to omogoča nova tehnologija. Lep primer najdemo v mercatorju, kjer imaš avtomatske blagajne in klasična blagajničarka je dejansko nepotrebna. Zaenkrat se to šlepa bomo videli čez 10 let...

Miljonprocentno mora vsak posameznik skrbeti sam za svoje finance in vlagat/šparat, ker drugače bo klavrno vse skupaj. Žalostno je le to, da je človek ki je štartal to temo namenil le 100€ temu. In s takim zneskom mu nimam kaj svetovat, kot da res da na depozit za teh par % in mogoče čez 10 let proba kaj drugega, ko si nabere vsaj nek štartni kapital.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.569
7.207
113
pri taščici
Hkrati a eni strani varčevanje, na drugi strani pa kreditiranje. Od obeh poslov živi najbolje bankir. Upokojenec bo dobro živel če se vsaj kredita znebi, če že hoče imeti tono marmorja nad piksno. Za tono marmorja ni treba varčevati. lahko si ga postavi že za časa življenja, celo napis si lahko naredi (brez zadnjih dveh cifer pri letnici), če mu je to najbolj pomembna zadeva v penziji. )

igi

Guru
13. okt 2007
5.696
1.268
113
Celje
Varčevanje...

Ko sem hodil v šolo je bila cifra 50.000 mark velika. 100.000 pa v smislu "ce bi pa to imel enkrat na računu lahko pa od obresti..."
In potem se prišli euri. Je bilo tudi v smislu "če bi pa imel 250.000 enkrat na racunu bi pa lahko nehal v službo hodit...".

Danes bi pa kaj rekel? Je 100 jurjev kak velik denar? Je 200 jurjev? Vsekakor je igromno denarja, ampak če jih imaš na računu ni to nič nepredstavljivega. Še vedno je teeba v službo, da ne zažiraš glavnice. Čez 10 let bo pa to vredno kaj? Enega pasata?

Jeba je izgubljanje dejanske vrednosti zato varčevanje v tej obliki ni ok.

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Človeku, ki leži 250k na banki je za moje pojme finančno slabo izobražen ali pa je miljonar in ima to za sproti porabit
smile-1.gif
V obeh primerih pa od obresti ne dobi nekaj dosti...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.236
3.599
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik pioneer pravi:
Človeku, ki leži 250k na banki je za moje pojme finančno slabo izobražen ali pa je miljonar in ima to za sproti porabit
smile-1.gif
Ti si pa tak finančni strokovnjak, da boš osebo z takim denarjem na TRR učil, kako se pravilno denar obrača?
hysterical-1.gif

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.288
1.817
113
40
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik pioneer pravi:
smile-1.gif
Ti si pa tak finančni strokovnjak, da boš osebo z takim denarjem na TRR učil, kako se pravilno denar obrača?
hysterical-1.gif

Čaki čaki...zdaj pocasi prihaja njegov nasvet, zaradi katerega se je prijavil in napisal teh par uvodnih...

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.143
321
83
ksz
Zakaj nihče ne omeni indeksnih skladov. So zelo stabilni, niski stroški upravljanja + dividende.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.236
3.599
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik ozze pravi:
ksz
Zakaj nihče ne omeni indeksnih skladov. So zelo stabilni, niski stroški upravljanja + dividende.
Ker strokovnjaki, ki ti želijo svetovati kaj je najboljše narediti s tvojim denarjem, gledajo samo na to, kako bi ti ga spipali.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Hja,vprašanje,če so avtomatsko (na splošno,v povprečju) bolj donosni kot dobri aktivno upravljani vzajemni skladi...?
Sicer pa,kaj pomeni pojem "so zelo stabilni"? rad bi slišal tole razlago
grims-1.gif

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.288
1.817
113
40
Stevilke sem pozabil tocne...

Raziskave kazejo da velika vecina indeksnih skladov premaguje aktivno upravljane...in to iz dveh razlogov.
Manjsi stroski upravljanja se na dolgi rok zelo poznajo in drug razlog, tocno sledijo dolocenemu indeksu, aktivno upravljanje pa ravno nasprotno od marketinga ki jih oglasuje, delajo slabse od indeksa!! Velika vecina, ne cisto vsi. Ampak zadani tistega tapravega...

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik pioneer pravi:
smile-1.gif

Kaj pa če se nima časa s tem ukvarjat, hkrati ne zaupa drugim (takim kot it) in se mu j... če je denar kar na TR? Raje porabi čas za življenja bistveno bolj vredne stvari (družina in hobiji recimo), kot da bi stalno tuhtal kako denar obračat. Tako in tako se mu stalno nabira, ker več zasluži kot porabi.

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Zato pa imaš ljudi, ki imajo čas se s tem ukvarjat, da se zasedenim ni treba... Jaz sem že povedal, kam približno naj vlaga bogatejši sloj in sicer v prvem postu, ki sem ga napisal tu. Da ne bo kdo pripominjal, da imam svojo agendo...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.697
7.187
113
ja, samo je treba tudi najti kakega primernega. takega, ki ima dve lastnosti:
- zna
- je zaupanja vreden

takih, ki mu manjka vsaj ena od teh lastnosti, je veliko, takih ki manjkata obe pa še več. Da jutri ne vem kam bi s časom, bi tudi lahko to počela, s priblžino enako kredibilnostjo, čeprav nisem bila na nobenem srečanju in seminarju.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Časi so se spremenili, da bi lahko vsak mehanik s šnelkurzem vzajemne sklade prodajal križem kražem.

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Citat:
Uporabnik pioneer pravi:
Da ne bo kdo pripominjal, da imam svojo agendo...
Uporabniško ime si sploh posrečeno izbral
pioneer - one who is first or among the earliest in any field of inquiry, enterprise, or progress... Meni je všeč angleška verzija, ker če bi si dal slovensko bi me vmešali med komuniste...

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Cak cak, glih prej si reku da nima smisla varcevat 100e na dolgi rok. Odloc se kaj bos pisal tle gor. Ker vecina delovno aktivih slovencev niti 100e ne varcuje, cetudi bi jih lahko
Pa nima smissla govorit o razlogih...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.510
467
83
Glede na to, da si novinec s prgiščem objav izključno na temo naložbenja, bo mariskdo pomislil na istoimensko podjetje oz. njihove produkte. In če jih boš v bližnji prihodnosti začel endorsat, boš razkrinkan kot imposter.

Če temu ni tako, potem pa welcome!