Varčevanje tudi na informatiki

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Ok... to so odgovori malce bolj na nivoju.
zmaga.gif

Čeprav nevem kaj mešate zravn preveč zaposlenih v JU itd... To mi je čist jasno, da je en kup brezdelnežev, ki molzejo državo. Sem preko študenta delal na MZŠŠ in sem sam videl kako z lopato mečejo denar skozi okno. Bile so ravno selitve v nove prostore in tam je vse prišlo do izraza še precej bolj.... od tega, da so tajnice puščale za sabo kupe pisarniškega materjala samo zato, ker se jim ni dalo listka gor nalimat, da bi selitveni servis prenesel zadeve, do razbijanja povsem dobrega pohištva, pa do nesmiselnih nakupov (56" LCD-jev itd...). Pa to ni stvar o kateri bi razpravljali v tej temi....

Če prehod na opensource zaenkrat nebi bil možen se mi še vedno zdi prav, da bi opensource začeli bolj množično uporabljat v šolah. Tam nebi bilo nobenih problemov z zahtevnimi exscelovimi datotekami.... Konec koncev če bi zdaj začeli izobraževat folk tudi v smeri odprtokodnega programja, bi čez leta bil prehod veliko lažji. Večja uporaba odprtokodnih rešitev bi verjetno tudi pospešila razvoj in bi dobili še bolj konkurenčne izdelke itd...

Pa če se vrnemo nazaj h denarju... koliko računalnikov so morali zamenjat, ker so bli prešvoh za Visto....

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Jaz sem pripadnik Linuxa in odprtokodnih reči na strežnikih in podobnem. Sami ganjamo terabatjno Oracle bazo podatkov z nekaj sto transakcijami na sekundo na Linux clusterju. Vednar iti na nivoju firme na OpenOffice iz M$ Office-a, je pa utopija. Imam sam doma OpenOffice in vem kako me srat pritisne samo pri malo zahtevnejših Excel fajlih.
Tale zadeva OpenOffice vs M$ Office je stara že nekaj let in se je izpela. V firmah, ki so odvisne od teh orodij, je preprosto preveč omejitev za resen prehod. In konec kocev, ni vse poceni, poceni. To je isto, kot da bi se v Toyoti odločili na proizvodni liniji vse električno orodje zamenjat z IskraERO orodjem. Cenejše je, ampak samo nakup. Tisto Toyotino namensko orodje je 100 krat dražje, samo sestavi milijon avtov preden crkne, porabi manj štroma, je enostavnejše za uporabo in priučitev. Tako to je. Samo eni tega ne vidijo in pizidijo. Sploh pa raznorazni Linux fanatiki, za katere se potem izkaže, da so znali samo zdownloadat reč in jo namestit po defaultu. Ko kaj ne dela, pa so mrzli. In se izkaže, da še "vi" ne znajo uporabljat.
aplauz.gif

Ogo

BRAVO!!!!

Tukajle so oglašajo nekateri, ki imajo 3 PCje na Linuxu in je za njih stvar logična. Ne poznajo pa sistema, kjer laufa 3000 delovnih postaj, ne poznajo kaj se zadaj dogaja itd.

Linux na serverjih OK, linux na delovnih postajah pa še kar nekaj časa ne, razen doma in mala podjetja.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Če sem ga prav razumel, naj jih naučijo oboje. Kar bi bilo edino prav.

Po mojem jih je neumno učiti eno ali drugo ali oboje. Folk je potrebno naučit uporabljat računalnik, ne pa da bo človek obvladal smo word 2003 pa nič drugega.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pa na kakšnem nivoju mislite, da so sploh prfoxi za rač. ? Jaz sem jih osnove učil za katere sem jaz mislil, da jih znajo v spanju, ker jih PREDAVAJO.

Uglavnem informatika in Slovenska JU.....you dont know how deep that shit is. Been there done that.
tongue-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Po mojem jih je neumno učiti eno ali drugo ali oboje. Folk je potrebno naučit uporabljat računalnik, ne pa da bo človek obvladal smo word 2003 pa nič drugega.
Se ti ne zdi, da k uporabi računalnika sodi tudi to dvoje?

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Pa na kakšnem nivoju mislite, da so sploh prfoxi za rač. ? Jaz sem jih osnove učil za katere sem jaz mislil, da jih znajo v spanju, ker jih PREDAVAJO.

Uglavnem informatika in Slovenska JU.....you dont know how deep that shit is. Been there done that.
tongue-1.gif

Prfoksi za računalništvo so še bolj v podnu kot prfoksi za druge "strokovne" predmete. Kolkr je čez 40 let star se mu ne da nič novga prevzet in gonjo naprej barvanje tabelc in boldane črke. Samo kar sprjaznt se, pa jim potuho dajat, pa tud ni sistem. Če lahko v vse druge "standarde znanj" vpišejo kar hočjo naj pa še pri informatiki vpišejo ene 40% odprtokodnih sistemov. Pa na tečaj jih naterat, kjer morjo opravit zaključni izpit.... če sami niso tok, da bi šli s cajtom naprej, jih je treba pa prsilt.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Mislim da vem kaj je Slovenet imel v mislih. Večina prfoksov si predstavlja učenje informatike tako, da dajo proti koncu konference 20 vprašanj oziroma 20 funkcij katere morajo vsi znat. Učenci se tisto nadrkajo in zdrdrajo na preizkusu, na koncu leta pa niso sposobni niti ene seminarske skup sklofat.
V šolah bi morali težit h temu, da bi učence navadili kako sami najdejo primerno orodje in se ga tudi sami naučijo uporabit. Bolj bi morali podpirat samostojno delo in iznajdljivost. Postavit bolj zahtevne standarde in pustit, da si sami pomagajo z internetom in "helpom" - podobno kot se uči programiranje. Če bi pri učenju programiranja zahtevali, da se na pamet naučiš majhen delček sintakse in jo potem uporabiš v nekem preprostem bednem programu, nebi imel učenec od tega popolnoma nobene koristi. Če pa prfoks zastavi bolj zahtevno nalogo in pusti, da si sam pomagaš z internetom in helpom, pa to prisili učenca h razmišljanju in samostojnemu reševanju problema.

Ko je nekdo sam sposoben najti kako se naredi kazalo v Officu 2003, bo sposoben tudi sam najti kako se naredi "glavo" v OO. To je pa bistvo uporabe računalnika - da si prilagodljiv.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Osnove mora znat vsak, kdor ni sposoben zdelat rač. v SŠ je nesposoben katerekoli SŠ izobrazbe.

Drugače pa je prfoxu nešteto vrst...

1. Obvladajo, ampak so face in majo izredno nizek prag za uspešno opravljeno rač.
2. Obvladajo in imajo poleg še svojo lastno podjetje oz. interese in raje delajo to tudi, ko so na šoli, taki majo spet zelo nizek prag, da jih poučevanje ne moti.
stupid-1.gif

3. Pojma nimajo, in imajo nizek nivo, ker višjega še sami niso sposobni oz. se spravijo v zadrego, ker znajo otroci veliko več
4. Se jim je**** vse po spisku, ker je zgleda predmetnik za rač pouk tolk luftarski, da lahko otroc sam word znajo odpret in je vse ok...

Računalništvo bi moralo biti eno težje opravljivih v srednjih šolah, vendar je trenutno manj zahtevno kot telovadba al pa umetnost
uf-1.gif

Pol se pa v času gospodarske krize govori o razvijanju strokovnega/ tehniškega kadra iz delav v muri.
hysterical-1.gif

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
ksz. Javna uprava (upravne enote) večinoma itak uporablja Lotus Notes, imajo pa zaradi kompatibilnosti z ostalimi vsi računalniki nameščen tudi kompleten MS Office... Dvojno razmetavanje.

Mogoče malo off-topic. Katero distribucijo Linuxa uporabit za nadomestitev WinXP, da bo vse čim bolj podobno in bodo uporabniki imeli čim manj težav?

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kdor nima želje znat delat s PC, naj se ga ne sili. sam se bo srečal s takim ali drugačnim dejstvom.

to pa več ni tema teme.

Komur ne sede matematika, naj se ga ne sili. Komur ne sede slovenščina, naj se ga ne sili.... Prej si govoril, da je šolstvo v kurcu, zdaj pa govoriš, da se naj kakšne stvari kar "spusti".
bonk.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Mislim da vem kaj je Slovenet imel v mislih. Večina prfoksov si predstavlja učenje informatike tako, da dajo proti koncu konference 20 vprašanj oziroma 20 funkcij katere morajo vsi znat. Učenci se tisto nadrkajo in zdrdrajo na preizkusu, na koncu leta pa niso sposobni niti ene seminarske skup sklofat.
V šolah bi morali težit h temu, da bi učence navadili kako sami najdejo primerno orodje in se ga tudi sami naučijo uporabit. Bolj bi morali podpirat samostojno delo in iznajdljivost. Postavit bolj zahtevne standarde in pustit, da si sami pomagajo z internetom in "helpom" - podobno kot se uči programiranje. Če bi pri učenju programiranja zahtevali, da se na pamet naučiš majhen delček sintakse in jo potem uporabiš v nekem preprostem bednem programu, nebi imel učenec od tega popolnoma nobene koristi. Če pa prfoks zastavi bolj zahtevno nalogo in pusti, da si sam pomagaš z internetom in helpom, pa to prisili učenca h razmišljanju in samostojnemu reševanju problema.

Ko je nekdo sam sposoben najti kako se naredi kazalo v Officu 2003, bo sposoben tudi sam najti kako se naredi "glavo" v OO. To je pa bistvo uporabe računalnika - da si prilagodljiv.

Natančno to. Danes se v šoli folk nauči uporabljat word in ne računalnik. Zaradi tega pa taka panika pred spremembami in odprtokodnimi rešitvami, kjer se je potrebno malo znajti.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik monaco pravi:

Mogoče malo off-topic. Katero distribucijo Linuxa uporabit za nadomestitev WinXP, da bo vse čim bolj podobno in bodo uporabniki imeli čim manj težav?

Ni problem v distribuciji Linux-a, problem je v grafičnem okolju, jaz prisegam na KDE. Nekateri pa na Gnome.
S specifičnostmi distribucije Linux-a se bo srečal bolj ali manj samo vzdrževalec sistema.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Citat:
Uporabnik monaco pravi:

Ni problem v distribuciji Linux-a, problem je v grafičnem okolju, jaz prisegam na KDE. Nekateri pa na Gnome.
S specifičnostmi distribucije Linux-a se bo srečal bolj ali manj samo vzdrževalec sistema.
Torej kateri linux (mogoče še link?) vzet, da bo prehod uporabnikom slovenskih WinXp povzročal najmanj preglavic?

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Jaz bi vzel OpenSuse , uporabnikom bi pa naložil KDE 4.1 ali pa 3.5. To je predvsem zato, ker ga že uporabljam in obstoja komercialna (plačljiva različica). Če bi jim naložil KDE 4.1 bi dodal še compiz in bi jih razvajal s 3D efekti.

Drugače pa za uporabnika ni point v sami distribuciji, ampak predvsem v grafičnem okolju. Meni je KDE veliko bolj podoben Winsom, kot pa Gnome. KDE sicer ponuja veliko več od winsov.