Varčevanje tudi na informatiki

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Nič faking what, mi je čisto vseeno, ampak denar se bo pač stekal v druge kanale in ne samo do m$.

Rad bi samo povedal, oz izpostavil, da je tale projekt malce preveč nerealno predstavljen, ke bi ljudje mislili da bo potem vse zastonj naenkrat.

Politika pač.

Še vedno ne štekaš?
crazy1.gif

Pa noben ne pravi, da bi bilo potem vse čist zastonj. Bi bilo pa bistveno ceneje....

Da nisi še eden, ki predlog gleda s katere politične strani je prišel.... za debato na tej ravni, odpri novo temo v "Politiki".

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Predlog je plod ugodne podlage za le-tega, namreč časi so takšni da bi raja dejansko verjela temu in bi mislili, da je vlada res naredila nekaj pametnega v tej smeri.

Kater vlada v svetu pa že uporablja OK progamsko opremo?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:

To kar ste naredili je navadna norost. Če se že dela prehod na OO mora it na OO komplet firma ne pa samo en del..
Kar praktično pomeni, da večina firm (še posebej, če delajo s tujino), ne more na ==. Ne zaradi Worda ali Powerpointa, ampak zaradi Excella. == ekvivalent nampreč ne pozna VB makrov in je zato za večino tistih, ki imajo čez finance, kontroling, reproting ipd ... neuporaben. Od enih 10 velikih tujih firm, s katerimi delano, jih enih 10 uporablja Excell kot sestavni del financ. Nekaj je namenskih programov, veliiiiko pa Excela z VB ... In zato moram imeti na OSX Office, in to ne 2008 (ker nima več VB, zaradi popizditisa velikih strank pa ga bodo v naslednji različici zgleda vrnili) ampak 2004 ... Drugače bi z veseljem uporabljal OO ali iWorks ...
Jebiga, tako pač je. Ko bo pa OO tu enakovreden MS, bo pa zgodba povsem drugačna.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Predlog je plod ugodne podlage za le-tega, namreč časi so takšni da bi raja dejansko verjela temu in bi mislili, da je vlada res naredila nekaj pametnega v tej smeri.

Kater vlada v svetu pa že uporablja OK progamsko opremo?

Si povedal dovolj
crazy1.gif
...

Pojdi v politiko pa tam izražaj tvoje politično mnenje... glede te teme si preveč nerazgledan da bi razpravljal očitno.

Verjetno so tudi v Nemčiji začeli govoriti o odprtokodnih rešitvah samo zato, da bodo folk nategnil
smirk-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Nekaj je govort, nekaj pa naredit.
smirk-1.gif

Ta vlak je že odpeljal. Sicer bi pa zdaj lohk bla pogodba minimalna, saj se XPje lahko fura še vsaj 5 let.

Če se pa pogajat niso sposobni je pa drugo. Zanimiva je bila tudi izbira F-secure za antivirus....kdor je to sprobal in reku da je za v JU je tkoooo moten oz. podmazan da je grdo.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Predvsem se vprašajmo ali prav vsi, ki imajo Word tudi dejansko potrebujejo tako zmogljiv urejevalnik besedil. Mislim da ne.
Folk pri Wordu uporablja kakšnih 10% funkcij in zmožnosti, ostalo je rezervirano za napredne uporabnike, ki pa jih ni veliko.

Se popolnoma strinjam. 90% ljudi niti ne ve, da napredne funkcije v Wordu oziroma kar v MS Office-u sploh obstojajo. Popolnoma enako bo pri OO, s tem, da je OO zastonj.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Ta hudičeva navezanost na MS Office in Windowse je že malce bolestna. Spominja me na čase mojega ranega otroštva, ko so bili skoraj vsi avtomobili na cesti znamke Zastava. Kakšen Golf, Hrošč, Audi, pa so bili eksotika za katero se se vsi ozirali.

Če je danes na cesti tolikšno število avtomobilov različnih znamk, potem tudi malo izbire pri računalniški programski opremi ne bo problem.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz sem se z vsemi kripli branil tega, sicer nisem neki open source znalec, ampak bi podpiral spremembo, ampak zdaj je pa zelo zelo pozno.

Zavedat se morate tudi, da če na eni večji šoli zaposluješ enega k skrbi za informatiko, mu lahko ponudiš 18 razred (pač srednja šola) in to znese dobrih 500€ neto.
hysterical-1.gif

Prfoksi že porihtajo kak MS izdelek pa še to zelo zelo polovično in z supportom, kaj šele če bi jih zdajle spravljal na drug SW. Sicer pa ali kdo ve kolk MS dobi od pogodbe za JU? Bi morali točno vedet nešteto podatkov, da bi lahko vsaj okvirno ocenili, ali bi bil prehod možen.

Zadeve se bi morali tudi lotiti tako celovito, da je v Slo že nasplošno nemogoče.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Nekaj je govort, nekaj pa naredit.
smirk-1.gif

Ta vlak je že odpeljal. Sicer bi pa zdaj lohk bla pogodba minimalna, saj se XPje lahko fura še vsaj 5 let.

Če se pa pogajat niso sposobni je pa drugo. Zanimiva je bila tudi izbira F-secure za antivirus....kdor je to sprobal in reku da je za v JU je tkoooo moten oz. podmazan da je grdo.

Si prebral link?

Slashdot - Pregovorno varčni in pedantni Nemci so izračunali, da je odprtokodno programje cenejše od lastniškega. Medtem ko ostala ministrstva porabijo do 3000 evrov na namizje, je zunanje ministrstvo znesek uspelo oklestiti za trikrat in je tako najvarčnejše, a hočejo še dlje. Doslej so na GNU/Linux prestavili štiri tisoč računalnikov (približno polovica od 230 veleposlaništev in konzulatov), do naslednjega poletja pa nameravajo presedlati na vseh enajst tisoč sistemih, ki jih imajo v uporabi po svetu.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Res je, ampak DZ ima opravka z veliko zavodi in veliko datotekami, ki prihajajo iz veliko različnih strani in zadeva mora biti karseda optimizirana, da ne bo prihajalo do zamud še zaradi tako banalnih zadev kot je to, da nekdo ne bo mogel odpreti dokumenta.

In s kakšno pravico država ZAHTEVA, da vsi ki želijo komunicirati z njo, MORAJO kupiti M$ produkt??? Država MORA (ker je servis državljanom) omogočati sprejem različnih dokumentov - to pa je z M/ težko izvedljivo.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Problem pri OO bo kompatibilnost. Sedanji OO ima malce problemov z office 2007 formati.

Enako velja za M$ office 2003... tudi ta ne zna odpirati Office 2007 dokumentov... kljub visoki ceni...

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Koliko pa stane prekvalifikacija delavcev za uporabo OO orodja? Čeprav se nam morda zdi smešno lahka uporaba, tistim tetikam v upravah sploh ni.

In koliko stane izobraževanje za novo verzijo M$ orodja - recimo iz XP na Visto ali iz Office 2003 na 2007?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Res je, ampak DZ ima opravka z veliko zavodi in veliko datotekami, ki prihajajo iz veliko različnih strani in zadeva mora biti karseda optimizirana, da ne bo prihajalo do zamud še zaradi tako banalnih zadev kot je to, da nekdo ne bo mogel odpreti dokumenta.

In s kakšno pravico država ZAHTEVA, da vsi ki želijo komunicirati z njo, MORAJO kupiti M$ produkt??? Država MORA (ker je servis državljanom) omogočati sprejem različnih dokumentov - to pa je z M/ težko izvedljivo.
ne-ne-1.gif
Država lahko omeji, v katerih formatih sprejema. V nasprotnem primeru bo država morala imeti vse živo. Tudi Office 2007, če se nekdo spomni docx-se pošiljat. Kar bi bilo še dražje.
Prav bi bilo le, da se država omeji na nekatere standardne formate (za tekstne dokumente recimo rtf) ...

Baksuz

Pripravnik
30. sep 2007
50
0
6
Tudi sam podiram odprtokodne zadeve, ampak v celi liniji (skupaj s šolanjem in vzdrževanjem). Preveč je emocij in osebnih interesov pri teh zadevah (na obeh straneh). Vendar bi bilo potrebno, kar se tiče javne uprave, še marsikaj zhrihtati. Kot je že nekdo omenil, so vzdrževalci inf. sistemov razporejeni v isti plačni razred kot hišniki. Potem pa bo/se od njih zahteva, da delajo ne samo kot vzdrževalci, ampak kot sistemci, programerji itd. Na osnovnih šolah si ure razdelijo učitelji, ki jim manjkakjo ure do polne obveze (razen, če ni občina radodarna). Tisti pa ki govoriti o prešolanju tet v upravi ipd. - tudi sami boste nekoč starejši...
Tudi vse odprtokodne zadeve stanejo, ampak plačamo vsi državljani iz proračuna. Ko pa ni denarja, se razvoj ustavi, nihče naenkrat noče delati zastonj. Pri vsem tem gre bolj za to, da ne bi bila preveč velika odvisnost od nekega sistema. Na Dunaju so izračunali, da bi jih prehod prišel za 4 mil € dražje, kot če bi ostali na starem (http://www.computerwoche.de/heftarchiv/2007/12/1218390/).Odločili so se za "mehki" prehod (po želji področnih šefov).

P.S: Gvaran - Office 2003 odpre vse dokumente Offica 2007, samo namestiti je potrebno brezplačni popravek. Saj normalno, da leta 2003 niso vedeli, kako bo leta 2007.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Jaz sem pripadnik Linuxa in odprtokodnih reči na strežnikih in podobnem. Sami ganjamo terabatjno Oracle bazo podatkov z nekaj sto transakcijami na sekundo na Linux clusterju. Vednar iti na nivoju firme na OpenOffice iz M$ Office-a, je pa utopija. Imam sam doma OpenOffice in vem kako me srat pritisne samo pri malo zahtevnejših Excel fajlih.
Tale zadeva OpenOffice vs M$ Office je stara že nekaj let in se je izpela. V firmah, ki so odvisne od teh orodij, je preprosto preveč omejitev za resen prehod. In konec kocev, ni vse poceni, poceni. To je isto, kot da bi se v Toyoti odločili na proizvodni liniji vse električno orodje zamenjat z IskraERO orodjem. Cenejše je, ampak samo nakup. Tisto Toyotino namensko orodje je 100 krat dražje, samo sestavi milijon avtov preden crkne, porabi manj štroma, je enostavnejše za uporabo in priučitev. Tako to je. Samo eni tega ne vidijo in pizidijo. Sploh pa raznorazni Linux fanatiki, za katere se potem izkaže, da so znali samo zdownloadat reč in jo namestit po defaultu. Ko kaj ne dela, pa so mrzli. In se izkaže, da še "vi" ne znajo uporabljat.
aplauz.gif

Ogo

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
glede na dejstvo, d asmo imeli interni problem med MS in OO uporabniki, ki smo ga komaj rešili, si ne predstavljam kaj bi bilo, če bi šli vsi na OO in ob dejstvu, da so vse stranke uporabljale MS.

verjetno bi problem udaril ven pri njih, škoda pa bi bila še večja.

btw
če bi JU malce poradirala študente, porezala prevoze, optimizirala rabo drobnega materiala bi prihranila ogromno. če bi pa upeljala še napredne rešitve, ne menjanje kranjske za dolensko klobaso, bi prihranila še mnogo več.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Po mojem, če gre cela JU na Open Office in ostale odprtokodne rešitve, prišparajo za par promilov keša ali pa še to ne. Samo to je tako, če nimaš pojma o rečeh, potem šparaš na rečeh, ki so nepomembne, se pa lepo slišijo. Velika večina keša gre itak za plače zaposlenih. Namesto brezveznega idiotskega varčevanja bi prav prišla dvig storilnosti skozi organizacijske spremembe in zniževanje zaposlenih v JU. Samo za to ni jajc, ker ni ne enostavno, ne politično oportuno, sploh pa v državi, kot je Slovenija, kjer je ideal bodisi delat v državni službi ali pa jahat proračun skozi penzijo ali socialno pomoč.

Ogo

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
pozabil si še nekaj.

velike količene uporabnikov pri prehodi iz MS na OO zahtevajo hitro postopanje, kar pa JU ne more, ke rnima dovolj ljudi. Zato se najame prijateljsko firmo, ki anredi učinkovito inštalacije...

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Predvsem se vprašajmo ali prav vsi, ki imajo Word tudi dejansko potrebujejo tako zmogljiv urejevalnik besedil. Mislim da ne.
Folk pri Wordu uporablja kakšnih 10% funkcij in zmožnosti, ostalo je rezervirano za napredne uporabnike, ki pa jih ni veliko.
Word je za napredne uporabnike navaden crap. Sem napreden in zahteven uporabnik in tolko bugov, nelogičnosti, pomanjkljivosti, ... kot jih ima Word (2000, 2003, 2007, ...), jih verjetno nima noben drug softver. Za povprečnega uporabnika ima itak preveč funkcionalnosti, za zahtevnega je pa bug do buga. In vem kaj govorim, sem precej delovnih dni zgubil zaradi tega skrpucala.

Poskusite kaj resnega narest s predlogami, stili, pogojnim formatiranjem, različnim tipom številčenja, ... in boste garant izgubili živce. Greš posurfat in vidiš, da nisi taka budala, ampak da so nesposobne budale programerji worda. Ostre besede, ampak je res.

Res, najslabše napisan softver, ki ga moram žal redno uporabljati. Če pomislim, da ga še drago prodajajo, bi jih morali tožit zaradi zavajanja potrošnikov.

Nikoli nisem resno uporabljal OO, ampak je sigurno manj bugast.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Sam sem nekaj časa na drugem računalniku, ki ga uporabljam občasno (predvsem, ko imam kaj za natisnit) uporabljal OO.
Zadeva me ni prepričala, pa sem bil prepričan, da bo delala tako kot more.
Dokumenti, ki sem jih odprl na OO niso bili tako oblikovani kot v Wordu, oblikovanje se je kar samo od sebe porušilo.
Tudi tisti, ki pravite, da so ikonce in funkcije iste v OO in Office-u se mi zdi, da ste malo preveč "za" odprtokodne sisteme - zadeve se meni ne zdijo nevem kako podobne, kaj šele kakšni tajnici v JU, ki ima 4-letno šolo in je pri informatiki v sš shajala samo zaradi dekolteja... (ali pa informatike sploh ni imela...).

Potegnil sem črto po enomesečni uporabi in zbrisal OO in naložil nazaj office.

Aja, da ne bo pomote... nisem računalniški laik in ob prvem problemu ne obupam nad uporabo, ampak OO me enostavno ni prepričal.