Varčevanje/naložba za vnuka

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Zlato tudi meni nič ne diši, čeprav sem na njemu že naredil +100%. Zadeva se izkopava in kopiči, porablja se malo, večina pride z reciklažo nazaj. Pač ohranjevalec vrednosti.

'Obogateti' mislim s srebrom, zadeva ima kup industrijskih aplikacij, zaloge ki so nastale z umikom srebrnih kovancev so skopnele (obdobje velikih zalog in nizkih cen se končuje), poraba presega izkop in nekje v 10letih naj bi orenk zaškripalo pri dobavah (cena gor).
Srebro najdeš tradicionalno v kovancih, fotografiji, nakitu, srebrnem priboru, ogledalih.
Industrijsko ga najdeš v baterijah, ležajih, spajkanju, katalizator je, elektronika (telefoni, pcji, TVji...)
Nastajajoče rabe so v medicini, prevlekah, sončna energija, čiščenje vode, oblačila, RFID...

V bistvu me preseneča da srebro raste kljub recesiji, ko bo industrija ponovno začela šopati, sem šele pričakoval rast.

Je pa to zadeva za na dolgi rok, čeprav sem tudi pri srebru že naredil nekih 50% plusa, to je pač moj pokojninski steber.

Vsak naj pač vlaga v tisto v kar verjame, pri meni je to srebro, pri kom drugemu so banke, delnice, skladi. V teh časih se mi zdi bolj važno zaščititi premoženje, kot pa pričakovati blazne donose.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Kako pa potem prodati srebro? Mora narast toliko, da pokrije DDV, razliko med nabavno in prodajno vrednostjo in razliko če kupuješ manjšo težo - šele potem si na nuli. Razen prodaja fizični osebi po ceni, nekoliko nižji od uradne nabavne za to kilažo, čez...kdaj..npr. 10 let? Če bo šlo?

Jaz sem razmišljal mešano narest - zlato in srebro.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Prodat ni problem, lahko prodaš tam kjer kupiš, pri vseh dilerjih s tem pač. Seveda lahko tudi fizičnim osebam, preko bolhe itd. Ne vem zakaj ne bi šlo?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Že ampak, če danes pri dilerju kupiš 20 dunajskih po 1 unčo, plačaš 392 + ddv = 470 eur. Isti dan pa je odkupna cena za teh 20 istih srebrnikov 332 eur.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Če zdele pri dilerju kupiš 20 srebrnikov v teži 1oz, pa karkoli (filharmonik, javorjev list, ameriški orel, ...) bo cena nekje enaka in bo recimo po 20,6 eur/kos oziroma srebrnik. To je njegova cena. On ti ne zaračuna DDV.

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
uf, za 20,6€ takoj prodam 200 unč filharmonikarjev
smile-1.gif

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Poišči interesenta, ki bi rad kupil srebrnike in mu jih po taki ceni prodaj.
Samo prepričaj ga, da jih kupi pri tebi in ne pri kakem drugem dilerju.

Ker diler ti ponudi v prodajo po tej ceni, v odkup pa po manjši ceni.
Zato ne prodajaj dilerju ampak končnemu kupcu, preko bolhe, kovin.si, ...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Muzo pravi:
Če se ne motim, unča zlata kotira v USD, kar pomeni še dodatno tveganje. Mi nič ne pomaga, če cena zlata raste, vrednost dolarja pa pada.
To nima veze, brez skrbi.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Muzo pravi:
Če se ne motim, unča zlata kotira v USD, kar pomeni še dodatno tveganje. Mi nič ne pomaga, če cena zlata raste, vrednost dolarja pa pada.
To nima veze, brez skrbi.

Stein verjetno predpostavlja, da Muzo živi v ZDA?
bonk.gif

Če je pa naš (ima stroške v EUR), pa je skrb upravičena.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Če dolar pada, zlato raste. Zlato je klasa zase in nima nič z dolarjem.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Muzo pravi:
Numy tole je sicer res, da naj bi bilo tako. Ni pa nujno.
smile-1.gif

Zlato je dobrina, tako kot visnjeva marmelada ali Audi A8. Tebe nic ne zanima po koliko neko dobrino nominira American, ker jo bos kupil in prodal pri nas. Zanimajo te torej nase cene, ki so v EUR. Ce gre dolar dol napram evru in ni nobenih dodatnih dogajanj na trgu zlata, bo sla cena zlata v dolarjih navzgor, v evrih pa bo ostala ista.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Tako je in točno to opažamo zadnje čase pri cenah srebra in zlata. V dolarjih vse rekordno, v € pač ne.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Saj ravno to vidis na tvojih slikah - ko pade vrednost dolarja, se nominalna cena zlata v dolarjih dvigne. Trenutno dolar pada (vedno vec doalrjev je potrebno placati za en evro, kar kaze tvoj prvi grafikon) in zlato, nominirano v dolarjih, gre gor (drugi grafikon).

Ce ne bi bilo nobenega dogajanja na trgu zlata, bi bila oba grafikona identicna.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
A to si opazoval obdobje od 1. do 6. aprila?
Mislim, saj na kratki rok to že drži, ker se v tistem obdobju lahko razmerje valut spreminja hitreje kot "svetovna" cena zlata, ampak v povezavi z dolgoročno naložbo pa take korelacije jaz ne morem najti.
Saj mene je bolj zmotila Numyjeva izjava "če dolar pada, zlato raste", čeprav je z nadaljevanjem postavil zadevo bolj na pravo mesto - zlato je vedno bolj neodvisno (z evro stališča) od dolarja, ker dolar izgublja primat svetovne valute. In potem nižanje vrednosti valute avtomatsko pomeni višanje cene v tisti valuti za vse globalne zadeve.
Mogoče sem amo malo preveč alergičen na njegovo "slepo" zagovarjanje kovin.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Muzota je skrbelo, kaj je s ceno zlata če dolar pade. Na to se je nanašal odgovor. Nikakor ne trdim, da sta v nekakšnem obratnem sorazmerju.

Muzo

Pripravnik
10. sep 2007
268
0
16
Ja, jst nism tok notr in sm pač spremlju vrednost zlata na eni ameriški strani, kjer sem potem napačno sklepal da je dodatno povezano še z dolarjem. My bad
smile-1.gif

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
18 let je dolga doba, marsikaj se lahko zgodi in fant bo sigurno že pri kakšnih 12-13-14 letih hotel imet kak skutar, prenosni računalnik, nov mobitel...itd

Ljudje živijo iz meseca v mesec in ne gledajo v naprej za 20 let, ker takrat bo lahko čisto drugače življenje, v preteklih 20 letih se pa je življenje dost spremenilo.