Bodi previden pri teh parih zelo glasnih zagovornikih zlata, ki se vsakič oglasijo.
Zlato je naložba za poznavalce, pa še teh se večina opeče.
Dedi in babi pač rabita nekaj enostavnega, kar se da narediti s trajnikom, predvidevam. In kjer ni astronomskih razlik med nakupno in prodajno ceno. Te razlike so garantiran zaslužek za preprodajalce (npr. že omenjeni moro), vse ostalo je špekulacija.
Jaz zaradi dolgega roke (20 let) priporočam nek bolj tvegan delniški sklad, morda vezan na BRIC, dobri upravljavci se mi zdijo na Raiffeisen (relativno uspešni so npr. pri dokaj tveganem Eurasien Aktien). Pri praktično vseh upravljavcih dobiš tudi nek popust pri vstopni proviziji, če se zavežeš k periodičnemu vplačevanju.
Za konzervativce je lahko zelo dobra naložba tudi depozit. Do nekega zneska (trenutno celo neomejeno) je za fizične osebe garantiran s strani centralne banke. Morda se ti lahko zgodi, da ne bo sledil inflaciji, ampak - spomni se vseh briht, ki so se v času visoke rasti delniškega trga smejali tistim z depoziti. Zdaj so "delničarji" bolj tiho, glasni pa ratujejo npr. "kovinarji".
No, na rok 20 let je marsikomu sprejemljivo tudi večje tveganje, kot je pri depozitu, zato predlagam delniški sklad.
Na koga? Jaz na otrokovo ime, pa se bom potrudil, da ga čim bolje vzgojim. Če bom zamrazil pri vzgoji, bo ta denar (npr. za šolnine) verjetno manj pomemben od kakšnih drugih težav. Če pa ga rabiš predčasno, so pa res lahko težave z utemeljitvami pri CSD.