Varčevanje/naložba za vnuka

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.169
1.144
113
Stari starši bi radi nekaj prispevali za prvega vnuka, da bo čez 17 let nekaj denarja nabranega.
Vplačevali bi 50€ na mesec, ostane edino vprašanje KAM?

Produkti z zavarovanjem ne pridejo v poštev,
kaj pa skladi? Se splača vezat na 17 let, pa upat, da bo od njih še kaj ostalo?
Imajo banke kakšne posebne pakete za varčevanje za "dedke in babice"?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Samo pazi, cene srebra, platine, paladija so po novem pri Moro navedene brez vključenega DDV. Da te ne bo kap, ko prideš tja.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.412
5.658
113
Na TV sem gledal znanstveno oddajo o izdelavi umetnih dijamantov.....baje bo to pravi boom čez par let ko bodo dijamanti zamenjali silicij v elektroniki

pipo

Majstr
19. mar 2008
947
457
63
za tako dobo lahko brez skrbi vzameš delniški sklad

katerikoli, na eci peci pec pa ne boš zgrešil

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
ksz...

tudi jaz bi rekel, da naj dedek in babica mogoče dvakrat na leto kupita srebrnike ali pa recimo 1 zlatnik letno in mu ga podarita.
To bo še najbolj ziher.
Obstajajo variante, mislim da ima za zlato zlatarna celje, ko vplačuješ poljuben znesek in ko se tam nabere za določeno težo, lahko potegneš ven zlato palico ali pa ti jo oni hranijo.
Opcij je veliko, samo tudi tle se lahko kdo opeče, če ne pozna zadeve.
Obstaja zlato in srebro, ki nima čistine 999 in tega se je potrebno izognit, razen če nisi zlatar ali galvanizer.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.330
7.381
113
Samo ne odpirat racuna v banki na ime tamalega. Ker ce se kdaj kaj zelo hudega zgodi, vi rabite denar, mali pa se ni 18, nimate pravice denarja pokurit. Dvignete ga seveda lahko, vendar ce se stvar se bolj grdo zaplete in se s tvojo enkrat razideta je to lahko precej grdo orozje v rokah nasprotne stranke.

torek

Pripravnik
28. okt 2007
269
0
16
vsekakor ne računa na njegovo ime. Tudi "v boljših familijah" se zgodi da je mulc pri 18 letih pravi luzer in takrat npr. dobi knjižico z xyz EUR, si kupi par brezveznih stvari ali pa celo drogo in denar v trenutku izpuhti.
Ne vem sicer za kakšne cifre gre, vendar je (kot se na dolgi rok vedno izkaže) najbolje stvari razpršiti, nekaj €€€, nekaj delnic oz. skladov, nekaj zlata, nepremičnino...
Sicer pa ga ni na tem svetu ki bi lahko za 18 let vnaprej vedel kaj se bo izkazalo najbolje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
no jaz o tem ne razmišljam da bi nekomu denar zaupal za 18 let naprej... še za nekaj let ne veš kaj se zgodi in lahko ostaneš brez vsega.
Jaz bi odprl račun na njegovo ime, na katerega bi bil seveda pooblaščen pa ne za 18 let (kak depozit z avtomatskim podaljašnjem...ali kaj podobnega)
Na tak način lahko rešiš če se še kaj da, ali pa mu preprečiš da bo denar dal za drogo pri 18.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Na cigavo ime bi ga pa potem odprla, ce bi racunala z moznostjo da bosta sla narazen (sicer je bilo govora o srarih starsih, a pustimo to za trenutek) ? Na obe hkrati in se zadeva deli 50-50 ali kako to gre ?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.330
7.381
113
Itak vse kar si ustvaril v cas skupnega zivljenja gre na pol. Ni vazno na cigavo ime je vezava, samo ne ime od mulca, ker s tem denarjem ne smes operirat razen z namenom oplemenitenja.

So znani primeri iz podarim dobim, ko so srecke pisali na imena otrok, zadeli avto in so ble pol komplikacije s CSD da so ga lahko uporabljali. Pri denarju pa je azdeva jasna, uporabljat ga ne mores drugace kot da ga porabis.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Račun odpret pri banki pač ni nobena naložba, ampak samo garantirano kopnenje denarja. Če kdo misli, da se to na dolgi rok splača, mu z veseljem prodam par mojih starih varčevalnih knjižic iz NLB. Denar je še gor!

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik torek pravi:
Ne vem sicer za kakšne cifre gre, vendar je (kot se na dolgi rok vedno izkaže) najbolje stvari razpršiti, nekaj €€€, nekaj delnic oz. skladov, nekaj zlata, nepremičnino...
Se strinjam.
V banki so eni depoziti z mesečnim vložkom. To bi lahko ena stvar bila.
Drugo pa skladi, zlato.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Vsekakor je denar bolje vezati v banki, kot pa ga vlagati na otrokovo ime v kakšen sklad. Tam ima namreč roko čez CSD in če "zagusti" lahko samo gledaš. Ne vem po kakšni logiki moram za sredstva v skladu po žegen na csd (ki ga je skoraj nemogoče dobiti), na borzi pa določajo vrednost delnic špekulanti.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
da bi pa zlato doma skirval pred lopovi, oziroma ga imel v sefih skb pa mi tudi ne diši.
jaz samo upam da so ti ljudje ki razmišljajo kako bi 18 let varčevali brez vsakršnih kreditov in obročnih odplačevanj. Ke če ne, potem banka 2x na njihov račun živi.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Bodi previden pri teh parih zelo glasnih zagovornikih zlata, ki se vsakič oglasijo.
Zlato je naložba za poznavalce, pa še teh se večina opeče.

Dedi in babi pač rabita nekaj enostavnega, kar se da narediti s trajnikom, predvidevam. In kjer ni astronomskih razlik med nakupno in prodajno ceno. Te razlike so garantiran zaslužek za preprodajalce (npr. že omenjeni moro), vse ostalo je špekulacija.

Jaz zaradi dolgega roke (20 let) priporočam nek bolj tvegan delniški sklad, morda vezan na BRIC, dobri upravljavci se mi zdijo na Raiffeisen (relativno uspešni so npr. pri dokaj tveganem Eurasien Aktien). Pri praktično vseh upravljavcih dobiš tudi nek popust pri vstopni proviziji, če se zavežeš k periodičnemu vplačevanju.

Za konzervativce je lahko zelo dobra naložba tudi depozit. Do nekega zneska (trenutno celo neomejeno) je za fizične osebe garantiran s strani centralne banke. Morda se ti lahko zgodi, da ne bo sledil inflaciji, ampak - spomni se vseh briht, ki so se v času visoke rasti delniškega trga smejali tistim z depoziti. Zdaj so "delničarji" bolj tiho, glasni pa ratujejo npr. "kovinarji".

No, na rok 20 let je marsikomu sprejemljivo tudi večje tveganje, kot je pri depozitu, zato predlagam delniški sklad.

Na koga? Jaz na otrokovo ime, pa se bom potrudil, da ga čim bolje vzgojim. Če bom zamrazil pri vzgoji, bo ta denar (npr. za šolnine) verjetno manj pomemben od kakšnih drugih težav. Če pa ga rabiš predčasno, so pa res lahko težave z utemeljitvami pri CSD.