V tujino kruh služit!

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Pozdravljeni,

pričakujem odgovore predvsem od tistih, ki dejansko v tujini delajo. Resno razmišljam (oz. s punco razmišljava), da bi se odselila v tujino. Vendar je nakako predpogoj dobiti vsaj neko začasno delo, če ne redne zaposlitve.
Saj nekako ti zdrava pamet pove kako se lotiti iskanja zaposlitve v tujini, vendar me zanimajo "zgodbe" vseh vas, ki vam je ta "podvig" uspel. Kako, kdaj, zakaj, s čim... Skratka, zanima me vse
smile-1.gif

Bi se pa za začetek omejil na Evropo. Še najbolj nama "diši" kakšna Avstrija, Nizozemska, Francija, Švica. Države sem pisal čisto iz glave in je potrebno še dobro pretuhtati zakaj-kaj-kako.
smile-1.gif

S punco sva mlad, perspektiven ter fleksibilen kader, ki je za začetek pripravljen delati tudi kaj izven stroke (IT, BPM + kemija).

Upam, da se najde kakšen tak, ki bo lahko dal kakšen nasvet in delil izkušnje iz prve roke. Hvala že vnaprej
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kaj bi delal..

lahko si čobanin, lahko delaš na ladji, naftni ploščadi, lahko tujska legija, lahko si natakar..

kako si predstavlja in pa..kam bi šel..

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Kot napisano, za začetek, za nek določen čas, sem se (sva se) pripravljena prilagoditi in v čimkrajšem možnem času preiti na poznano območje dela. Torej, tudi če bom nekaj časa moral pakirati kruh ali delati dirty jobs, bom to delal. Sploh ni problema. Samo, da se bom lahko finančno prebil iz meseca v mesec in si poiskal službo v vodah, ki jih znam in so mi pisane na kožo.
Nekako me še najbolj vleče Nizozemska, vendar kot pravim je lokacija le idejna in je potrebno vzeti list papirja ter zapisati vse pluse in minuse ter na njih najti tudi ustrezne odgovore, da se teli "gapi" zaflikajo in da vidimo pri čem smo.
Ali mi boš lahko pomagal, če se vržem v vprašanja? Rabim 2-3 dni, da grem zadeve na hitro skozi in začnem postavljati malo zahtevnejša vprašanja v zvezi z bivanjem, davki, delom, navadami, kulturo nasploh...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ninozemsko je predalal sosed..moram pogledat kaj vse sem si zapisal..on je navdusen
kanari so tut obdelani
stejtsi
svica
avstralija
nova zelandija
tajska in tisti mali otoki

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Odlično! Ti boš eden izmed virov informacij. Imam še eno sorodnico, ki živi v NL in tam dela, sem se zdaj spomnil.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.760
113
pri taščici
Mislim da se eures rece programu za zaposlovanje "tujcev" v evropi. Vprasaj, poglej malo na www zavoda za zaposlovanja ali kje drugje.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Lahko ti povem za žensko, da je odšla na švedsko za varuško, tam je dobila svojo sobo in plačo, ob tem ko je bila varuška je naredila vse izpite za jezik in za svojo izobrazbo, tako da so ji priznali izobrazbo in je lahko iskala sebi primerno službo. Tako da se je potem lahko zaposlila v "pravi" službi sedaj živi na švedskem ima kar dobro plačo in ostalo.

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Švedska je pa poglavje zase...
Kolega je bil pred 3 meseci tm, tuki je vzel neplačanga 1 mes. pa šu delat
wink-1.gif

Lokalov po manjših mestih pravi da sploh NI
shocked-1.gif

pa jezik ... je svoj pojem
bonk.gif

Plača je dokaj solidna a pravi da ni ravno wooow.... ampak on ima tam familijo ki mu stoji ob strani in vse ga je čakalo tip top!
Če bi šu na blef no way da bi mu ratal
ne-ne-1.gif

aja, še vedno je v sLOVEnji in dela za jurja
grin1.gif

LP,S

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Meni se pa dozdeva(!), da večina ljudi menca in ne ve točno kaj bi in je tu razlog zakaj ni vse tako kot bi lahko bilo. Sem mnenja, da če imaš pri sebi razčiščeno kaj bi zares rad in si narediš nek načrt, strategijo, ne vidim razloga zakaj ti v tujini ne bi moglo uspeti se postaviti na noge.
Saj, kje je prednost domačega terena? Ravno to, da je teren domač. Poznaš običaje, navade, politike, sceno v državi, vse pasti. In si lahko posledično demotiviran. Ne bom rekel, da se to meni ne dogaja (
grin1.gif
), ampak ni hudega če se iščejo alternative. Sem mnenja, da če v tujini najdeš koga, ki te lahko zelo dobro informira in ti daje zanesljive in veljavne informacije, da ti lahko uspe. Sicer pa vsega ne moreš vedeti, prej ali slej se nekje "zapneš".
Ampak hej, mogoče je to tisto kar da vsemu čar in zaradi česar ti lahko uspe - kot tisti vic... dva mala cigota neseta 200kg železja, in Janez očeta cigana vpraša kako je to mogoče, le-ta mu pa odgovori.. saj ne vesta kaj je 200kg in kako je to težko.
grin1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Vic je malo drugacen: cez noc izgine na tone zelezniskih tirov, policaji pridejo k Brajdic-Hudorovcem v naselje in povprasajo po "odpadnem zelezu", katerega so ravnokar odprodali, ata omeni da so to "prodali samo nekaj kar so deca nasla", policaje zanima kako so deca pritovorila na tone zelezja in potem ata odgovori "pa kaj deca ve koliko je to ena tona". Kriv je foter (pa brat, svak itd.), ne deca, na katero se izgovarja.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Zakaj te Nizozemska matra?
coffee shopi bodo postali klubi zaprtega tipa, kjer bodo clani samo Nizozemci
smile-1.gif
))

Salo na stran: ko si enkrat na NL in znas jezik je delo zelo lahko najti, sluzbo ki bi jo imel rad pa veliko tezje kot v SLO.

Kar se tice dirty jobs - ogromno je dela v pridelovanju sadja in zelenjave v Westlandu (pogooglaj werk westland kassenbouw). Ampak konkuriras poljakom in ukrajincem. Za punce je ogromno dirty dela v pospravljanju itd, ker imajo expati veliko raje slovanke kot pa turkinje. Razmisli pa ce to hoceta. Ce nista ravno ostala na cesti v SLO, ne bosta zasluzila kaj dosti vec - stroski so enormni.

Od normalnih jobov: Glede na izobrazbo (kaj je BPM) + kemija bi morda lahko bilo kaj za vaju v Shellu oz. Unileverju. IT scene ne poznam.

Racunaj na placo (v normalnem jobu) cca 1500 - 2000 neto, stanovanje vaju bo prislo cca 1000 Eur. Ostali stroski pa hitro gredo rastejo v visave. vecerja zunaj za dva z eno flaso poceni vina: 80-120 eur Npr registarcija avta (se posebaj ce imas diesel) npr 800 eur na leto, obvezno zavarovanje pa je tudi takoj 600 na leto.

P