Uveljavljanje skrite napake

darwin

Majstr
17. avg 2007
681
459
63
Se strinjam, da je nesmiselno trošiti dodatne evre za pravno pomoč. Shit happens :zavijazocmi:
Ker je prodajalec fizična oseba, ta ni strokovnjak za vozila in kot tak ni dolžan vedeti, da ropotanje iz motornega prostora pomeni okvaro. Tako da tudi, če bi dokazal, da je bil ropot prisoten že pred prodajo, to ne pomeni, da je bila skrita napaka zamolčana.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.030
6.331
113
Se enkrat tudi če je bil prisoten to v nobenem primeru ne more bit skrita napaka. Pa če je vedel al ne. Skrita napaka je tista ki je s pregledom pred nakupom ne ugotoviš.

• Všeč mi je
Reactions: sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.963
10.664
113
In preden pljuvate po nekom, ki ga ne poznate : skrite napake se po zakomu lahko uveljavlja do 6 mesecev po nakupu avta. Tako da ne moralizirajte.
Noben ne pljuva, samo ti nočeš razumeti. Da k meni pride kupec po 4ih mesecih in mi teži, da se je vozil s čudnimi zvoki do zaribanja, ga samo odslovim.
Preberi si še enkrat post od Jabe. Če lekcija ni bila dovolj draga, jo lahko mirno podražite, bo potem morda bolj prijela. Bo pa še vedno enaka.
In ja, tudi za študentko je to poceni lekcija. Bo naslednjič morda tebe poklicala in morda tudi poslušala, ne pa kupila eno od največjih sranj od avta. Verjamem, pa da je bil seksy, pa še poceni.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.749
2.468
113
Emona / Carnium
Najboljša možna šola. Investicija v lajf je to. Nikoli več se ne bo tako nasrala.
Treba je malo distance narediti in bo tudi pogled na situacijo bolj objektiven...morebitni slabi nameni prodajalca so popolnoma irelevantni.
Da narediš tak zajeb, moraš narediti več napak...ne posvetuješ se s fotrom je prva, druga slaba izbira vozila, tretja slaba izbira mehanika,...deluje kot impulzivna odločitev mladega dekleta, ki želi biti odrasla in samostojna :) in se pač uči in ji ne gre niti očitati kaj preveč...what is done is done.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.193
970
113
Hčerka je kupila rabljen avto (žal mimo mene) pred cca 4 meseci. Hitro po nakupu je motor pričel proizvajat čudne zvoke, katerih vzroka mehanik nikakor ni uspel odkriti.

1. Avto je ob nakupu delal
2. Napaka se je pojavila v casu njenega lastnistva
3. Peljala je enmu mojstru - in ne pooblascencu, ki ni odkril nic
4. Kljub ropotu je vozila naprej
5. Case closed..

edini nasvet ki ga lahko dam - ne mecte denarja v smer odvetnikov. Za dve obravnavi, “3 dopise” sem dal1700€.. pa sem tozil za 6k.. hvalabogu dobil

pa mehanik - kljub temu da mas z njim dobre izkusnje bi tole najbrz moral odkrit (sploh ce gre za znano napako na tem motorju/avtu).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.500
4.388
113
Če je hči odvetnica se lahko gre tožarit, bo šola za življenje dejansko uporabna.

Skrita napaka med fizičnimi osebami no-go, opcija je "stvarna napaka" kjer pa je rok 8 dni od nakupa. Če v 8h dneh od nakupa ni bilo težav, potem skoraj ni opcije da iztožiš "pravico".

Sicer ne razumem, pri katastrofi tipa 1.6 VTi fotr in mehanik nista prišla do zaključka da bo totalka in je postal totalka? Pri teh motorjih so vsaj 3 konstrukcijske napake in vsaj dve sta vsaj delno rešljivi za majhen vložek, jasno pa zahtevajo izredni servis, ki je par 100 eur. Glede simptomov je tu bil problem v "ketnci", kar je dejansko dokaj poceni rešljivo, za razliko od problema pokanja glave in še huje pokanja bloka.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.650
1.016
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Se spomnim svoje izkušnje pred leti, ko sem od fizične osebe kupil Laguno 2001 z zloglasnim motorjem 1.9 DCI. Na probni vožnji je lastnik ni šparal in jo je lepo tiščal, vse OK, avto se je peljal bp. Odkartam denar, uredimo papirje in se odpeljem domov. Po 500m se pokadi bel dim, ode turbina. Seveda prodajalec ni hotel imet več nobenega opravka z mano. Sicer sem takrat imel dobre možnosti, da bi preko odvetnika mogoče kaj rešil a se vseeno nisem odločil it v to kalvarijo. 800€ popravilo, nato še v naslednje pol leta cca 2K za razna popravila, ker je crkovalo vse po spisku - nazadnje preskočil jermen (ironično točno pred pooblaščenim servisom renault, tako da smo avto samo porinili v hof).

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.246
718
113
tam ko se terc po tori rola
Bom kar napisal svopjo izkušnjo, grem kasneje brati celo debato. 1993 sem prodal Hrošča dvema modeloma (ne bom napisal od kod sta bila po rodu). Že, ko je speljhal, sem videl, da nima blage veze -na polne obrate... Striktno sem mu omenil, da motor rabi tu pa tam malo olja in to dopisal v pogodbo. Mašino sem namreč menjal dva tedna nazaj, ker mi je na prejšnji zlomilo ventil..pa nima veze. Kaj je bilo? -po dveh tednih sta prišla težiti, da je mašina zaribala... Kdaj si zadnjič preveril olje? ''Šta imam proveravati?''... Pa, qrba, lučka za olje ti je gotovo gorela že en čas.... V glavnem, butl od butla... To je to -žal, njena krivda, da se je kljub ''čudnim zvokom'' še kar vozila... Saj moj sin je isto, ko je kupil starega Clia.... nič ni povedal, le enkrat je mojo peljal in rekla, da nekaj čudno tuli... Ja, kolkesni ležaj je bilo tfreba menjati. Mladi vozniki... ne vedo. Verjetno je tudi ona mislil, da pa ni nič takšnega in ''pa saj ne bo kaj''..

brane_new

Guru
10. feb 2008
18.260
2.459
113
Hčeri ne bo uspelo.
Mladi lastni ne vedo, da lastništvo avtomobila potegne tudi odgovornost za njega.
Vzdrževanje tel. ni problem.
Škoda!

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.727
4.974
113
Imam veliko izkušenj s tem in tvoje možnosti so praktično nične, razen, če imaš zelo dobrega prodajalca avta s slabo vestjo in še takega mehanika.

Prodajala je fizična oseba, ki je za napako mogoče vedela, mogoče pa tudi ne oz. takrat napake sploh še ni bilo.
Hčerka je prišla kupit avto, ga pregledala (mehanik tudi?) in se odločila za nakup videno/kupljeno. Takrat napake še ni bilo zaznane.

Po 4 mesecih vedi ga kakšne vožnje, avto je tudi že star, pride do napake, da se jo je dalo zaznat preko ropotanja. Avto je šel na servis, ki problema ni rešil in nato je zaribal, saj se je vozil dalje.

Kar se tiče originalnega prodajalca nimaš nobene možnosti razen, če mu kaj rečeš, je izredno dobra duša in bo želel kaj prispevat. Treba mu vsekakor ni.
Jaz bi malo privil mehanika, ki je imel avto na servisu in je dal zeleno luč za vožnjo, namesto, da bi rešil problem, kar je potem vodilo v zarib. Če ne drugega, lahko prispeva preko vez in poznanstev v nakup rabljenega motorja in ti na delo da lep popust pa mogoče prideš čez. Ali pa pomaga pri prodaji za dele in potem pri nakupu drugega avta, kjer ti ga zastonj dobro pregleda oz. kaj zamenja.

Jaz osebno bi pozabil na vse skupaj, avto prodal za dele in šel kupit nekaj osnovnega za jurja in pol (Japonec, Nemec,..), da nimaš dosti zgube.

• Všeč mi je
Reactions: luciano

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.080
7.738
113
Po 4 mesecih vedi ga kakšne vožnje, avto je tudi že star, pride do napake, da se jo je dalo zaznat preko ropotanja. Avto je šel na servis, ki problema ni rešil in nato je zaribal, saj se je vozil dalje.

Glede na napisano se je ropotanje začelo že kmalu po nakupu. Imamo vsaj 2-3 mesece vožnje z ropotanjem, ker prvi mehanik ni nič odkril se niti k drugemu ni peljalo...Starš ali skrbnik ni nič storil, ko je ribnilo pa na alter spraševati za mnenje kaj storiti.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.727
4.974
113
Glede na napisano se je ropotanje začelo že kmalu po nakupu. Imamo vsaj 2-3 mesece vožnje z ropotanjem, ker prvi mehanik ni nič odkril se niti k drugemu ni peljalo...Starš ali skrbnik ni nič storil, ko je ribnilo pa na alter spraševati za mnenje kaj storiti.
Jaz starša tukaj ne bi krivil. "Otrok" je polnoletna oseba, odgovorna za svoja dejanja, mogoče niti ne živijo skupaj, itd.
Otrok je dobil lekcijo, še veliko jih bo, tudi mnogi starejši jih dobijo ko se smejejo ljudem, ki kupijo nov avto z garancijo, sami pa premijo za četrt cene, potem pa jok, ko nekaj konkretnega odleti.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.420
337
83
39
Ljubljana
zadeva že v štartu pade v vodo (prodajalc fizična oseba, furala se še naprej po čudnem zvoku...)

predalagam da rajš razmislite o tožbi proti mehaniku :D

Marxon

Majstr
24. feb 2009
807
423
63
Tole se bere tko, da bi vse nardil, sam da nebi nič nardil.
Tožil bi vse po spisku, popravljal nebi noben, sploh pa ne prevzel krivde, da je že v štartu kupil šrot z znanimi katastrofalnimi napakami.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.124
7.567
113
Spet, ce povzamemo njegove besede:
Hitro po nakupu je motor pričel proizvajat čudne zvoke, katerih vzroka mehanik nikakor ni uspel odkriti.)

Kje v opisanem je videti, da je mehanik trdil, da napake ni. On samo ni ugotovil, kje je. Tole je malo vec kot semanticna razlika.

Dajmo no mal odrasti. Naredila je vse mozne napake pri nakupu rabljenega vozila. Stala jo bo ta sola SAMO 2,5k€ in si bo za zmeraj zapomnila, kje in kdaj si v tem procesu lagati in tiščati glavo v pesek, kao sej bo... Ja, klinc, vcasih ni... In tukaj ni nihce drug kriv in nehajte v potuho prelagat krivdo kar nekam. Oziroma na kratko: " sam pao, sam se ubio."

Kar je bilo, je bilo, iz tega potegnit, kar je dobrega (in kar nekaj je) pa iti naprej. Vsaka minuta in vsak drobec dobre volje za to je zapravljen cas v frustraciji. Brez veze.

• Ljubezen
Reactions: sad

dask

Majstr
21. sep 2023
638
707
93
Jaz sem svoj prvi avto kupil v dežju, tudi enkrat prej sem ga šel gledat v dežju... ko sem ga prvič šel tankat (še isti dan) sem pod lučmi na petrolu videl, da je ves nabuškan od toče :) je bla dobra šola....

shift

Guru
20. jul 2007
10.057
2.549
113
za šankom
C3, 1.6 VTi 120. Slavni BMW motor torej, ki crkne takoj ko se odometer dotakne 200k. In tudi tu žal ni bilo drugače.
Glede mehanika : istega imam že 15+ let in ne nameravam ga še hitro zamenjati. Vse ostale dosedanje pozitivne izkušnje več kot pretehtajo v njegovo korist.

Nadomestni motor stane 1500 - 1800€ + montaža, zdaj pa računaj če se splača. In preden pljuvate po nekom, ki ga ne poznate : skrite napake se po zakomu lahko uveljavlja do 6 mesecev po nakupu avta. Tako da ne moralizirajte.
To je cena novega motorja? Ker rabljeni se prodajo 400 do 600 eur