Uradni meglenkarji

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.345
113
KSZ

Kaj se Slovenčkom plete po glavi, ko se vozijo po Avstriji? Tam se skoraj vsi vozijo z meglenkami v kombinaciji s parkirnimi lučmi... Mogoče celo sami prižgejo meglenke
cry12bpy.gif

masevc

Guru
2. sep 2007
3.531
896
113
dnevne luči - naknadna vgradnja v vozila?

sem se prejšnji teden zanimal, kako je s homologacijo, in seveda ni nič jasnega. Danes jih grem malo povprašat kako je s Philipsovimi DRL lučmi, katere imajo v dokumentaciji potrdilo, da ne rabiš homologacije. Le kaj policija poreče na tako potrdilo?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
...policaji nimajo novih Octavij (ok razen izjem), vsak dan vidim te njihove stare karavane z meglenkami.

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Zakaj bi imel meglenke? Saj so ravnotako 55W H3 žarnice. Zasenčene so pa 55W H7? Kje je zdaj tu prihranek elektrike? Sploh je zabavna situacija, ko so meglenke in dnevne luči 55W halogenke, zasenčene pa 35W ksenonke.
shocked-1.gif

S tem res prihranimo na porabi.
uf-1.gif

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Sam imam Superb Combi in mi isto ljudje blendajo, če imam vklopljene te dnevne luči. Bolj kot to me moti pa to, da ob vklopi dnevnih luči ZADNJE luči ne delujejo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
pozanimati bi se bilo treba kako močne so pravzaprav te dnevne luči.

Če gorijo zgolj sprednje luči nek prihranek je vseeno..seveda zavisi od avta do avta..npr. v moje passatu zadaj sveti 8 žarnic ob prižganih lučeh (mislim da 10 W po kosu) + kompletna notranja osvetlitev kjer je na vsakem stikalu žarnica moči od 3 do 5 W...pa si hitro pri moči 200 W + spredaj 2 x 55 W (ko bomo izvedeli koliko močne so dejansko te dnevne luči).

I

Izbrisan uporabnik #488

Hm, tu si boste morali eni odgovoriti na osnovno vprašanje...
Zakaj se meglenke imenujejo meglenke?
smile-1.gif

In potem debata kdaj naj se uporabljajo in ali bleščijo v soncu, dežju, postane nepotrebna.
Če bo šlo tako dalje, se bodo začeli kmalu pojavljati tudi zadnji meglenkarji in še kakšen.

vincent: podobno epsko je vprašanje pri nekaterih motoristih: Zakaj nezasenčenim lučem pravimo dolge?
smile-1.gif

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.345
113
A potem se ob izjemnem nalivu, ko se zadnjih brljivk ne vidi, ne sme prižgati "meglenke", ker je to luč z napačnim imenom?
grin1.gif

Sicer se pa luč z imenom meglenka v Sloveniji uporablja MED DRUGIM tudi za iskanje lukenj in obvažanja le-teh pri nizkih hitrostih. Kaj čmo, imamo res ceste na nivoju Albanskih, kjer si preprosto ne smeš privoščiti povoziti luže, notri pa po možnosti zalita jama...

Skratka, jaz teh luči na 11 let starem avtu nimam za frajerajenje, kot tudi ne samo za gledat in če se mi zdi jih prižgem. Tudi osnovnih luči nimam slabih pa vendar je razlika s prižganimi "meglenkami" očitna.

Je pa NEtoleranca Slovenceljnov očitna tako na forumih kot tudi v prometu.
rolleyes-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Ti lahko
smile-1.gif

No da olajšam direkt iz predpisa...

Zmanjšana vidljivost pomeni, da je vidna razdalja zaradi megle, dima, dežja, sneženja ali drugih podobnih okoliščin krajša od poti ustavljanja pri gibanju z največjo dovoljeno hitrostjo.

Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali žaromete za meglo (meglenke) ali kombinacijo teh luči. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).

...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
danes je ena baba su puntom imela v jasnem dnevu prizgane zadnje meglenk, pa vsaki robnik je zahaklala..ob 7 am še verjetno ni bila pijana ali? zrinit bi jo moral s ceste, ker za promet ravno ni.

I

Izbrisan uporabnik #488

Treba je tudi upoštevati, da so na "Lahu" defekti osvetlitve bolj pogosti
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ti en malček površno bereš
smile-1.gif

Pojavljajo se avtomobili ki imajo dnevne luči vgrajene spodaj kjer so meglenke (dvojni žaromet..torej v meglenki je poleg meglenke tudi dnevna luč.-..torej imata vsaka svojo funkcijo in namen..torej tudi svetita drugače).

In taka dnevna luč ni enaka prižgani meglenki...veliko ljudi pa tega enostavno ne ve in potem mislijo da se vozijo z meglenkami - v resnici pa so vklopljene zgolj dnevne luči.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Mene pa zanima če je dovoljeno v mestu/naselju uporabljati te "dnevne luči" ?

Lp.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Dnevne luči so dnevne luči!

In podnevi moraš imeti prižgane luči!

Ne vem kaj tu ni jasnega!? Če so dnevne luči montirane napredel meglenk (ena ob drugo) to ne pomeni da so zdaj meglenke.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz... Mi lahko kdo prosim pove, kaj je razlika med dnevnimi in zasenčenimi lučmi?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
ksz... Mi lahko kdo prosim pove, kaj je razlika med dnevnimi in zasenčenimi lučmi?

Dnevne so za podnevi ... vozila, ki imajo dnevne luči ob prižigu le-teh ponavadi NE sveti notranja osvetlitev, osvetlitev zadnje reg. tablice in pri novejših tudi ne zadnje luči. Vozila, ki nimajo ločenih dnevnih luči uporabljajo namesto njih zasenčene .. tehnologije in delovanje je različno od znamke do znamke, ampak pri vseh ki imajo dnevne luči to pomeni "luči" ki ustrezajo zakonu za dnevno vožnjo.