Uporabniki avtoplina (LPG)?

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Kaj se zdaj priporoca za vgradnjo plina? Gre za 1.6 motor iz Ksare letnik 2011 (stari model)?

LP,
PIC

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.521
1.231
113
evo eno pravljico za lahko noč:

PRAVLJICA

hysterical-1.gif

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
KSZ
Ali res lahko prihaja zaradi menda prebogate mešanice LPG do občasnega cukanja, sploh pri nižjih hitrostih in manj ogretem motorju? Tudi pri toplejšem motorju je obasno to zaznati. Prižge se tudi lučka za motor in javi prebogato mešanico.
Če se napako zbriše in da samo na bencin (recimo drug dan, ko je hladen motor) dela normalno.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik medo10 pravi:
KSZ
Ali res lahko prihaja zaradi menda prebogate mešanice LPG do občasnega cukanja, sploh pri nižjih hitrostih in manj ogretem motorju? Tudi pri toplejšem motorju je obasno to zaznati. Prižge se tudi lučka za motor in javi prebogato mešanico.
Če se napako zbriše in da samo na bencin (recimo drug dan, ko je hladen motor) dela normalno.
NE, nepravilno vgrajena/nastavljena plinska naprava.
Vgrajevalec?

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Aha, se mi je zdelo, da tip plina ne bi smel imeti preveč vpliva, kvečjemu na kako porabo.
Imam še ta teden pri G1, ki je vgradil sistem, pregled in kot kaže nastavljanje parametrov.
Je pa zanimivo, da se to dogaja od konec decembra, ko se začelo hladnejše obdobje. Prej bilo OK.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik medo10 pravi:
KSZ
Tankas na Petrolu? Letos se to več komu dogaja! Samo ne javi ti prebogate mešanica ampak "exceeded upper value" oz nekaj podobnega, odvisno od znamke.

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Tudi n Petrolu ja. Ampak težava se je začela pojavljati konc decembra, ko sem natankal poln tank pri Hojniku na Ljubečni pri Celju, potem sem pred dnevi delno dopolnil na Petrolu, pa še vedno nagaja. Jutri grem v LJ, pa bom natankal poln tank na Butan. Pa bom videl, če je kaj razlike.
Pol pa itak imam najavljen servisni pregled na G1

Petrol

Petrol d.d.
31. avg 2011
109
22
18
Citat:
Uporabnik medo10 pravi:
KSZ

Spoštovani,

če je mešanica plina in zraka v motorju prebogata pride do cukanja, ne glede na to, pri katerem ponudniku polnite svoje vozilo. Cukanje sicer ni odvisno od razmerja propana in butana v prodajanem plinu LPG. Če pa je razmerje med zrakom in gorivom napačno (torej je zmes prebogata), pa to lahko sproži opozorilno lučko za motor.

V Petrolu skrbimo, da je mešanica LPG vedno optimalna, če pa menite drugače ali imate slabo izkušnjo, nam prosim sporočite, kdaj in na katerem servisu ste polnili svoje vozilo.

V primeru dodatnih vprašanj smo vam dosegljivi tudi preko sistema Povej Petrolu.

Lep pozdrav,

Borut Sočič
Vodja razvoja UNP
Petrol d.d., Ljubljana

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.399
5.682
113
petrol prosim za obrazložitev.

Avti tankani na plinu od plinarne maribor nimajo problemov. Od avtov tankanih na petrolu je pa kakega treba pomladi in poleti na novo nastavit, ker se očitno menja mešanica pina do te mere, da ne deluje več ok.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.543
432
83
Citat:
Uporabnik medo10 pravi:
KSZ

se pravi nihče od mojih predhodnikov ni pomislil na povezavo lambda open loop in closed loop?
po domače, (sicer ne vem, za kak avto gre, niti ali je klasična ali wideband lambda) dokler je avto hladen in ECU dozira "na peš" tako bencin (posledično ekvivalentno plin), brez, da bi upošteval vrednost lambde (podatek o kisiku v izpuhu), je važno kako je nastavljena vrednost plina v režimu, dokler se ne sklene t.i. "closed loop" in motorni ECU izvaja popravke glede na vrednost lambde

Pri stand alone motornih ali pa recimo "dirkalnih" ecu-jh je dodatna lambda wideband stalnica že desetletje - ne vem, zakaj plinski sistemi nimajo vgradnje dodatne wb lambde v izpuh in jemljejo podatke izključno z motornega ecu-ja oziroma časa odpiranja bencinskega injektorja?
kolega ima audi a8 4.2 Q TFSI oznaka motorja BFM letnik 2006 in sedaj še KIA RIO nek mlinček 1.2 predelan pri G1 in je prezadovoljen. V motornem ECUju pri obeh avtih nima popolnoma nobenih napak, vezanih na zmes zrak/gorivo

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Težava se trenutno pojavlja na Nissan note, 2011. Danes zvem, če so kakšne nastavitve narobe. Sistem G-1.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Sem govoril s parimi uporabniki. V zadnjem mesecu se je to ze kdaj pojavilo čisto vsem. Meni se zdaj par let ni dogajalo,letos sem pa ze parkrat opazil...

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
No da malo porocam.
Mogoce je tud kaj na plinu blo, ampak kot kaze ne toliko. Menda naj bi bili injektorji bolj slabi in so jih zamenjal v sklopu rednega servisa (da ni treba se 1x hodit cez 2000 km ko bi bil). Po 40 km dela tko kot mora. Ipam, da tako ostane
smile-1.gif

Petrol

Petrol d.d.
31. avg 2011
109
22
18
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
petrol prosim za obrazložitev.

Avti tankani na plinu od plinarne maribor nimajo problemov. Od avtov tankanih na petrolu je pa kakega treba pomladi in poleti na novo nastavit, ker se očitno menja mešanica pina do te mere, da ne deluje več ok.

Spoštovani,

kot smo napisali že v prejšnjem odgovoru razmerje med propanon in butanom v LPG plinu ne more vplivati na cukanje motorja, ampak je to odvisno od nastavljenega razmerja med zrakom in plinom v motorju. Serviser plinske naprave vam mora napravo le pravilno nastaviti. V kolikor je vgrajen sistem Lovato, se lahko oglasite na kateremkoli Tip Stop servisu in zadevo uredite.

V primeru dodatnih vprašanj smo vam dosegljivi tudi preko sistema Povej Petrolu.

Lep pozdrav,

Borut Sočič
Vodja razvoja UNP
Petrol d.d., Ljubljana

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Meni se pa lučka za motor (koda vezana na razmerje gorivo/zrak) prižge samo ob višjih poletnih zunanjih temperaturah. Jeseni pri nižjih zunanjih temperaturah mi je ugasnila in od takrat do danes se še ni prižgala.
Tako je bilo tudi lansko jesen/zimo.
Ne razumem.??

luka51

Guru
16. avg 2007
14.399
5.682
113
Citat:
Uporabnik Petrol pravi:
. Serviser plinske naprave vam mora napravo le pravilno nastaviti.

Serviser plinske naprave sem jaz.
Zato pa sprašujem.
Določeni uporabniki petrol plina Pridejo 2x letno, da jim avto cuka. Vedno je potrebna nova nastavitev, ker se časi in količine vbrizga ne štimajo.
Avti ki se tankajo na plinarni maribor delajo vredu brez nastavljanja.

Jaz svojega ravno zaradi tega ne tankam na petrolu, ker je vedno neka razlika v kvaliteti plina.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Torej si bolj slab serviser.
evil.gif

Jaz nimam nobenih težav, tankam v BiH, Cro, Slo, Aut, Ger, nobenih težav.
99% ljudi ki tanka avtomobile na katerakoli goriva tudi ponavadi nima težav, torej bi rekel, da je problem v nastavitvah ali pa že v osnovi slabem sistemu.

Dober sistem mora določena odstopanja pač znati kompenzirati.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.399
5.682
113
Ni finta v dobrem ali slabem sistemu.
Finta je v tem kolko odstopanja ti nastavi serviser.
Jaz imam +-5 samonastavitve z plinskim ecu, kaj gre iz tega mi shrani napako, da je izven toleranc. In na plinu od plinarne tega ni. (S petrolovim plinom avto ne zdrži eno leto v teh tolerancah). Dolgoročni trimi na motornem računalniku ostanejo celo leto med +-5. Kar je enako kot bi vozil na bencin. Če dam +-10 je ok tudi s petrolom. Potem pač prevzame motorni računalnik več nastavitev. Vse skupaj je še vedno ok samo malo več ti trime prilagaja avto.
Če ti nastavim na +-15 ali +-20 lahko tankaš kaj hočeš in bo delalo.
Eni prenesejo vse brez težav. Eni že ob najmanjšem odstopanju prižgejo lučko za motor. Eni laufajo brez neke zajebancije sprve vredu. Pri enih se zajebavaš celo večnost da je ok.
Maš ene avte ki si lahko trime tak nastavijo, da dela v nulo na plin. Zjutraj ga pa ne zalaufaš na bencin ker je vse tako prilagojeno. Napake nobene. Spet drugim ne paše neka malenkost in maš lučko
Zato pa ne sodit če tebi avto dela, da morejo delat vsem. Priklopi si na računanik in tankaj pri različnih ponudnikih in poglej kako letijo časi. Boš sam videl. Drugače pa kapo dol da poznaš 99% ljudi ki vozijo na plin, da lahko sodiš kdo ima težave in kdo ne.