Uporaba izraza diametralno nasproten

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Pred časom so s tem začeli politiki oz. oni ga najraje uporabljajo ker so največ na televiziji pa se je to razpaslo povsod. Meni osebno je ta izraz kar nekaj.

Izraz diametralen že tako v osnovi pomeni popolnoma nasproten ne vem zakaj je potem potrebno dodajati še izraz nasproten.....kaj to potem pride popolnoma nasproten nasproten ali kaj bi radi s tem povedali.?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Če dvakrat negiraš, je prvotna izjava true. To je pri logiki.
Pri politiki logike ni, ergo - za njih dvojno negiranje pomeni še bolj negirano, kot če bi bilo samo 1x.

B81

22. jul 2007
37.745
11.024
113
Podobno kot je Fredi Miler rekel: komu kaj ne paše, se lahko obrne za 360°....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.148
113
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Če dvakrat negiraš, je prvotna izjava true. To je pri logiki.
Pri politiki logike ni, ergo - za njih dvojno negiranje pomeni še bolj negirano, kot če bi bilo samo 1x.

V jeziku je malce drugače oz. imaš take in drugače opcije, odvisno od jezika. Dokaj zanimiva tematika ampak precej obširna!
evil.gif

Kar se tiče diametralnega nasprotja se držimo kar pravijo pravila:
Citat:

diametralen diametrálen -lna -o prid. (ȃ) skrajno različen, popolnoma nasproten: diametralni nazori; diametralna pozicija / ekspr. diametralno nasprotje zelo veliko ♦ geom. diametralni točki točki, ki ležita na nasprotnih krajiščih istega premera diametrálno prisl.: stališča se diametralno razlikujejo; diametralno nasprotni interesi

Skratka gre za ustaljeno besedno zvezo ki se lahko uporablja tako kot se, s stališča seciranja v osnovah je pa malo čudna zadeva ja. Ampak se podobno pojavi še kje drugje sploh ko se uporablja tujke (latinščino npr.) in se določene zadeve podvaja.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Ja ampak glede nato da ponavadi govorijo o svojih stališčih bi seveda uporabil tole

stališča se diametralno razlikujejo

Torej njihova stališča so diametralna od naših in ne diametralno nasprotna od naših.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.079
11.185
113
Ne vem zakaj bi sploh uporabljam besedo diametralen, ker je odlično neslovenska. Pač, da se silijo.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Mogoce pa politiki to uporabljajo popolnoma prav. Ovcke mislimo, da so njihovi interesi razlicni, kolk so proti itd. Ko ugasnejo kamere pa gredo lepo na kosilce in udejanijo svoje diametralno nasprotne interese.
smile-1.gif
Malo vec za njih pa malo manj za ovcke.

maremm

Pripravnik
26. dec 2010
357
0
16
Ali ni nekoč ostajal program politik, ki je naključno zmetal besede skupaj, in večina ni ugotovila, da to ni pravi politični govor!
grin1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Diametralno pomeni, da je nekaj znotraj nekih mej najbolj oddaljeno. Z uporabo diametralen pač poudarimo, da stališča ne morejo biti bolj narazen kot so in bo potrebno vložiti še veliko napora, da bodo stališča zrcalno nasprotna ali zgolj nasprotna.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.710
1.362
113
To se budalam zdi (veliko jih je tudi tukaj) besedna zveza s katero bodo izpadli bolj pametni. Podobno kot mea culpa in druga latinščina.

Obenem jih 90% ne ve, da se ne reče bolana ampak bolna. To je najbrž zato, ker so bolni na umu. Ali po njihovo bolani na umu. To sem napisal zato, da bodo razumeli.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Jaz imam sosedo, ki reče: "To ni za nič.", kar mi je bilo vedno čudno slišati, ker smo mi govorili "To je zanič". Kaj je bolj pravilno? Oboje?

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Diametralno pomeni, da je nekaj znotraj nekih mej najbolj oddaljeno. Z uporabo diametralen pač poudarimo, da stališča ne morejo biti bolj narazen kot so in bo potrebno vložiti še veliko napora, da bodo stališča zrcalno nasprotna ali zgolj nasprotna.

Ti zdaj to po svoje lapaš. kaj pomeni lepo piše v SSKJ in je že zgoraj napisano....3 krat