Uporaba bliskavice

Photorookie

Zelenc'
28. apr 2009
4
0
1
Pozdravljeni!

Imam fotoaparat Nikon D60 in bliskavico Nikon Speedlight SB600.

Zanima pa me glede hitrosti zaklopa pri uporabi bliskavice.
Takoj, ko bliskavico vklopim, hitrost zaklopa skoči na 1/200 in je ne znam povečati. V oblačnem vremenu sem slikal kolesarsko dirko, kar pa pri takem času ne gre ravno najbolje. Se sploh da nastavit hitrejši čas pri uporabi bliskavice , ali ne?
Imam pa samo kit objektiv 18-55 1:3,5-5,6G

Hvala

Lp

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
1/200s je x-sync čas tvojega fotoaparata.
Za hitrejši čas pa moraš na bliskavici vklopiti high speed sync (preberi navodila od bliskavice). Ampak pri tem močno izgubljaš moč bliskavice, tako da mogoče včasih fleš ne bo dovolj močan (sprobaj pa boš videl).

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Kolko sem manual na hitro pogledal je treba samo čas skrajšat pa se bo samo vklopilo.
Sicer pa se bo že kak nikonaš oglasil pa povedal
smile-1.gif

Na canonu je to en gumb pa je zadeva rešena
evil.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Blisk fleša je precej krajši od 1/200s. Poskusi zmanjšati ISO in/ali pripreti zaslonko, da ne boš imel zmazanih kolesarjev.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Blisk fleša je precej krajši od 1/200s. Poskusi zmanjšati ISO in/ali pripreti zaslonko, da ne boš imel zmazanih kolesarjev.

Z višanjem ISO in spreminjanjem zaslonke ne boš rešil problema zmazanih kolesarjev. Razmazani so zaradi predolgega časa, česar pa zaradi omejitve x-sync ne moreš skrajšati.

Ostane mu še edino da dela panninge
grin1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:

Z višanjem ISO in spreminjanjem zaslonke ne boš rešil problema zmazanih kolesarjev. Razmazani so zaradi predolgega časa, česar pa zaradi omejitve x-sync ne moreš skrajšati.

Ostane mu še edino da dela panninge
grin1.gif

Še enkrat preberi prvi stavek v mojem sporočilu!
Lahko ti napišem tudi malo razlage. Zaklop je odprt 1/200. V tem času se zgodi blisk fleša (okrog 1/1000 - takrat bi rad dovolj fotonov na snezorju, da se nariše slika kolesarja), ostali čas je namenjen zmazku kolesarjev na senzorju (tu bi rad čim manjšo občutljivost senzorja). Če znižaš ISO, bo fleš dvignil moč, ostali čas, ko je fleš ugasnjen, bo zmazka manj. Isto dosežeš, če pripreš zaslonko. Seveda z omejitvami, ker ima fleš omejeno moč...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
true, ampak, da to obvladaš, moraš imeti za sabo že kar nekaj fotk.

kot tudi paningiranje ...

dragi Photorookie ... ni druge, kot da veliko škljocaš in naštudiraš, kako "pomanjkljivost" tvojega fotota obrneš sebi v prid.

me pa čudi, da nima sinhronizacije hitrejše od 1/200, še moj 350D, pa je star ko zemlja, ima to funkcijo ...
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
me pa čudi, da nima sinhronizacije hitrejše od 1/200, še moj 350D, pa je star ko zemlja, ima to funkcijo ...
tongue-1.gif

Leta nimajo veze s tem. D40 (ne x) je imel sinhronizacijo 1/500s, medtem ko so pri naslednikih ta čas praktično podvojili. Bo pa potrebno poseči po kakšnem Nikonu iz stopnjo višjega razreda, s katerim lahko slikaš s flešem pri 1/4000s, če želiš.
smile-1.gif

Photorookie

Zelenc'
28. apr 2009
4
0
1
Če potegnem črto....

Pri naslednjem fotoaparatu se bom mogu mal bolj poglobit v to kar kupujem.
Seveda bo lažje, glede na pridobljene izkušnje.:)

Lp

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
To je ponavadi zelo težko, vsaj na začetku, ko se ti še sanja ne, zakaj bi določene funkcije pri malce boljšem aparatu sploh kdo uporabljal.