Uničeno usnje v avtomobilu

corsol

Guru
11. mar 2010
3.012
978
113
Citat:
Uporabnik paci pravi:
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Na kratko oz. Povzetek za umetno usnje? S čim mazat?
Kadar že namažem usnje ga z navadno Nivea soft kremo ,ki se kar hitro vpije .
Če je dobra za kožo bo tudi za usnje.(sicer pa tudi smučarske rokavice mažem z NIveo)

Avtomobilsko usnje običajno ni "surovo" kot koža....pač pa je barvano+dodatno zaščiteno, vse iz praktičnih razlogov zaradi lažjega vzdrževanja in dolge življ.dobe.Praktično ko se dotikaš usnja se dotikaš plastike!

Če povzamem iz zgornjega linka za usnje velja:
-Čiščenje: z namenskimi čistili
-Hidracija: dovolj je važna krpa
cheer.gif
,...lahko tudi izdelki(conditioner) na vodni osnovi,
-Zaščita:namenski izdelki za zaščito pred madeži, UV,....

...če se to izvaja redno potem z usnjem ne bi smelo biti težav.

Nazadnje urejeno:

corsol

Guru
11. mar 2010
3.012
978
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
vi tu zdaj govorite o usnju in "usnju"
To kaj je blo 15 let nazaj je dejansko blo usnje. debelo močno. Tak kot more bit. V veliki večini je ali bo preživelo avto. To kaj je pa zaj je pa kot papir tanko če je že pravo usnje. katastrofa.

No, pred kratkim videl Audija z usnjem stare šole ......letnik tam okoli 2000....škoda, da nisem slikal. Usnjeni sedeži v celoti razpokani, uničeni....sovoznikov zic na sredini imel cca 10x5cm veliko razpoko-luknjo.
Ne vem kaj se je z avtom dogajalo ampak bilo je videti grozno.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Citat:
Uporabnik andmer99 pravi:
@mtl: eno totalno začetniško vprašanje: kako vem, ali ima avto umetno ali pravo usnje? Konkretno Citroen C4 Grand Picasso volan in menjalnik (predpostavljam, da umetno)?

Vprašaj prodajalca ali serviserja ..... če bodo vedeli .....
rolleyes-1.gif

Kolikor vem so vsi volani oblečeni v pravo usnje.
Sam bi tudi probal dobit podatek od uvoznika. Pravo usnje in volan pa žal ni vedno prava kombinacija. So na precej volanih tudi umetne zadeve. Sploh pri nižjih razredih.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.408
5.685
113
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
vi tu zdaj govorite o usnju in "usnju"
To kaj je blo 15 let nazaj je dejansko blo usnje. debelo močno. Tak kot more bit. V veliki večini je ali bo preživelo avto. To kaj je pa zaj je pa kot papir tanko če je že pravo usnje. katastrofa.

No, pred kratkim videl Audija z usnjem stare šole ......letnik tam okoli 2000....škoda, da nisem slikal. Usnjeni sedeži v celoti razpokani, uničeni....sovoznikov zic na sredini imel cca 10x5cm veliko razpoko-luknjo.
Ne vem kaj se je z avtom dogajalo ampak bilo je videti grozno.

500-600 tisoč km se mu je dogajalo :D
predvsem to hehe

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
500-600 tisoč km se mu je dogajalo :D
predvsem to hehe
evil.gif

Ampak žal ne bo držalo. Videl kar nekaj avtomobilov (med njimi Audiji, Bmw-ji, Mercedes) s krepko manj kilometri (tudi 100.000) in stari par let z zelo uničenim usnjem. Pa niso bili vsi iz tujine z magičnimi kilometri. Pri takih mlajših avtomobilih so najbolj problem ostri predmeti in tako fizične poškodbe usnja, kar seveda neustrezno vzdrževanje še dodatno potencira.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
KSZ

da ne odpiram nove teme.... imam kr uničen usnje na prestavni ročici, pa sem gledal turotiale, da bi sam zamenjal - ustavim se že takoj, ko je potrebno dol vzet bunko od prestavne ročice, vrtim jo kot vol, mam že feeling da bom utrgal.. je kaka caka, al moraš res skoraj utrgat, da popusti..?
smile-1.gif

Gre se pa za Opel Astro H, 6 prestav

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Na YouTube-u poglej, če imaš kakšen video posnetek ali pa poišči na netu. Ni hudič, da ni že kdo opisal in poslikal postopka...
Sam sem imel na drugem avtu kar težave pri snemanju manšete spodaj, kjer pride na sredinsko konzolo. Če ne bi imel slikovnega gradiva, bi zagotovo polomil vsaj 2 zatiča...

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
952
141
43
Jaz sem na Peugeot 807 menjal in je šla bunka dol "na poteg", brez objemk in podobnega.
Sem pa imel barvne slikce s strani prodajalca usnja za bunko (ebay).
Pri usnju za manšeto pa so bila samo pisna navodila...

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
AHa, a pol sploh ni treba snemat bunke al kako?

Jebemtiš, ne najdem nobenega pametnega videa...

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.546
433
83
najprej spodnji "kvadratni" rob manšete potegneš gor, čez bunko
potem boš pač pod usnjem videl spodnji, drugače skriti rob bunke in način pritrditve

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Pri prejšnjem avtu sem uporabljal Gliptone 2x letno, enkrat pred zimo, pa še nekje spomladi, oz. pred poletjem.

Sedeži so kot novi. Sedaj cca 72.000km.
Edino na voznikovem, se na bočni opori kažejo rahli sledovi vstopanja in izstopanja. (če dobro pogledaš se vidi rahle praske)
Brez negovanja, bi verjetno bilo tukaj že dobro znucano.

Sem pa vedno pazil, da kupim kavbojke ali hlače brez kovinskih emblemov in zadrg zadaj.

Gliptone poleg zaščite usnja, daje tudi pravi vonj po usnju.
Sedeži takoj po mazanju >
2337664-4.jpg

Priponke

• 2337664-4.jpg
    2337664-4.jpg
    57,6 KB · Ogledi: 229

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
To ti misliš... Temperaturne razlike, umazanija, vlaga, mehanske poškodbe... Zato pa ima tisti Audi prilično hitro uničen voznikov sedež...

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Mislim da vsako usnje potrebuje negovanje. Tako ostane dolgo let v dobri kondiciji. Preprečimo razpoke in poškodbe suhega usnja.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.586
9.813
113
40
MB
pa treba je razumet, da sodobno "usnje" je verjetno precej optimizirano kar se cene tiče, pa gre tud na ta račun kakovost ...

mi je hecno v novih avtih, sicer nižjega cenovnega razreda, ki imajo kao usnjene volane, kako je to trdo za primit
smile-1.gif