Uničeno usnje v avtomobilu

luka51

Guru
16. avg 2007
14.408
5.685
113
vi tu zdaj govorite o usnju in "usnju"
To kaj je blo 15 let nazaj je dejansko blo usnje. debelo močno. Tak kot more bit. V veliki večini je ali bo preživelo avto. To kaj je pa zaj je pa kot papir tanko če je že pravo usnje. katastrofa.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
Ob priliki lahko dobis slike 16 let starega usnja v A6. Zadnjih 7 let ni vzdrzevano(prej pa?), prevozenih naj bi imel 220.
Zakaj nisi zadnjic mojih poslikal?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.586
9.813
113
40
MB
sem želel poslikat mu volan, pa sem opazil da na slikah sploh ne zgleda nekaj zjeban, mam pa na 147 na zgornjem delu volana, to usnje malo zasukano navzven, šiv ni več na sredini
smile-1.gif

LatkaGravas

Pripravnik
26. maj 2015
266
0
16
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
...
PS: Usnje ... je potrebno samo pravilno vzdrževati in bo tudi po 15-ih letih skoraj kot novo.
...

A lahko kaj beč o "pravilnem" vzdrževanju - ker bolj kot berem, manj vem - od proizvajalcev pa vsak svojo malho hvali

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik LatkaGravas pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
...
PS: Usnje ... je potrebno samo pravilno vzdrževati in bo tudi po 15-ih letih skoraj kot novo.
...

A lahko kaj beč o "pravilnem" vzdrževanju - ker bolj kot berem, manj vem - od proizvajalcev pa vsak svojo malho hvali
Točno o tem bom malo več napisal v svojem blogu, ga bom pripopal sem, ko bo online.
Drugače pa na kratko:
- če gre za pravo usnje pač kupiš pravo zadevo za nego usnja. Predlagam komplet čistilo in potem še zaščito. Sam uporabljam angleško zadevo (Gliptone Leather Conditioner + Cleaner), za oboje v kompletu sem dal cca. 30 EUR, drži mi pa že nekaj let, bom pa sedaj moral nabavit novo, ker mi je zaščita že pošla. Nekateri pravijo, da je dovolj, da na pol leta zadevo uporabiš, jaz vsaj poleti (vročina) in pozimi (mraz) mažem na cca. 2 meseca, spomladi in jeseni pa niti, ker je še dovolj od poleti ali pozimi. Usnje je kot novo.
- če gre za umetno usnje pa bi jaz svetoval, da kupiš zadevo od proizvajalca avtomobila, ker samo oni vedo kakšni umetni materiali so noter. In lahko zadevo z napačnim čistilom celo uničiš. Tistih 30-50 EUR na par let ne bi smel biti problem.
DIY variante ala mleko, Nivea krema itd. sam raje izpustim. Zaenkrat še imam tistih 30 EUR na par let in vem, da je usnje vzdrževano kot je treba. Sem pa malo prebral na to temo in nekateri imajo tudi s temi DIY varijantami nekaj uspeha, ampak lej... Kupiš avto za par jurjev EUR in boš potem šparal na tistih 30 EUR-ih? Ne vem no.

Pa še najpomembneje: usnje je občutljivo na ureznine, itd. Torej fršlus na kavbojkah, itd. Pa veliko ljudi pozabi zadaj na otroške sedeže in isofix vodila, ki ga znajo zelo uničit. Sam imam zato oba sedeža zadaj podložena z debelo gumo.
cheer.gif

To je to na kratko. Rezultat: 15 let star avto ima bež usnje skoraj kot novo.
cool-1.gif

Citat:
Uporabnik tomi pravi:
sem želel poslikat mu volan, pa sem opazil da na slikah sploh ne zgleda nekaj zjeban, mam pa na 147 na zgornjem delu volana, to usnje malo zasukano navzven, šiv ni več na sredini
smile-1.gif
To je to, Alfa quality
cool-1.gif
.

PS: Še vedno se priporočam, če ima kdo možnost narediti fotke...

jello

Guru
22. sep 2008
10.160
3.883
113
To pišeš za passata, ki ima po sredini sedeža alcantaro? Sem imel tudi sam v passatu, pa je bilo brez vzdrževanja po enajstih letih in prevoženih 350k še skoraj kot novo. Voznikov je bil na ledvenem delu tam kjer se vstopa malo pomečkan (par gubic), znucano popolnoma nič. Pri 200k sem ga namazal z eno sonaxovo pyzdarijo za usnje, ampak mi je bilo potem žal ker sem drsel po sedežu gor in dol kot bi bil z vazelinom namazan.
bonk.gif

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
952
141
43
Heh, jaz sem tudi z neko zadevo na bazi voska namazal in je zadeva drsela ko steza za bowling.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik jello pravi:
To pišeš za passata, ki ima po sredini sedeža alcantaro? Sem imel tudi sam v passatu, pa je bilo brez vzdrževanja po enajstih letih in prevoženih 350k še skoraj kot novo. Voznikov je bil na ledvenem delu tam kjer se vstopa malo pomečkan (par gubic), znucano popolnoma nič. Pri 200k sem ga namazal z eno sonaxovo pyzdarijo za usnje, ampak mi je bilo potem žal ker sem drsel po sedežu gor in dol kot bi bil z vazelinom namazan.
bonk.gif
Z alcantaro nimam izkušenj.
Kar se tiče drsenja po sedežu. Z zgoraj omenjenim Gliptone-om ni nobenega drsenja, saj postane usnje bolj voljno in te še bolj zagrabi...
Sam sem pred nakupom tiste zadeve naredil kratko raziskavo trga in je bil ta Gliptone top produkt par let nazaj. Po mnenju uporabnikov in ne prodajalcev.
grin1.gif

Lahko je prišlo do drsenja, ker recimo ni bilo pravo usnje ampak umetno in na to sem že zgoraj opozoril. Če tretiraš material z napačnim čistilom lahko pride še do slabše situacije, kot je bila v originalu. Lahko je pač čistilo bolj švoh, čeprav Sonax je načelno ok.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
MTL, hvala za informacijo. Sicer imam dober mesec prvi avto z usnjem na sedežih oz. delnim usnjem, samo ob strani. Da vem kaj kupit za vzdrževanje. verjetn se volan lahk tud z tem namaže?. Do zdej sem tiste SONAX uporabljal pa res drsi. Enkrat sem z tistim sedež na motorju namazal, pa sem skoraj dol padel.

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
S tem sam mažem tudi volan, manšeto pri ročni zavori in ročno zavoro. Po maži je usnje občutno bolj voljno. Je pa treba pustiti nekaj časa, da se zadeva vpije v usnje.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.012
978
113
Sam sem kar nekaj časa iskal kaj je najprimernješe za čiščenje umetnega usnja...........kot je že nekdo napisal bolj ko sem bral manj sem vedel. Problem je ker dobiš tudi od "profijev" napačne infomacije, ki ti na dolgi rok lahko naredijo več škode kot koristi in na koncu ne veš komu verjeti.
No, glede teme o kateri je govora predlagam naslednje branje.
http://togwt1980.blogspot.co.u...;max-results=35

Avtor bloga se več kot 50 let ukvarja z detailingom in o tem resnično nekaj ve.
Moje mnenje je, da boste popolnejše informacije z obsežnimi razlagami glede kakršekoli oblike čiščenja(datailinga) avtomobilskih materialov , težko dobili kjerkoli drugje.

Nazadnje urejeno:

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.546
433
83
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Jup, ne nekaj takega, temveč točno to
wink-1.gif
.

gliptone je super, sam ga uporabljam že leta
glede jello-vega passija pa hitro vzemi nazaj, ker so vsi highline passiji imeli pravo usnje :D
enako sem imel sam, alkantaro po sredini pa sem, ko se je "nasvaljkala", kar pobril s klinco in brivsko peno - je bila kot nova

v usnju sem "doma" že od majhnega, saj je oče tapetnik po poklicu in je bil tudi prevzemalec usnja v tujini preko 20 let...
usnje je v bistvu koža - potrebno ga je negovati s produkti, poleg GLIPTONE je že nekaj prodkutov, ki so na enaki ravni, GLIPTONE "rešuje" tudi tipičen vonj po usnju in dejstvom, da površina postane "mat" in ne svetleča, kot pri ostali silikonski navlaki
ko imaš enkrat razpoko, je zadevo težko sanirati, nekateri zadevo z določenim prahom poflikajo/barvajo, v določenih primerih je potrebno zašiti nov kos

največji mojster, s katerim se poznamo že leta, je zame Aleš Šetina - določene dele preobleče na tovarniški standard in material

se pa najdejo "butci", ki na primer audija TT z oker sedeži pustijo karamboliranega na dežju, plastike z ostrimi robovi pa dajo na sedeže
potem pride do trajne poškodbe usnja, globoke udrtine, ki se jih niti s paro in mazanjem ne da odstraniti, v določenih primerih pa postane usnje trdo kot karton

andmer99

Pripravnik
11. okt 2007
160
0
16
@mtl: eno totalno začetniško vprašanje: kako vem, ali ima avto umetno ali pravo usnje? Konkretno Citroen C4 Grand Picasso volan in menjalnik (predpostavljam, da umetno)?

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Na kratko oz. Povzetek za umetno usnje? S čim mazat?
Kadar že namažem usnje ga z navadno Nivea soft kremo ,ki se kar hitro vpije .
Če je dobra za kožo bo tudi za usnje.(sicer pa tudi smučarske rokavice mažem z NIveo)

Nazadnje urejeno:

corsol

Guru
11. mar 2010
3.012
978
113
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Na kratko oz. Povzetek za umetno usnje? S čim mazat?

Redno čiščenje: Sesalec + vlažna mikro krpa(lahko v kombinaciji z blagim detergentom).
ČISTILA: namenska čistila(na vodni osnovi) za PLASTIKO oz. VINIL....izogibati se izdelkom ki vsebujejo SILIKON(to velja tudi za armature).
Po želji še UV zaščita (nekatera čistila AIO že vsebujejo to...) to velja predvsem za kabriolete, ki so so veliko na soncu.

V nobenem primeru se ne uporablja čistil namenjenih za USNJE(oz. lahko, če so za kombinacijo VINIL-USNJE), še manj pa krem za nego usnja!

corsol

Guru
11. mar 2010
3.012
978
113
Citat:
Uporabnik andmer99 pravi:
@mtl: eno totalno začetniško vprašanje: kako vem, ali ima avto umetno ali pravo usnje? Konkretno Citroen C4 Grand Picasso volan in menjalnik (predpostavljam, da umetno)?

Vprašaj prodajalca ali serviserja ..... če bodo vedeli .....
rolleyes-1.gif

Kolikor vem so vsi volani oblečeni v pravo usnje.