Umrl je Miloš Kovačič nekdanji direktor Krke

nacek

Guru
13. okt 2012
2.940
579
113
In spomini iz poslovnega življenja. "Če Rusa stiskaš, ki ima široko dušo in malo drugače gleda na to, zraven še malo konjaka spiješ… Če si ti trd z Japoncem, zna to ceniti. Američani so spet nekaj drugega. Eno uro si skupaj in si že na ti. Harmoniko sem igral, ko je bil 'štimung' tak. Poslovne partnerje sem vozil po uradnih sestankih, ko je bilo konec, sem jih povabil na 'en drink' in smo šli v zidanico. Tam sem zaigral na harmoniko in so bili vsi 'paf'. Ko je ruski kolega, ki je največ kupoval od mene, dobil vnuka, smo šli na ladjo na reki Moskva, s cigani, medvedi, z 'vsem bogom', in smo lumpali od petka do nedelje. Ven so nas nosili na nosilih in zapeljali domov. Nobeden ni mogel hoditi. V Osaki pa lahko greš v klub le, če si njegov član. Moj prijatelj, ki je bil lastnik in predsednik največje japonske firme, je imel svoj klub. To je bil pa tak 'štimung', ko sva bila tam! Gejše, violine, japonski stil življenja. Pili smo sake. Sredi noči nisem več vedel, ali sem v nebesih ali še na zemlji. Sami angelčki so bili okoli. Gejše. Potem se greš okopat, zmasirat, polivajo te."

http://www.vecer.com/clanek/201602186189137

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Ko je leta 1964 v Krki prevzel mesto komercialnega direktorja je kmalu v tedanji Sovjetski zvezi podpisal pogodbo za milijon dolarjev, medtem ko je takrat celotna Jugoslavija imela le za 300 tisoč dolarjev izvoza
aplauz.gif

Bil je velik človek.
roza.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
a Umrl Franc Šetinc

Če ne drugje, se pri takšnih novicah vidi, da Bog obstaja. Tudi komuniste slej ko prej doleti enak konec, kot je žrtve njihove ideologije.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.223
3.626
113
O poslovnih darilih, ki jih je podarjal poslovnim partnerjem, je povedal: "Ja, res sem pred 30 leti za darilo dal BMW. Komu, se ne spomnim več, ni bilo v Rusiji, bilo je nekje v Evropi. Sklenil sem posel, ki je bil vreden več kot sto milijonov dolarjev, in brez takega darila pogodbe ne bi bilo. V zahodnih državah, kjer so bili naši kupci zasebna podjetja, jih darila niso zanimala , tam so bili pomembni dobre cene in plačilni pogoji. V Beograd, ki nam je včasih določal vse, cene, devizna sredstva, posojila, pa smo tudi nosili darila. To, kar so potrebovali in kar je šlo v avto, tudi kakšne pralne stroje iz Trsta. V Rusiji pa pred mnogimi leti brez darila ni bilo poslovnega sestanka. To je bil način obnašanja. Mi smo bili vedno originalni, pazili smo, da darila niso bila predraga. Poslovnim partnerjem, ki so bili na obisku pri nas, pa smo podarjali kozmetiko ali pa smo jih peljali v Labod, kjer so jih lepo oblekli. A to so bili drugi časi, takih stvari se takrat ni dalo dobiti in zato so obdarjencem veliko pomenile."

PROTI PRIVATIZACIJI!!!
cheer.gif

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
Citat:
Uporabnik Mr_Wolf pravi:
O poslovnih darilih, ki jih je podarjal poslovnim partnerjem, je povedal: "Ja, res sem pred 30 leti za darilo dal BMW. Komu, se ne spomnim več, ni bilo v Rusiji, bilo je nekje v Evropi. Sklenil sem posel, ki je bil vreden več kot sto milijonov dolarjev, in brez takega darila pogodbe ne bi bilo. V zahodnih državah, kjer so bili naši kupci zasebna podjetja, jih darila niso zanimala , tam so bili pomembni dobre cene in plačilni pogoji. V Beograd, ki nam je včasih določal vse, cene, devizna sredstva, posojila, pa smo tudi nosili darila. To, kar so potrebovali in kar je šlo v avto, tudi kakšne pralne stroje iz Trsta. V Rusiji pa pred mnogimi leti brez darila ni bilo poslovnega sestanka. To je bil način obnašanja. Mi smo bili vedno originalni, pazili smo, da darila niso bila predraga. Poslovnim partnerjem, ki so bili na obisku pri nas, pa smo podarjali kozmetiko ali pa smo jih peljali v Labod, kjer so jih lepo oblekli. A to so bili drugi časi, takih stvari se takrat ni dalo dobiti in zato so obdarjencem veliko pomenile."

PROTI PRIVATIZACIJI!!!
cheer.gif

bilo je nekje v Evropi. Verjetno Vzhodna Nemčija, češka ali soseda Madžarska. Predvidevam da so tudi 'naši' dobivali podobna darila.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.223
3.626
113
Itak.
Še posebno hinavsko (saj kako naj bi pa pri rdečih drugače bilo) pa je to, da je bil Kovačič ustanovni član Foruma 21 - vodilne organizacije za "nacionalni interes" in proti privatizaciji.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Bom sarkastičen.
A zdravila v Krki mu niso mogli zrihtat?

Premalo ga poznam da bi ga sodil. Glede na razultate dela pa je očitno znal. Če ob tem ni bilo preveč ljudi "nategnjenih in prisiljenih" kapo dol in RIP

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Na mrtvog lava i zec rep dize.

Naj gre kamelæi telex & Co pljuvat po njem v NM ali Sentjernej ce si upajo

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
no krka dejansko je zelo dobra zgodba. brez krke bi bila dolenska v riti...

in zasluge za to ima komunajzer. boli a ne?

naj počiva v miru!
Komunistekom se niti sanja ne, kašna zgodba bi bila podjetja in kakšno blaginjo bi imele regije, če podjetij nikoli ne bi vodili komunisti ampak sposobni podjetniki. Se je po odstranitvi rdečih oligarhov to pokazalo (če omenim zgolj 3): v SIJ, se kaže v Mercatorju in je na vidiku v pivovarnah.

PS- Pa so sedanji rdeči direktorji, čeprav za moderno gospodarstvo komaj pol pismeni podjetniki za komunistične old boyse pravi gospodarski geniji.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Plavi je baje dobil od elana darila v naravnost ogromni skupni vrednosti, vsaj če je verjeti nekdanjemu šefu Elana.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Zmeraj je umetnost poslovati tako kot to pričakuje stranka. Krka je to očitna znala. Razen tega je Jugoslavija imela dostop do nekaj več zahodne tehnologije kot ostale vzhodne države. Krka je znala to izkoristiti in je vzhodnjake oskrbovala s farmacevtskimi izdelki. Tudi na drugih področjih bi lahko to delali in bi Jugoslavija iz tega potegnila še več. Zdravila so "splošno dobro" in so na vzhodu povečini trgovali z državo. Železarna Štore mogoče ne bi mogla vzhodnjakom prodajati solidnih licenčnih traktorjev za malega kmeta, ker so tam kmetijske površine nacionalizirali. Zastava pa bi mogoče lahko naredila več z yugom na vzhodnih trgih kot v ZDA.
Kovačič v svojem času znal izvleči tisto kar se je na svetovnem trgu dalo izvleči. Sodeč po njegovih besedah tudi s številnimi podkupninami. Danes pa se čudimo, da imamo toliko korupcije. To je naš način posla in posla vzhodno od nas. Še v časopisih se ga poveličuje, da je tudi v Beograd nosil darila.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Po pripovedovanju drugih, ki so sevrteli okoli njega, če ni mogle posla skleniti na sestanku, je sigurno v zidanici. Če je bil v tujini, če ni pogodba padla na sestanku, je v "klubu". Poslovni partnerji so mogoče res, nosili polne tošle iz zidanice, so imel pa parazna ajjca. Znal je posel skleniti. Kar se tiče podkupnin, ime tudi prav. jemali so materialna darila, redko denar. Mogoče so bili drugi časi. Vendar krko je dobr vozu.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:Vendar krko je dobr vozu.
Očitno je bil zelo talentiran, ker je znal poslovati s tako različnimi kot so denimo Rusi in Japonci. Pa tudi delaven, ker se je kot generalni direktor velikega podjetja očitno sam trudil za sklepanje marsikaterega posla, ne pa samo prišel na podpis pogodbe, če je do njega slučajno prišlo.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.152
113
Za svoje delo je prejel številna priznanja. Med drugim je trikrat prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za poslovne dosežke in priznanje "Manager leta". Leta 2002 ga je takratni predsednik RS Milan Kučan odlikoval s častnim znakom svobode, leta 2004 pa mu je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin kot prvemu Slovencu izročil visoko odlikovanje "orden prijateljstva" za zasluge pri krepitvi gospodarskih in prijateljskih vezi med obema državama. Od leta 2003 je častni konzul Poljske v Sloveniji. Prav tako pa je bil član nadzornih svetov v nekaterih uglednih slovenskih družbah, vrsto let pa je bil tudi aktiven v družbeno-političnem življenju in funkcionar na odgovornih mestih v športnih organizacijah.

Javnost ga je poznala tudi kot neizmernega uživača, ribiča, športnega navdušenca. V več intervjujih je poudaril, da je pri sklepanju poslov ves čas prisegal na nujnost osebnih stikov. S pomembneži z vsega sveta je ohranjal pristne stike, tudi zaradi tega pa naj bi v svoji karieri opravil več kot 2000 letalskih poletov v vsaj 130 držav.

Impresivno.
roza.gif

kegelj

Fizikalc
30. apr 2012
407
98
28
Znal je z ljudmi.
Marikater novodobni manager bi moral k njemu v šolo.
Je tipičen primer kam podjetje lahko pride, če ni cilj lastninjenje.

Vsi ga bomo zelo pogrešali...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik kegelj pravi:Je tipičen primer kam podjetje lahko pride, če ni cilj lastninjenje.
In danes lahko samo sanjamo, kaj vse bi naša podjetja bila, če ne bi vseh podjetnikov izgnali ali pobili pred 70-imi leti in je bilo treba čakati na novi rod.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik kegelj pravi:Je tipičen primer kam podjetje lahko pride, če ni cilj lastninjenje.
In danes lahko samo sanjamo, kaj vse bi naša podjetja bila, če ne bi vseh podjetnikov izgnali ali pobili pred 70-imi leti in je bilo treba čakati na novi rod.

Pa ne zdaj srat z novim rodom podjetnikom... http://med.over.net/forum5/read.php?147,4687099

Sami izkoriščevalci....

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Jasno da, novi so sami izkoriščevalci, npr. prvi link, ki mi pade pod prste: ZebraBI.
Tudi to so poslovneži in predvsem to so poslovneži. Niso poslovneži tisti, ki so politično podedovali razna državna podjetja, potem pa iz tega napajali predvsem sebe in tiste, ki so jim to "dedovanje" omogočili.
Sicer pa to presega temo o gospodu Milošu. On je bil pravi človek za nalogo v nekih lokalnih in mednarodnih razmerah, ki so takrat bile. Če bi se danes šel na tak način posel, bi ga seveda preiskovala protikorupcijska komisija (zaradi tega, kako je v podjetje prišel) in policija (zaradi tega, kako je posle sklepal). Slednje ne kaže, da je on delal slabo, temveč da so naši državni organi 100 let za leseno žlico.