Učenje otroka smučanja (+cena)

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Ste svoj podmladek sami naučili smučanja? Imate kakšne izkušnje z učitelji na gorenjskem koncu? Ste jih vpisali na skupinsko učenje ali individualne ure?

Aja, pa cena? Se mi zdi, da imajo vsi enako ceno individualne ure 25€/60 min
evil.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Odvisno kaj pričakuješ od tečaja. Jaz jih vsako zimo vpišem v tečaj med zimskimi počitnicami. Namesto v vrtec in šolo grejo zjutraj na bus in ob štirih nazaj. Sicer je masovka in so nekateri razočarani ker po enem tednu nimajo stenmarka in da se učitelji premalo ukvarjajo samo z njim. Kar je sicer res, ampak potem ga vpiši v individualne ure. Masovke so druženje, varstvo in smučanje. Pa otrok se nauči sam poskrbeti za svoje stvari in si sam najt družbo oziroma si narest da se ima fajn.

Na koncu šteje pa bolj ali manj to koliko dni je na snegu. Več kot boste smučali bolje bo smučal. Velja enako kot za ostale veščine.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
Koliko smo se pogovarjali, daš tamalega 2x po 2 uri in bi moral osvojit toliko da je na smučeh že kar samostojen...potem pa koliko starši...nekaj pa morajo starši tudi narediti a ne.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Odvisno kaj pričakuješ od tečaja. Jaz jih vsako zimo vpišem v tečaj med zimskimi počitnicami. Namesto v vrtec in šolo grejo zjutraj na bus in ob štirih nazaj. Sicer je masovka in so nekateri razočarani ker po enem tednu nimajo stenmarka in da se učitelji premalo ukvarjajo samo z njim. Kar je sicer res, ampak potem ga vpiši v individualne ure. Masovke so druženje, varstvo in smučanje. Pa otrok se nauči sam poskrbeti za svoje stvari in si sam najt družbo oziroma si narest da se ima fajn.

Tale sistem je meni najbolj všeč, šlo je sicer za nek vaški tečaj, kjer je en učitelj imel čez cca. 10 otrok.
zmaga.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Koliko smo se pogovarjali, daš tamalega 2x po 2 uri in bi moral osvojit toliko da je na smučeh že kar samostojen...potem pa koliko starši...nekaj pa morajo starši tudi narediti a ne.

Mah, to je tako. Je potrebno še kaj več kot volja. recimo, da je neki minimum, da starš zna to početi. pa je potem še dolgo do tega, da zna naučiti.

Sicer se strinjam z jellotom. Tako sem jaz hodila na tečaj smučanja. Sicer je bilo to organizirano med počitnicami in so moji hodili smučat na isto smučišče, vendar se nismo cel dan videli, ker oni so po svoje smučali. Kako je to bilo fajn... pa ješpren ali nekaj na žlico vmes... Je mati dobro smučala, ampak bi imele obe manj od smučarije, če bi me ona učila.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Jest sem ga dal parkrat na Pohorju k inštruktorju (30€ na uro), pa ni bilo ravno nekega učinka. Tisti inštruktorji znajo dobro z Rusi in Hrvati, z malimi otroci pa ne ravno (vsaj tista dva, ki smo jih probali).

Naslednjič gre na "grupni" tečaj, pa bo (tudi če se ne bo toliko naučil).

Thazz

Fizikalc
8. sep 2007
529
36
28
Sairach
ksz.

Za otroke, ki grejo prvič na smuči, je najbolj pomembno da so veliko na snegu, torej da "racajo" naokoli na smučeh. S tem dobijo občutek za smuči in ravnotežje. Včasih je bilo tega veliko: ko je zapadel sneg, smo se najprej okrog bajte malo smučal (je fotr naredu kakšen kup z lopato pa smo gor štamfal), potem se je preživelo veliko časa na vaškem hribu itd. Predvsem ni bilo vlečnic in je bilo treba štamfat v hrib. Na ta način se je dobilo veliko kilometrine v noge.

Zdaj je vse bolj instant. Tamalmu se kupi smuči in hop, gremo na smučišče ter na tekoči trak, starši bi pa radi vidli, da bi po parih urah že znal zavijat. Ampak tako hitro gre težko, ker je v tako kratkem času težko siguren na smučeh. Prvih nekaj ur otrok niti ne bi smel vidit kakšne vlečnice. Tako da na začetku individualni tečaji nimajo velikega smisla, naj gre v skupino in se zabava.

Med učitelji je pa tudi razlika, nekateri so bolj za odrasle, drugi za otroke. Jaz se npr. z otroki bolj slabo znajdem. Drugi jih znajo pa odlično animirati in poznajo cel kup otroških vaj.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Jaz vsako zime naredim točno to: ko kidam, naredim kup in se potem smučamo dol (imam na srečo tak teren da je potem dolg padajoč iztek). Problem z inštruktorjem je bil da sta z mulcem "zapela" in se je potem upiral, inštruktor pa ni znal zadeve rešiti tako učinkovito, kot to naredijo recimo v vrtcu.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Se strinjam. Jaz sem moje najprej učil, da zna narediti nekaj korakov v hribček, sicer na večini prog ne more do vlečnice in da zna na smučkah vsaj stati. Nato se mora naučiti še pobrati, potem pa ima smisel, da gre v šolo smučanja, če imajo starši dovolj perja. Moji niso ne vem koliko niso hodili v smučarske šole, ker so bile finance omejene.
Ampak tudi to je čar, da so starši in otroci potrpežljivo drug z drugim cel dan na snegu in odkrivajo, koliko kdo zmore. Verjetno je skupno preživet čas za čez nekaj desetletij bolj uporabna dota kot malo boljše a še zmeraj povprečno znanje smučanja, ki ga dobi med počitnicami v tečaju. Če se otrok ne šola ravno doma, ima vrstnikov 10 mesecev dovolj na voljo.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
So učitli in Učitli - tako kot povsod.
Za čistega začetnika je individualno čisto proč metanje denarja.
Začetnik, ki po 2X2 urah smuča je vunderkind in ga je treba takoj vključit v selekcije SZS, da ne pobegne v kako drugo državo!

In za konec: če bi vi vedeli koliko otrok je motorično čisto nesposobnih. Pa to nima veze s splošnim razvojem, ampak predvsem tistim "štamfanjem", ki ga niso nikoli deležni doma. Znajo pa zato že kako igrico sprogramirat - tudi prav, samo ne potem pričakovat, da se bo en učitelj raztrgal zaradi njega.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
ksz

"Učim" ga sam, tako kot je Thazz napisal bolj za zabavo še. Lani je bil star dobre 2 leti in nisem mel drugega kot da ga prpnem na štrike, ker je on takoj zahteval it na sedežnice ipd. tako da sva obdelala cel SC Cerkno z Lomom vred.

Letos smo bili šele 3x, jutri spet, ga mam pa še vedno na štriku, ker mi enostavno pobegne brez, takoj ko ve da ga ne držim. Malo dodatnega problema so carving smuči, ker brez problema zavija po zunanji, samo hitrosti pa ne zbija. Sem "upal", da letos ne bo tak norc in se bo ustrašil hitrosti pa se ne in je rizik prevelik za konkreten crash na smučišču ali izven njega. Mogoče če bi bilo snega res veliko ga bi pustil, da se sam skanta. Zdaj razmišljam, da bi ga dal enemu znancu, ker bo njega mogoče bolj ubogal.

Je pa letos zahteval talerčke in se je sam prvo furo peljal na dobro polovico v drugo pa že celo.
smile-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.686
113
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Jest sem ga dal parkrat na Pohorju k inštruktorju (30€ na uro), pa ni bilo ravno nekega učinka.

si mogoče edn izmed tistih ki misli, da boš v dveh urah nardil stenmarka iz malega?
Ko se boš pogovarjal o 20 individualnih urah lahko govoriš, da ni učinka.

Drugače je pa pri otrocih tak, da je najprej ful hitro napredek do pluga bolj ali manj pri vseh, redki ki ne skapirajo v 2 dneh. Potem od pluga do vzporednega in mehkih kolen pri 30% dokaj hitro, 40% frocov rabi kak teden-dva. tisti kaj pa ostanejo pa bojo vedno (oziroma zeloooooo dolgo) na plugu z trdimi nogami in rit nazaj. Pa imajo lahko 100 individualnih ur za najboljšim učiteljem na svetu.
Najbolj pomembno je pa kot je že bilo napisano kilometri. Itak frocu ti nemoreš razlagat teorije, ker niti neve kaj mu bluziš. Važno je da osvoji tistih par vaj in nabija kilometre. Vse ostalo je pa odvisno od froca kak hitro bo skapiral. Ko bo bo, če pa ne pa pač ne jebat ga. Ni vsak rojen za skijanje.

Govorim iz nekje 15 letnih izkušenj z učenjem. Glih zdaj mamo recimo par otrok ki so že v drugem ali tretjem 5 dnevnem tečaju letos in imajo kolena trda ko telegraf štange plug pa taki, da je proga preozka. Ko pelje pa samo ratatatatatatata nabijajo smučke preko snega. Po drugi strani maš pa takega ko je po 5 dnevih na snegu fural po stadionu paralelno.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.686
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:

Letos smo bili šele 3x, jutri spet, ga mam pa še vedno na štriku, ker mi enostavno pobegne brez, takoj ko ve da ga ne držim.

To je pa problem v tebi ne v frocu. Štriki so najslabša stvar, ker se ne nauči kontrole hitrosti.. Izbira terena je prva stvar (3 letni otrok nima kaj smučat povsod kjer on reče). Za take je trakec, ko tisto obvlada pa razne baby vlečnice. Šele ko to samostojno vozi brez problemov se gre na "strmine" tam pa ti lepo pred njega 1m in rikverc on ti pa sledi v širokih zavojih preko proge. Če zgubi kontrolo ga ujameš. Drugače se ga ne dotikaš. To je to. Vse ostalo mu delaš samo škodo, ko se bo dejansko treba nekaj pravilno naučit, on bo pa narobe navajen.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ti pa že dolgo nisi bil na predelavi?
Pa modernim trendom v učenju tudi ne slediš prav dosti.

Se sicer strinjam kar se štrikov tiče, da če hočeš kaj na štriku si psa kupi, ampak doktrina pri individualnem (predvsem starševskem) učenju je pa drugačna.

OTROK MORA V TEČAJU V SKUPINO SEBI ENAKIH (NE)SMUČARJEV!!!

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.686
113
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Ti pa že dolgo nisi bil na predelavi?

ti verjetno že dolgo nisi učil kot vidim...
Če že govorimo o predelavi. zadnjih recimo 10 let so gnjavli z zavojem s klinastim odrivom z vbodom palice kak je to oh in ah in najbolša možna stvar za začetnika. Tudi osnovno vjuganje je težilo k vožnji po robniku. Že 10-15 let je Sitar opozarjal kako gre šola v napačno smer. Letos je demo in naenkrat so stvari ki jih je govoril upoštevane in določene odstranjene iz sheme. 15 let poslušamo kak je razlika med klinom in plugom, kak je treba točno določeno držat klinast položaj smuči in samo to je pravilno. Kar naenkrat nima več veze plug-klin. Oboje je enako. Nima veze kak držiš, eni malo bolj skup eni malo bolj narazn. Je ok.
Zakaj misliš da ni več tega? Ker se faking ne obnese v realnem svetu. In tisti ki to jebeno shemo smučanja sestavljajo imajo malo stika z predšolskimi froci oziroma začetniki. Ker če bi meli dejanske izkušnje nebi zahtevali takih bedarij.
Ta naša slovenska shema za začetnike je en lep primer teorije ki ne deluje v praksi. Oziroma je bila, ker so končno zadeve spremenili. Tu se mamo marsikaj za naučit od Avstrijcev ki so svetlobna leta pred nami glede začetnikov.

Res me zanima oziroma pokaži mi ti začetnika ki nardi zavoj s klinastim odrivom z vbodom palice. Ma kaj nardi. Dovolj je da razume kaj mu hočeš povedat. Preprosto ga ni. Sploh pa ne predšolskega otroka. A po stari shemi bi to mogo znat pred osnovnim vjuganjem.

evo ti shemo za 2017. Maš kje stranski odriv in vbod palice? Še pri osnovnem zavoju je ni.
https://www.youtube.com/watch?v=SeNOB5sWlGE&feature=youtu.be

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.686
113
ne najdem videa tako, da upam da razbereš iz slike.

1. vbod palice in gibanje navzgor na zunanjo skijo in v klinast položaj.
2 Začetek zavoja, gibanje navdol in smuči paralelno.
3. In ponovi vajo.

potem pa to sliko primerjaj z osnovnim zavojem na zgorjem posnetu in se odloči kaj bo nek začetnik lažje nardil.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Ful se prekriva, tako da ne razumem najbolje. Klin ni plug? Ne vem kaj še je dogajalo zadnjih 25-30 let ampak vaj iz videa živo spomnim. Smo pa začeli s plugom (danes ne več?), tole je bilo pa potem naprej. Če prav razumem so najprej smučke paralelno, potem gredo pa na zavoju v plug?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.686
113
do lani nisi začel s plugom ampak s klinom... plug je bil samo za zaustavljanje. In to je bla kao ful razlika. Ker klin ma spredaj malo narazn in ni tolko razklenjeno kot plug. so folk na izpitih metali zaradi tega jebenega klina. Pa smo spet pri začetniku... dopovej to njemu če folk ki zna skijat vrže izpit ker ne drži pravilno.

Drugače pa glede stranskega odriva je težko iz slike videt. To moreš videt v živo kak je glupa vaja. Veš kolko folka ki dela izpit je imelo zadnja leta s tem probleme. Še z vsakim ki sem se pogovarjal je ali totalno zasovražil stranski odriv al pa praktični del padel zaradi tega.
Se pokriva to je res. Prva stvar je vbod palice ki je odpravljen. To je edn izmed največjih misterijev ki jih majo froci in v tej fazi ni pogojev, da bo še palco vbadal. No to so odstranli do osnovnega vjuganja. Tudi gibanje gor dol ni več tak povdarjeno. Pri stranskem odrivu se je pa še moglo videt kak si preneso težo na zunanjo smučko. Pač ko vse skupaj povežeš je v bistvu ful jebeno za pravilno izvedbo ker je totalno nenaravno.
Zdaj je pa vse na izi in bolj življensko. Malenkost nakazano gibanje gor dol in pa plug v paralelno brez vboda palice. To kar je čisto realno in izvedljivo pri večini frocov.

Drugače je pa v praksi enako kot je blo 25-30 lt nazaj. prvi korak je skiro vožnja po eni smučki. Potem se v plugu ravno in zaustavljanje, pol plug oziroma klinasti zavoji z nagibanjem nad zunanjo smučko (avijončki recimo). ko zna to na poligonu se gre na bejbiko. Tu se pa že takoj ločijo večni plugači od smučarjev. eni bojo že na bejbiki vzporedno vozli eni nebojo v bistvu nikoli.