Učenje otroka osnov računalništva...

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Aha, že vidim da hepana špilaš.

Oprosti, če si len, nisem jaz kriv. Kwa je to hepan, btw?
crazy1.gif
(ne da se mi googlat)

I

Izbrisan uporabnik #488

Kaj pa je to kwa?

Mislim, da smo vsi razumeli poanto odpiratelja teme, razen.... poguglaj

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Pravzaprav sem želel izpostaviti neuporabnost tvojega teoretičnega odgovora.
Menim pa tudi, da je med najbolj napačnimi.

"Brez računalnika otroka učiti računalništva"
Jaz sem imel šele v srednji šoli enega profesorja, ki je mislil, da je treba učenje narediti čim manj privlačno. Bil je leto pred penzijo, skratka iz nekih drugih časov, ko so učitelji morda stremeli k drugim ciljem, kot k temu, kako čim več znanja prenesti na učence.

Butasto se mi zdi, da bi želel nekdo že majhnemu otroku učenje narediti čim manj privlačno in čim manj učinkovito.

Fetici

Fizikalc
1. feb 2008
550
36
28
Ni ravno računalništvo, samo pri meni je bilo tako, da sem mu na Ipadu predvajal risanke na YouTube - mali je star nekaj čez dve leti in je samo z opazovanjem osvojil vse. Zna odklenit tablico, poiskati ikono YouTube ali kakšno igrico (Toma ali Bena) - vsakega ima v svoji podmapi. Sem premikal ikone pa jih je vedno našel. Sedaj že tako obvlada YouTube, da zna poiskati zgodovino, povečati ali pomanjšati video in po novem tudi preskočiti reklame.
Moj nasvet bi bil samo, da se skupaj vsedete pred računalnik in jim samo nekaj pokažeš - boš videl kako hitro si bodo vse zapomnili. Če bi želel kaj takega moji mami razložiti bi znorel. Otroci pa samo gledajo in opazujejo. Moj mora samo še črke spoznati pa bo znal še tipkati. Zadnjič sem kar debelo pogledal, ko je že eno pesmico v angleščini pel
bonk.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
V čem naj bi bil pa smisel tega da drka tablico? Razen dretja ko mu je treba igračo vzet. In "kvadratne glave".

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
da imajo mir pred frocem. pa da se pred sodelavci hvalijo kako pametnega froca imajo, da že fse obvlada
eni ljudje so že izgubili kompas

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.587
113
približno isti kot plezanja po drevesih. da bo znal... res pa se "dela" seznam, kaj je treba znati (plezati po drevesih, kroge risati, knjigice listati) in kaj se ne sme znati (po tablici tapkati, TV prižgati, v štacuno iti s starši v kolikor ima ta notranja igrala, ker se potem prosti čas preživlja po šoping centrih). in seveda kot pribito drži, da ali se dela izključno stvari iz prvega ali iz drugega seznama. Vmesne poti ni.

vsaka stvar, ki jo človek zna, je dobrodošla.

EDIT:
popravite gor "plezanje po drevesih" s "plezanjem po otroških igralih primernih starosti otroka". Na vsakem gor piše. ker plezanje po drevesih je nevarno in samo neodgovorni starši kaj takega dopustijo. še enkrat - plezanje po drevesih je na no-no listi.

Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Jah glej, ne vem, sprašujem. Na prvi pogled bi človek rekel da ena majhna razlika bi pa vseen znala bit. Na vsakem koraku (v šolah, vrtcih, pri zdravnikih, psihologih, blablablablah....) toliko blebetanja, študij in filozofiranja o škodljivosti in odvajanju od elektronskih igrač, TV, računalnikov,....še nobenega pa nisem slišal da bi otroka odvajal od gibanja oziroma plezanja po drevesih.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Jah glej, ne vem, sprašujem. Na prvi pogled bi človek rekel da ena majhna razlika bi pa vseen znala bit. Na vsakem koraku (v šolah, vrtcih, pri zdravnikih, psihologih, blablablablah....) toliko blebetanja, študij in filozofiranja o škodljivosti in odvajanju od elektronskih igrač, TV, računalnikov,....še nobenega pa nisem slišal da bi otroka odvajal od gibanja oziroma plezanja po drevesih.

Ne sprašuj, veruj! Ne vem pa, zakaj vsakemu, ki zna vozit' avto, ne damo kar diplome iz strojništva.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Rabiš samo nekoga, ki ve, kaj to računalništvo je in zna to otroku na ustrezen način predstaviti.

Eh ja, ti bi mu najprej Turingov stroj na papirju razložil.. Začela bi s tavtologijami, logiko diskretnih struktur, nadaljevala v numerične metode, to bi bi bila pravšnja podlaga za uvod v algoritme. Da, tudi jaz sem znal Modulo-2 še preden sem jo lahko preizkusil in v glavi vrtel programe preden je fotr napraskal za C64. Kdo bi današnjem času priporočil učenje računalništva brez uporabe računalnika,? Kvečjemu bi pazil na omejitev distrakcij.

Če si tako pameten, si verjetno vedel, da je tvoj odgovor precej neuporaben (je bil namen očitno kje drugje).
evil.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.587
113
Ker po drevesih plezati ne znajo...

kompas se je izgubil, ja. ker smo vsi v extremih. ene stvari morajo biti na ničli, drugih pa kao ni nikdar dovolj. Zmernost nam je postala tuja. To je bil moj point. Obstaja zadeva kot je preveč elektronike, obstaja tudi preveč športa. Če tega ni tako pogosto v medijih, je to zato, ker je manj pogost problem, ne pa, ker ga ni. Se vam zdi normalno, da so recimo doping kontrole na maratonu franji in podobnih prireditvah. Pa so nastale iz potrebe, ne finoče. Obstaja tudi "preveč ukvarjanja" z otroci ipd. itn.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.942
113
v lokalni ostariji
ºedaj je mordelno da se cele dneve ukvarja s "sončki" se jih crklja zavija v vato... se jih izobražuje uči dudla že takoj ko stopijo iz plenic. npotem omejitve in varnost je nr1...razkuževanje itd...

ko pa bodo "sončki" starejši bodo pa izgubljeni in bodo bentili starši nad "mularijo" da kakšna je...

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.595
113
Emona / Carnium
Moderno je, da noben nima pojma kaj je prav. Potem pa se enim šibijo knjižne police s knjigami o "vzgoji", drugim otroci prej začnejo kadit, kot pisat, ker so v pomanjkanju stroke-ov in iščejo pozornost, ki pa je od staršev s pristopom "ne obstajaš" ne dobijo.

Fajn je, če se ne greš perfect starša in ob tem veš, da se starševstvo ne konča tam, ko ti žena vsa vzhičena prinese clearBlue...