Učenje otroka osnov računalništva...

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Dobro, reciva da usvoji osnovno upravljanje z operacijskim sistemom in prepoznavanje komponent. Ne rabi programirati. Pa bo več vedel kot 99% dabašnjih pubertetniških mulcev.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
nobene koristi od tega. tega se nauči opica v 1 dnevu

vsak os ima svoje posebnosti
veliko večja koristi je če zna splezati na drevo, sestaviti nekaj iz lego kock, gre s starimi v gozd ipd

ups. pozabil sem. najbooj simpl je dati frocu tablico pa mu pokazati kako do risank pa imaš potem mir

im potem , ko so odrasli, filozofirajo o ravni zemlji, kemtrejlsih, orogonskih topovih, polivajo kis okoli itd

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Za taka opravila je najbolj ključno, da ve, kje se najdejo informacije in ocena kateri viri so zaupanja vredni. Koristila bi seveda tudi teorija zakaj je računalnik, OS in ostala programska oprema taka kot je, ker nekatere stvari so skupne zelo različnim sistemom, ampak to bo menda redko kdo šel otroka učit. Po vrhu se to uči samo na računalniških faksih in nikjer drugje. Pa imajo marsikje kaj povezanega z računalništvom.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.942
113
v lokalni ostariji
bizgeci... otrok naj sam raziskuje in odkriva ter se uči. kar ga veseli.

če bi bil iz hudih rovt doma in otrok nebi imel izpita bi ga peljal do najbližje avtobusne/želežniške pa naj se znajde. tudi jaz sem se moral.

ampak kaj ko ponavadi žene potem peljejo sinčke/hčerkice... moški pa samo pokimajo...

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Hjah, računalništvo je širok pojem, predvsem pa ga vsak (lahko) po svoje interpretira.
Za večino je to, da stisneš en knof in drkaš igrce in/ali FB. Aja, pa visenje na Alterju je tudi "računalništvo".

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
danes pa je računalništvo drkanje po internetu in uporaba ms office.... ( kar seveda opico naučiš v 1 dnevu )
Predlagam, da prideš do mene in boš sodeloval pri prostovoljnem računalniškem izobraževanju seniorjev.
Da vidimo, kako jih boš naučil uporabe v enem dnevu
evil.gif
.

Drugače pa je: za otroke je dovolj, da te enkrat vidijo in bodo naslednjič že sami vse čačkali po tablici, računalniku, itd. Naučit jih računalnik in splet koristno uporabljat je pa druga stvar.
Jaz z mojimi na YT kaj pametnega pogledamo, zna že sam vse nastavit, dat rokico, če je ok, itd. Nimam pa niti ene igrice gor, pa čeprav mi oba težita za igricami. Vidim, da sta jim dovolj izpostavljena od drugih, pa igrati jih tudi znata
grin1.gif
.

PS: Meni tista Lego igrica gor ne deluje za tablico: piše, da ni podprta
crazy1.gif
. Izgleda pa dobra zadeva. Je še kakšna alternativa?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Začnimo potem, kaj je osnova računalništva? Von Neumanov računalnik? Boolova algebra? Osnove operacijskih sistemov? Objektno programiranje? Mogoče raje deklaracijsko? Ali raje jeziki in algoritmi umetne inteligence?
Ali so kakšne praktične "osnove"? Pisarniški programi, kak makro spisat, nekaj praktičnih stvari v operacijskem sistemu?
Kaj so osnove?

Informacije najt (in prefiltrirat), da zna sliko z neta vržt v ppt (ki ga rabi za šolo), da zna to potem sprintat (in da ve, da se ne printa vsega, ker to pač ni zastonj), da pozna razliko med cc in bcc, da zna hitro in kvalitetno tipkat, da se nauči, da se dokumentov ne zlaga na desktop ampak mora bit neka organizacija, da pozna shranjevanje v oblaku, da zna backup (tudi telefona) naredit. In podobno.
Skrata stvarim ki zagotovijo, da normalno funkcioniraš z računalnikom, ne pa folk, ki editira word dokument, odprt direkt iz maila, potem pa jokajo, kam so šle spremembe. In ki ne vedo, kaj je arhiv in kaj je varnostna kopija. In podobno.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Začnimo potem, kaj je osnova računalništva? Von Neumanov računalnik? Boolova algebra? Osnove operacijskih sistemov? Objektno programiranje? Mogoče raje deklaracijsko? Ali raje jeziki in algoritmi umetne inteligence?
Ali so kakšne praktične "osnove"? Pisarniški programi, kak makro spisat, nekaj praktičnih stvari v operacijskem sistemu?
Kaj so osnove?

Informacije najt (in prefiltrirat), da zna sliko z neta vržt v ppt (ki ga rabi za šolo), da zna to potem sprintat (in da ve, da se ne printa vsega, ker to pač ni zastonj), da pozna razliko med cc in bcc, da zna hitro in kvalitetno tipkat, da se nauči, da se dokumentov ne zlaga na desktop ampak mora bit neka organizacija, da pozna shranjevanje v oblaku, da zna backup (tudi telefona) naredit. In podobno.
Skrata stvarim ki zagotovijo, da normalno funkcioniraš z računalnikom, ne pa folk, ki editira word dokument, odprt direkt iz maila, potem pa jokajo, kam so šle spremembe. In ki ne vedo, kaj je arhiv in kaj je varnostna kopija. In podobno.
467716-post_slo.gif

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Kaj so osnove?

Evo take stvari, bravo.
Tukaj pa sami pametnjakoviči kaj je bolje in da naj raje na drevo učimo.... Da ne bo pomote, otroci morajo viseti pi drevesih in razvijati motoriko in skrbeti za fizično kondicijo, ampak debata je iz njive preskočila na gnoj (ali pa obratno, kakor hočete).

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
4 letnika, ki ne zna brat boš učil word? pa kam naj shranjuje in kako pošilja mejle....ko je cajt zato mu pač pokažeš osnove higiene in to je to.

Bluzimo pa zato ker je tukaj gor kup fotrov in pomanjkanje debat na temo otroci. In potem v tisti edini zabluzimo na polno. Si predstavljaš da bi že v prvem postu dobil odgovor, ki bi vsem ustrezal?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Brez veze."Mulc" se bo že sam nauču osnov in tist kar ga bo zanimalo. Mi je pa vprašanje mal neumno. Polno je tematike o tem, kako današnja mularija presedi cele dneve pred računalniki, ko se pa gibljejo, so pa obvezen pripomoček "pametni" telefoni. Tukaj pa vprašanje, kako bi jih še učil osnov računalništva. Tudi vprašanje je, kaj so za koga osnove???? Moj nasvet! Pusti otroka čim dalj časa brez teh zadev oz. ga ne sili v "gledanje ekrana". Bo imel več od otroštva, kot pa da mu bo okno v svet računalnik, telefon....
(pa brez zamere)

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.595
113
Emona / Carnium
Pristop k "učenju" je odvisen od starosti otroka. 4 letniku daš v roke keyboard in miško, namestiš nek učni program in učenje se začne. Najprej ugotovi, kako poteka interakcija, potem osvoji okolje (vmesnik) in v naslednji fazi začne računalnik (program) dejansko uporabljati (razmišljati). V tretjem razredu OŠ znajo pripraviti power point prezentacijo.
Jaz se pri "vzgoji mladega tech specialca" držim dveh principov: z mano gre ob vsaki priložnosti za 1-2h vdihavanje svežega zraka in na računalniku ne igra igric (ima konzolo z vsemi omejitvami, ki jih prinese). Sicer pa mu puščam svobodo pri upravljanju lastnih obveznosti znotraj trikotnika treningi, domača naloga, prosti čas. Poskrbim še za porfanity filter na YT in podobna varovala.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Kaj so osnove?

Evo take stvari, bravo.
Tukaj pa sami pametnjakoviči kaj je bolje in da naj raje na drevo učimo.... Da ne bo pomote, otroci morajo viseti pi drevesih in razvijati motoriko in skrbeti za fizično kondicijo, ampak debata je iz njive preskočila na gnoj (ali pa obratno, kakor hočete).

še en pol pismen
govora je bilo o 4 letniku
najbolje da se takemu kar wlan čip v glavo vgradi pa se ga začne z javo matrat. pa word, pa ppt pa še kaj
eni ste res prfukjeni
potem pa se čudite , če froc postane psihič

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Sem mislil, da bo kakšen oče (ali mati) napisal pač izkušnjo, kako je pri svojem otroku začel in kakšni so bili potem rezultati... Jasno mi je, da je od staršev veliko odvisno. Vprašal sem za mnenje, ker vem da je nekaj očetov tu gori...
wink-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.587
113
Nič niso učili, samo gledal je. Sploh tablica je intuitivna. Igrc nimamo, ga ne zanimajo, rad si odpre tablicno varianto painta, pa enga robota si iz ozadja privleče, da kraca po njem. Pike zvezdice, črte različne barve. Pa pol nov list, ko je vse pokracano in jovo na novo. Pa YouTube. Prvi filmček najdem jaz, če je treba tipkati potem pa on na desni sam poskrola med podobnimi. To je pa to kar ga zanima 1X/teden za 20min. Ima neomejeno porabo zaenkrat, ker ni gor zaliman. Mislim da je za 4 letnika in njegov interes povsem dovolj, mi nič ne kažem, nauči se kar mene prosi, da nastimam, pa zraven gleda. Pokažem 2X, če prosi. Miško že zna, namen tipkovnice mu je tudi jasen, samo pisati ne zna.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Ma sami se bodo naučili, če ne drugače s preizkušanjem vseh možnih opcij. Mene vsake toliko časa prosijo za prevod kake angleško besede.

Tablica je zame neuporabna, mora bit PC. Gor namestiš kar jih pač zanima, v mojem primeru Flight Simulator, F1, Asseto, Crazy Machines, za specialne didaktične zadeve (matematika, logika, jeziki, geografija...) obstajajo spletne strani, vključno s splošnima Youtube in Wikipedijo.

Je pa nujno potrebna taka programska oprema, da lahko omejiš dostop uporabnika, tako dolžino kot urnik znotraj dneva, morda še kakšno spletno stran ala novice, 24ur, zurnal ... Uporabljam Win 8.1 in vsak od otrok ima svoj račun. Pazim, da so v fizični socializaciji in na pravem športu bistveno več kot na računalniku. So obdobja, ko jim kazensko zaprem vse za nekaj časa.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Kaj so osnove?

Evo take stvari, bravo.

še en pol pismen
govora je bilo o 4 letniku
najbolje da se takemu kar wlan čip v glavo vgradi pa se ga začne z javo matrat. pa word, pa ppt pa še kaj
eni ste res prfukjeni

Polpimsen? Poglej, kateremu vprašanju je bil namenjen moj odgovor in brunobrunov komentar ... In popolnoma jasno je, da v tem primeru ne gre za 4, 5 ali 6,23-letnike, ampak za splošen komentar na to, kaj bi mulci (recimo tam do konca OŠ, še raje pa kako leto prej) morali znat (pa sem še kako stavr izpustil), da so računalniško pismeni.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
eni ste res prfukjeni
je tako. Najbolj žalostno pr vsem je, da so nekateri starši še najbolj .... cenzura. Nekdo je napisal, da gre vsaki dan z otrokom za 1-2 uri na sprehod. Ja, dejansko je to 0,5 do max 1 ura. Ostalih 14 ur pa v učilnici in pred vsemogočimi elektronskimi pomagali, ki mu dajo za nekatere" odličen vpogled skozi realno okno". Sam da je mir pred frocom.
Zmeraj sem bil mnenja, da otrok naj gre čim več ven. Po šolskih obveznostih in damačih nalogah.... šibaj ven. In to čim več.
Vsaj v otroštvu jim dajte mir z temi računalniki, pametnimi telefoni, tablicami.... in ostalimi neumnostni, brez katerih na žalost tudi nekateri odrasli več ne najdejo domov, gledajo kakšno je vreme zunaj (namesto da bi vsaj čez okno pogledal), .............itd, itd

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
kar se potreb "računalništva" v šoli tiče , se tudi tam naučijo ( vsaj pri nas )
imajo ti "zgodnje poučevanje računalništva" in pa tehniko, pri čemer se naučijo vse kar potrebujejo.
otrokom je edino potrebo razložiti varnost na internetu in kako ostati anonimen. Večina bebcev tukaj itak ne ve kaj to je

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.942
113
v lokalni ostariji
torej, najprej je treba "zgodal"učit računalništvo
potem matematiko
abecedo

koliko zgodaj? takoj ko se rodi?

brez skrbi bodo sami dost hitro pokapiral če jih bo zanimal. iz izkušenj govorim...