UCB-C Powerdelivery

Matko

pohodnik
18. jul 2007
6.009
964
113
Jabe najlažje bo
za USB-c napravo sposodiš/kupšiš en mini PC, ga daš zraven
na mrežo, skupna raba in remote desktop

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.810
9.042
113
dej nehi z remote desktopi... to laga vse, če sploh dela... Dela dobro le z Ne-Vascom.

za delo od doma sem kupila laptop, ki tudi poje na papirju vse zahteve. hvala bogu (zaenkrat) tudi v realnosti, kar me trenutno rešuje, samo nevasca nimam gor. Ta ostaja ne desktopu, zato da remote lahko dostopa tudi moja zaposlena. V svoj laptop, ker imam gor tudi osebne reči, je seveda ne spustim, da bi to lahko bil edini kompjuter... Mišljeno je bilo, da je delovna postaja v službi in potem vsaka od doma dostopa preko remote destopa tja. ne vem zakaj, ampak ko sem zase kupovala laptopa, sem čutila na vodi, da je boljše, da kupim takega, ki bo sam zmogel tudi vse to in se ne zanašam na remote desktop. In to me trenutno rešuje, samo kot rečeno, je sitno mi nositi ga sem ter tja. Konec koncev sem spet malo "šparala" in kupila nekaj, kar je mišljeno, da bo v resnici "desktop" non stop v šukota vklopljen in naj se ne bi prenašal. Sem mogla novo taško kupiti, ni ravno yoga...

plan B... koliko je tole vredno:
bi zmogel solidworks za srednješolsko delo in učenje?

p.s.
zavoljo debate... kateri mini PC predlagaš? ne bom rekla "ne" takoj...

SavageSam

Fizikalc
26. mar 2012
277
152
43
Glede na cel hype in debate okoli tvojega problema in precejšnjo skrivnostnost, zakaj se točno gre (to razumem, tudi sam pazim kaj objavljam na javnih forumih), samo en dodaten dobronameren nasvet; upam da imaš kvalitetno urejen backup - disk lahko odleti tiktak - če ga nimaš poskrbi za to....

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.810
9.042
113
V oblaku 2x, na laptopu in za podatke, ki sem jih po zakonu ali pogodbeno dolzna backupat še na 5x na zunanjih diskih. Upam, da je to dovolj... Vsekakor spet več, kot je "priporoceno", ampak z mojo srečo bom postfestum znala spet poslusat, kaj bi se lahko, ceprav je bilo se v osnovi več, kot so rekli... Po bitki so itak vsi generali...

Da ne recem, da imam, kar se da, zraven vodeno tudi na papirju. Pac sprintam in fascikliram.

Hvala drugace za ta nasvet, ki je povsem na mestu in sigurno ga smatram za dobronamernega.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.810
9.042
113
ja, ima usb-c, ampak spet bom potem poslušala, da nikjer ne piše da je thunderbolt, to je šele na anslednji verziji NUC 15 Pro.

če nima, potem je to kot tole:
medtem ko s thunderboltom je tale:

bi recimo vsaj slednji bil primeren?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.516
11.230
113
EU
Asus Expert 1.jpg

stariata

Pripravnik
12. jul 2010
79
23
8
Ampak Jabe, kakor sem čital tvoje prejšne poste je bil problem napajanje neke zunanje usb-c naprave, ki zahteva napajanje po protokolu usb-c- PD. No take osnovne plošče ali računalnika, KI BI PDPIRALA KOMPLETNEN USB-PD PROTOKOL NI! Ta protokol predpisuje napajanja od 5,9,12 do 20V in tokove od 0,5 1, 2, 3A (to je samo na kratko)! Tega pa noben klasičen napajalnik v pc-jih ne podpira.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

stariata

Pripravnik
12. jul 2010
79
23
8
Zato tudi ne verjemi kitajcem, ki omenjajo usb-c PD. To ne pomeni
načina polnjenja zunanjih naprav, ampak verjetno mislijo na hitrost prenosa med priključenimi napravami, ki lahko doseže do 10gb/s in uspe prenašati tudi zvok sliko, itd.

stariata

Pripravnik
12. jul 2010
79
23
8
Sedaj berem naprej, omenjaš Cad/Cam program, torej je tu povezava na zunanje naprave optične čitalnike, tiskalnike, risalnike, rezalnike folij, 3D tiskalniki, itd. Ti imajo res lahko zahteve po PD-ju za napajanje, pa tudi za prenos podatkov. To bi bilo treba reševati drugače, predvsem v smislu, da ti proizvajalec naprave pove kaj še potrebuješ za pravilno delovanje. Seveda, če to ni Kitajec, ha, ha.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.810
9.042
113
Žal ne... Tole sem osnovno masino kupila 2 leti nazaj in so mi v racun vzeli, tako da sem dobila boljšo ceno. Ce bi kupovala na novo, pa v teh 2 letih lahko recem, da je kitajec way to go... Najbolj zanesljiva masina in najbolj prijetna z njo za delat. Vmes v tej sagi mi je ze prislo na misel, da bi tole prodala in kupila tega kitajca...

stariata

Pripravnik
12. jul 2010
79
23
8
Samo v pojasnilo. Ko rečem Kitajec mislim striktno na AliExpress in ostalo podobno ceneno robo.
Saj pa tudi za večino svetovnih firm izdelujejo računalnike in ostalo opremo na Kitajskem ali J.Koreji.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
8.065
1.665
113
V oblaku 2x, na laptopu in za podatke, ki sem jih po zakonu ali pogodbeno dolzna backupat še na 5x na zunanjih diskih. Upam, da je to dovolj... Vsekakor spet več, kot je "priporoceno", ampak z mojo srečo bom postfestum znala spet poslusat, kaj bi se lahko, ceprav je bilo se v osnovi več, kot so rekli... Po bitki so itak vsi generali...

Da ne recem, da imam, kar se da, zraven vodeno tudi na papirju. Pac sprintam in fascikliram.

Hvala drugace za ta nasvet, ki je povsem na mestu in sigurno ga smatram za dobronamernega.
Malo berem te poste pa iz tega tvojega kriptografskega pisanja razumem da se ne spoznas tocno na zadeve.

Saj lepo da imas v 2 rezlicnih cloud storitvah (predvidevam da na 2 razlicnih kontinentih) arhivirane podatke pa da imas poleg tega se 5 razlicnih diskov na razlicnih lokacijah.
Vse seveda primerno kriptitano z gesli na vec varnih mestih (trezorjih ?).

Mene bolj zanima ce tocno ves kaj se arhivira in ce je to zadosti. Ker koliko imam jaz izkusnje z razlicnimi programi in proizvajalci so pomembne zadeve ponavadi razmetane
tudi tam ko jih clovek ne pricakuje.
Predvidevam da si kontaktirala vsa razlicna podjetja in so ti tocno povedala lokacije podatkov, ki se morajo arhivirati. In imas to pisno. Za kasnejso vzpostavitev ce bi slo kaj narobe.
Predvidevam tudi da ce imas samo pomembne podatke arhivirane da ves da bo nekaj stala tudi obnova podatkov in vzpostavitev delovanja.

Mogoce nebi bilo slabo delati celotne kopije računalnika na zunanje diske in potem presneti v cloud.

Glede tvojih tezav z usb-c bi mogoce bilo najbolje da zacnes z kabli:

Lp

AndrejD

Guru
20. jul 2007
8.065
1.665
113
dej nehi z remote desktopi... to laga vse, če sploh dela... Dela dobro le z Ne-Vascom.

za delo od doma sem kupila laptop, ki tudi poje na papirju vse zahteve. hvala bogu (zaenkrat) tudi v realnosti, kar me trenutno rešuje, samo nevasca nimam gor. Ta ostaja ne desktopu, zato da remote lahko dostopa tudi moja zaposlena. V svoj laptop, ker imam gor tudi osebne reči, je seveda ne spustim, da bi to lahko bil edini kompjuter... Mišljeno je bilo, da je delovna postaja v službi in potem vsaka od doma dostopa preko remote destopa tja. ne vem zakaj, ampak ko sem zase kupovala laptopa, sem čutila na vodi, da je boljše, da kupim takega, ki bo sam zmogel tudi vse to in se ne zanašam na remote desktop. In to me trenutno rešuje, samo kot rečeno, je sitno mi nositi ga sem ter tja. Konec koncev sem spet malo "šparala" in kupila nekaj, kar je mišljeno, da bo v resnici "desktop" non stop v šukota vklopljen in naj se ne bi prenašal. Sem mogla novo taško kupiti, ni ravno yoga...

plan B... koliko je tole vredno:
bi zmogel solidworks za srednješolsko delo in učenje?

p.s.
zavoljo debate... kateri mini PC predlagaš? ne bom rekla "ne" takoj...
Lahko se poves ceno za prejsno generacijo racunalnika, ki ga imas v screenshotu.
Naceloma bi moralo delati vendar:

Graficna kot taka ni certificirana za solidworks:

Mogoce bo treba menjat graficno za boljse delovanje.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.810
9.042
113
Mene bolj zanima ce tocno ves kaj se arhivira in ce je to zadosti. Ker koliko imam jaz izkusnje z razlicnimi programi in proizvajalci so pomembne zadeve ponavadi razmetane
tudi tam ko jih clovek ne pricakuje.
Predvidevam da si kontaktirala vsa razlicna podjetja in so ti tocno povedala lokacije podatkov, ki se morajo arhivirati. In imas to pisno. Za kasnejso vzpostavitev ce bi slo kaj narobe.
Predvidevam tudi da ce imas samo pomembne podatke arhivirane da ves da bo nekaj stala tudi obnova podatkov in vzpostavitev delovanja.

Da... Na vse da. Enemu izmed software providerjev celo plačujem hrambo podatkov v oblaku. Seveda samo za njegove podatke.
Upostevam navodila vsakega posebej, backupam na nacin, kot so oni vzpostavili in so lokacije defaultne in znam pogledati kje. Tudi oni potem, ker se ne mislim pregovarjati, da sem nekaj spreminjala, zdaj se pa "ne da". Poleg vseh zunanjih diskov...

Backupam naceloma samo podatke. Vse pomembno je pa naceloma podvojeno tudi na laptopu, ki ga potem lahko uporabljam drugje.

Itak, ko bo pa pizdarija, bo šlo vse in bom potem poslušala, kaj vse bi še lahko, pa lahko bi vedela, pa...čeprav do potankosti upostevam vsa navodila od vseh ponudnikov vseh programov in imam se vec od tega, kar so rekli.

P.s.
Kabli niso problem. To smo ze dorekli. Poleg tega sta zraven prisla 2 original kabla, ki oba delata, kar se da preveriti na laptopu. Vsakodnevno, saj zdaj tako resujem situacijo...