Bo kar držalo. Dejansko niti na win XP ne potrebuješ nobenih AV programov, če nisi 24/7 logiran z administratorskimi pravicami (kot je žal privzeto), ampak samo takrat, ko jih potrebuješ. Skrbim za računalnike 75-letnega (!) soseda, ki prvič v življenju uporablja računalnik, tričlanske družine (45-letna starša in 18-letna hči, ki klikne vsako pisano in bliskajočo se stvar) in računalnik svojih 55-letnih staršev, na katerem foter dnevno preglejuje razgaljene najstnice v vseh mogočih pozah - same lahke tarče za razno nesnago. Vsi imajo širokopasovni internet, win XP in se od mojega posredovanja za vsakodnevna opravila logirajo brez administratorskih pravic. Na nobenem od teh računalnikov (odkar sem jih dobil v roke) ni nobenega AV programa pa v dveh letih (in več) še nihče ni fasal nobene nesnage. Preden so me prosili za pomoč, so vsi imeli AV programe in - zato so me sploh prosili za pomoč - zasvinjane računalnike.
Ne vem, kdo pri Microsoftu se je odločil, da bo privzeto logiranje z adminisratorskim računom, ko sam OS omogoča račun z omejenimi pravicami. Linux distribucije nikoli (tudi če bodo imele 99% tržni delež) ne bodo imele takšnih problemov z virusi in trojanci, kot jih je imel (ali še ima) windows, ker je na vseh linux distribucijah to poštimano, kot je treba - ne poznam nobene disribucije, za katero ob uporabi administratorskih pravic privzeto ni treba vpisati gesla. Seveda imajo vsi OS varnostne luknje, a zadnja stvar, ki jih bo zakrpala, je nek enostaven program, ki ga bo vsak uporabnik, ki sicer ne ve, kaj počne, namestil in bo potem varen.
Na računalniku, ki se mora za "varnost" zanašati na AV programe, ne upam niti prebrati svoje elektronske pošte.