Ubuntu Linux 9.04

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Sergio81 pravi:
Link bi prosu?

Malo višje poglej
wink-1.gif

Še višje...

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
hvala vsem
smile-1.gif

sedaj sem pogledal še ta priročnik za začetnike, ki si dal link.

tu je eno malo morje programov tip inštaliral??? so vsi ti potrebni? pomoje ne?

Nazadnje urejeno:

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Kako se instalira ta verzija ? S prejsnjimi nisem imel problema, pri tej mi pa javi napako.

napaka.png

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik NAVI_boy pravi:
Kako se instalira ta verzija ?
Daš not CD/DVD in restartaš PC.
Če se ne zažene, poglej malo BIOS. Ponavadi tipka F8 prikaže izbiro , ali se naj zažene s CD-ja ali diska... Ali pa v BIOS Setup nastaviš, da vedno najprej proba CD ("Boot order" meni)

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Je morda že kdo probal postaviti Ubuntu na USB ključ.
Je kakšen poseben trik in kako velik ključ potrebujem.
Zadeva bi bila zanimiva za malo sprobat, sploh če bi lahko zadevo postavil na zunanji disk.

Ste našli kakšen recept kako to narediti?

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.590
1.258
113
navadi se, da karkoli te zanima glede linuxa...... google: how-to "in kaj te zanima"
recimo: Klik1
in še: Klik2

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Zadeva bi bila zanimiva za malo sprobat, sploh če bi lahko zadevo postavil na zunanji disk.

Jaz.
Recimo 1 GB, odvisno od "linuxa", ki ga instaliraš.
Ja, tule : http://www.pendrivelinux.com/

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Čez vikend sem se malo poigral z nastavitvijo na zunanji disk. Nad zadevco sem zelo navdušen nad zadevco. Predvsem hitrost je super in še težav z licencam ni. Moram pa pohvaliti, da je dosti boljši kot pred šestimi leti, ko sem se prvič igral z Ubuntujem.
Me pa še vedno bega firewall, ker nikjer ni nobene ikone, da laufa.
Malo se moram poigrati še z Winetom in kako zalaufat winse iz Linuxa, ker nekaj službenih programov pomoje nebodo delal prek Wina.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:

Je nek manjši trik ja. Jaz sem inštaliral Ubuntu 9.04 na 8GB ključ.
Pred inštalacijo fizično odklopi disk iz matične nato pa ustavi cd/dvd in namesti zadevo na usb. Če boš imel med inštalacijo priklopljen disk ti bo grub povozil windows mrb (če imaš windows nameščen sevda) in potem bo kar nekaj hecanja, da boš lahko spet prišel v windowse. Če se komu kaj takega zgodi naj pove. Vsega skupaj je za nekaj minutk dela, izgubiš pa kar nekaj časa če moraš sam poštudirat zadevo.

Me pa zanima če kdo ve iz izkušenj koliko časa bo držal usb ključ ob veliki uporabi (branje/zapisovanje). cca 15 ur na teden?

lp

Nazadnje urejeno:

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Citat:
Jaz.
Recimo 1 GB, odvisno od "linuxa", ki ga instaliraš.
Ja, tule : http://www.pendrivelinux.com/

Na tej strani pa ni opisana inštalacija Ubuntu-ja na USB ampak kako napravit LIVE Ubuntu USB, kar je popolnoma nekaj drugega.

Ne priporočam, za to zadostuje live cd drugače pa si namestite linux na usb, kot bi ga namestili na hard disk.

lp

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Me pa še vedno bega firewall, ker nikjer ni nobene ikone, da laufa.
Malo se moram poigrati še z Winetom in kako zalaufat winse iz Linuxa, ker nekaj službenih programov pomoje nebodo delal prek Wina.

Kaj ti bo firewall? Linux po defultu ne omgogoča nobenih odprtih portov, tako da firewalla ne rabiš. Če ga res rabiš, vsak linux vsebuje že iptables, ki je dejansko popoln firewall; za GUI (grafični vmesnik) si apt-getaj firestarter in to je to.

Za laufat winse apt-getaj virtualbox in posatvi virtualno mašino, tako je najbolje (drugače pa wine dela čudeže, včasi je potrebno samo kaj googla vprašat da rešiš problem).

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kaj ti bo firewall? Linux po defultu ne omgogoča nobenih odprtih portov, tako da firewalla ne rabiš.

No ja neumnosti pa tudi ni treba pisat. Privzeto iptables spušča vse noter in ven.

Drugače pa firewall je vgrajen v linux jedro, konfigurira se ga preko programa iptables, ali kakšnega GUI orodja (recimo firestarter)

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Bo kar držalo. Dejansko niti na win XP ne potrebuješ nobenih AV programov, če nisi 24/7 logiran z administratorskimi pravicami (kot je žal privzeto), ampak samo takrat, ko jih potrebuješ. Skrbim za računalnike 75-letnega (!) soseda, ki prvič v življenju uporablja računalnik, tričlanske družine (45-letna starša in 18-letna hči, ki klikne vsako pisano in bliskajočo se stvar) in računalnik svojih 55-letnih staršev, na katerem foter dnevno preglejuje razgaljene najstnice v vseh mogočih pozah - same lahke tarče za razno nesnago. Vsi imajo širokopasovni internet, win XP in se od mojega posredovanja za vsakodnevna opravila logirajo brez administratorskih pravic. Na nobenem od teh računalnikov (odkar sem jih dobil v roke) ni nobenega AV programa pa v dveh letih (in več) še nihče ni fasal nobene nesnage. Preden so me prosili za pomoč, so vsi imeli AV programe in - zato so me sploh prosili za pomoč - zasvinjane računalnike.

Ne vem, kdo pri Microsoftu se je odločil, da bo privzeto logiranje z adminisratorskim računom, ko sam OS omogoča račun z omejenimi pravicami. Linux distribucije nikoli (tudi če bodo imele 99% tržni delež) ne bodo imele takšnih problemov z virusi in trojanci, kot jih je imel (ali še ima) windows, ker je na vseh linux distribucijah to poštimano, kot je treba - ne poznam nobene disribucije, za katero ob uporabi administratorskih pravic privzeto ni treba vpisati gesla. Seveda imajo vsi OS varnostne luknje, a zadnja stvar, ki jih bo zakrpala, je nek enostaven program, ki ga bo vsak uporabnik, ki sicer ne ve, kaj počne, namestil in bo potem varen.

Na računalniku, ki se mora za "varnost" zanašati na AV programe, ne upam niti prebrati svoje elektronske pošte.