UBUNTU linux 11.10

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Hm, ni delovalo niti na tvoj niti na način, ki ga je prilepil nekdo pred teboj. Enostavno te možnosti ni v meniju. Potem sem našel - narediš Logout in ob imenu (ne spodaj, kot je na tistem linku) je tudi zobnik, ki omogoča preklop v Ubuntu classic.

No, ko končno preklopim v Ubuntu Classic, me pričaka prazen zaslon. Lepo. In sedaj bi želel narediti nekaj bližnjic iz menija na namizje. Stari okenski borec grem na izbran program v meniju in poskusim desni gumb na miški. Hudič požene program in ne odpre kontekstnega menija. Kako sploh naredim bližnjico na namizje. Malo se pobrskal, vendar sem našel kvečjemu dva, ki imata podobno težavo.
Roko na srce - ta vmesnik mi je vse manj všeč. Linux naj ostane kar v terminal načinu - tam je res uporaben, tole jim pa ne gre.

Ja pri prijavi (NE po prijavi) klikneš na zobnik, sem mislil da je jasno napisano.

Glede "bližnjice" ... klikneš in neseš na namizje (torej drag'n'drop princip), kar je še bolj enostavno od nekega desnega klika in potem izbiranja akcij. Tam pod "quick icons" pa dodaš program (lahko tudi meni programov) tako da klikneš z desno, daš dodaj in potem izbereš (poiščeš) program ki ga želiš zaganjat.

Skratka linux oz. prosta namizja (ki so tudi del ostalih BSD in NIX sistemov) so v marsičem precej bolj napredna od windows namizja, dostikrat celo bolj enostavna, ne smeš pa se jih lotit z windows logiko!
grims-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Ja, saj mogoče komu ustreza, meni pa se zdi neumno učiti se nove logike. Še posebej, ker veliko delam na različnih sistemih in je potem različno obnašanje moteče.

Skoraj ne pomnim, kdaj sem toliko ur porabil za te bližnjice in osnovne štose ... meni je zadeva zgrešena. Vendar ne trdim, da to velja tudi za druge. Mogoče na slab vtis vpliva tudi to, da delam izključno z virtualkami, ki pri grafiki kakšno stvar utajijo
sprasujem se.gif

Sam pri Linuxu cenim terminalni način dela, vse tole igračkanje z okni pa mi je precej bolj všeč na Oknih in Jabolkih.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Govorim za celotno zadevo, ne samo Drag&drop ... jebo ga ja.
Veliko nerodnosti sem opazil. Se povsem strinjam, da mogoče gledam pristransko zaradi navajenosti, vendar vidim, da še zdaleč nisem edini.
Skoraj vsak trenutek opazim kakšno nerodnost - prejle recimo "resize" okna. Na spodnji strani ga sploh ne morem zagrabit in povečat, pač pa le na zgornji. Če je okno že na zgornjem delu zaslona, ga moraš najprej premakniti dol, nato pa šele resizati (na gor).
No, sedaj teh težav itak ne bo več - sem na classic, pa tudi sicer je terminalsko okno (z dodanim commanderjem) zakon
evil.gif

pinKING

Pripravnik
1. sep 2007
523
8
18
ORANGEland
www.trenutkiveselja.si
KSZ

No jaz pa imam problem...

Mi je ponudil upgrade, na 11.10, pa sem rekel OK.... potem pa zaspal... in se je nekaj pri instalaciji nekaj zgonilo pa ne dela ok. Ni flash podpore itd...
Kaj naredit? Oz. ali je kje na netu support for dummys :evil :)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik krava pravi:
Skoraj vsak trenutek opazim kakšno nerodnost - prejle recimo "resize" okna. Na spodnji strani ga sploh ne morem zagrabit in povečat, pač pa le na zgornji. Če je okno že na zgornjem delu zaslona, ga moraš najprej premakniti dol, nato pa šele resizati (na gor).

confused-1.gif
Jaz sem ravno zaradi takih trditev pognal 11.10, v njej Firefox, ga pomanjsal, da ni preko celega ekrana in lahko premikam rob okna (in s tem spreminjam njegovo velikost) v katerokoli smer, tudi navzdol ni noben problem povleci spodnjega roba.

Ob tem sem opazil, da je tezje ujeti rob, ce je ob njem scrollbar (torej rob je pretanek za storaste ljudi - najbrz stvar nastavitev, da postane debelejsi).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik krava pravi:

confused-1.gif
Jaz sem ravno zaradi takih trditev pognal 11.10, v njej Firefox, ga pomanjsal, da ni preko celega ekrana in lahko premikam rob okna (in s tem spreminjam njegovo velikost) v katerokoli smer, tudi navzdol ni noben problem povleci spodnjega roba.

Ob tem sem opazil, da je tezje ujeti rob, ce je ob njem scrollbar (torej rob je pretanek za storaste ljudi - najbrz stvar nastavitev, da postane debelejsi).

Sam tudi ne opazim tega problema!
grin1.gif

Je možno da je izbrana kakšna druga okenska tema, ker nekatere imajo težave z ofseti in konec okna dejansko to ni.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Uporaba "sudo apt-get install gnome-panel" s prehodom na bolj preizkušeno zadevo je rešila zadeve. Prej se je res pojavljajo kup nekih težav. Tudi tisto, kar je prej opisano (premajhen del, kjer "zagrabi" resize okna - matr, sem miško kar trdo poprijel
10.gif
).