Turčija

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.238
2.517
113
Po potresu leta 1999 pobirajo v Turčiji t.i. "potresni davek". nabranih naj bi bilo par milijard, ravno toliko kolikor je Recep porabil za gradnjo svoje mošeje v Istanbulu. :(

• Ljubezen
Reactions: LarryClay

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Slaba gradnja sigurno, ampak tu bi še Japonska gradnja padla. Je pisalo v enem članku včeraj, da se je zemlja premaknila za 3 m. Si ne znamo niti predstavljati kaj to pomeni :( Bogi ljudje :(

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.238
2.517
113
Samo delno drži: dobro poglejte (redke) posnetke od daleč - nekatere stavbe stojijo skoraj nepoškodovane. Je včeraj Dr.mr. iz gradbene fakultete lepo razložil v čem je problem t.i. skeletne gradnje s polnili iz opeke, kot je v navadi tam + en domačin je rekel, da imajo omejitev gradnje na max. 3 etaže, izgrajeno pa vse 5+ etaž.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.949
6.564
113
In to je tudi namen protipotresne gradnje... Ne da nepoškodovano obstoji, ampak da se kupi malo časa, da ljudje lahko zlaufajo ven, pa čeprav se bo potem rušilo, kot bi zrušil potres

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.745
6.743
113
pri taščici
Slaba gradnja sigurno, ampak tu bi še Japonska gradnja padla. Je pisalo v enem članku včeraj, da se je zemlja premaknila za 3 m. Si ne znamo niti predstavljati kaj to pomeni :( Bogi ljudje :(
Ja, ce binpolnstavbe stalo na eni strani, drugi del pa na drugonstrani.
Tako pa je vidno da se na istem območju (ulici) ena stavba totalno porusena, druge pa "neposkodovane" v neposredni blizini.
Tako na osnovi posnetkov pa ocenjujem da so najbrz padle predvsem stavbe ki imajo spodaj gradnjo na stebrih, visje gor pa stene.
Stebri niso prenesli horizontalnih premikov in so popustili. Potem pa se stavba sesede sama vase.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.177
1.187
113
Vse ima svoj rok trajanja. Tudi vesolje.
Enako gre za stavbe in ostalo.
Zato je treba stavbeni / gradbeni fond zanavljati. Ne zgolj zaradi posodabljanja na višje tehnične standarde, temveč, ker jih uničuje puščica časa.
Šmuglanje pa itak prinaša svoje negativne posledice.
Mati narava ima pa itak že mimo tega svoje plane. Takšni potresi se dogajajo enkrat na 1000 let. Vendar se dogajajo. Posledice so seveda manjše, če živiš v leseni lopi s slamnato streho, kot če živiš v 7 nadstropni stolpnici in železa in betona, pa vse te tone padejo nate.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.019
-374
113
Saj gradbeni materiali s starostjo ne izgubljajo bistveno na trdnosti. Ce ga ne unicuje kaka vlaga ali crvi..
Vazen je nacin gradnje.
100 let stara stavba lahko stoji, medtem ko lani zgrajena stavba pade.
Seveda ta lani zgrajena najbrz ni narejena po predpisih

sej vem. zanima me, ali so bile grajene po novejsih predpisih... ker ce so bile tako svoh grajene v zadnjih desetletjih, je to res katastrofa in sramota za nadzor, da je dopustila take gradnje.

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: endvatri in Hanzi

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.238
2.517
113
Vse ima svoj rok trajanja. Tudi vesolje.
Enako gre za stavbe in ostalo.
Zato je treba stavbeni / gradbeni fond zanavljati. Ne zgolj zaradi posodabljanja na višje tehnične standarde, temveč, ker jih uničuje puščica časa.
Šmuglanje pa itak prinaša svoje negativne posledice.
Mati narava ima pa itak že mimo tega svoje plane. Takšni potresi se dogajajo enkrat na 1000 let. Vendar se dogajajo. Posledice so seveda manjše, če živiš v leseni lopi s slamnato streho, kot če živiš v 7 nadstropni stolpnici in železa in betona, pa vse te tone padejo nate.
Ti si pa natresel kup neumnosti.
Njim se tak potres dogaja zdaj po 24 letih, na praktično enakem prostoru.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi