Tur d' sloveni ali ruska ruleta po kolesarsko

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
jaz bom svoje otroke vzgajal tako, da bodo spoštovali prometne predpise, ne pa brezglavo divjali po cesti.
Vsekakor sem pa prepričan, če si voznik, da si se srečal z primeri, ko si kolesarje poslal nekam v tri ...., ker so delali štalo na cesti.
In imam kolo, se vozim po cesti in sem voznik in mi je vse znano in jasno.
Tako kot je jasno, da je omejitev 50 km/h in če prekorači in če te dobijo plačaš kazen.
Samo še čakam dan, da ukinejo polovičke, kazni povečajo glede na posameznikove dohodke in takrat bo red.
Aja, pa še nekaj, pa ko bodo vsi miličniki, ki imajo osnovno šolo in nato Tacensko pranje možganov šli v penzijo, takrat bo pa red na cestah, tak kot je v tujini.
Kolesarji jokajo, čejih ustavijo in morajo pihat. Mislim halo.
Potrebno je narediti red, na krut način, drugače ne gre.

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Kjer je kolesarksa steza kolesar nima kaj početi na cesti ... pa čeprav ima pobrite noge in nov dres
evil.gif

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Jaz 3-4kkm z gorskim. Dovolj? Poglej tega recimo. Smo že razpravljal o njemu. Pa sem bil spet jaz napaden. Tako kot lahko jaz predvidevam, da bo en [censored] kolovratu po celi cesti, lahko tudi ta [censored] na kolesu malo predvideva, da se bo lahko kdo pripeljal tam namesto 60, 90.

Sicer druga situacija od skupine. Ampak, glej. Jaz verjamem, da s specijalko ni fajn kolovratit po luknjah. Nudobno do konca + lahko fašeš defekt. Sam v ovniku bi pa res lahko malo pomislil nase?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Da ne govorim o pešcu. Ima pločnik, a on hodi ob praznem pločniku zraven po cesti ali celo na drugi strani ceste. Tle ni izgovorov. Pač ga povozim, in nisem kriv, ker ne spoštuje prometnih predpisov.
Kriv si. Pika.
Smo že predebatirali.
Lahko pa ti spet na novo na sodišču....

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Ted pravi:
Koliko od vas kritizerjev tukaj je treniralo kolesarstvo in letno nardilo nekaj 1000km po slovenskih cestah? Dejansko je vožnja dveh ali več kolesarjev vštric veliko varnejša kot vožnja v gosjem redu. V primeru da so kolesarji vštric, vozniki morajo ustaviti za kolesarji in podobno kot za traktorjem prehiteti na varnem mestu. V primeru da so kolesarji v gosjem redu pa bodo vozniki brezobzirno peljali mimo, kolesarje pa (v primeru nasproti vozečih vozil) zrinili na bankino ali v jarek. Še posebej fino je, ko te na 10 kilskem kolesu prehiteva šlepar pri 80 km/h, nasproti pa mu pripelje še en šlepar. Tebi na kolesu ostane 40cm asfalta (zakon kolesarju tudi po obstoječem zakonu dovoljuje 1m prostora od roba cestišča) in vakum, ki te vleče pod priklopnik... V primeru 2 kolesarjev vštric bi tovornjak za kolesarji upočasnil in prehitel po nasprotnem pasu.
Zakonska rešitev v novem ZPCP, ki prepoveduje vožnjo vštric je neustrezna in favorizira avtomobile/tovornjake ter ne ščiti šibkejšega v prometu.

1. Cesta je namenjena prevozu iz točke A v točko B. Zabava, športanje in podobno po njej so privilegij in ne pravica.
2. Tako kot velja za vse druge udeležence v prometu: držite tako razdaljo, da se vas da prehiteti, pa ne bo treba cele kolone naenkrat prehitevat.
3. Dolžni ste se tudi (če se vas ne da prehitet zatradi prometa, lastnosti cese ipd) na vsakem primernem mestu ustavit, če se za vami nabere kolona (3 avti ali več).
4. Če vam to ne paše, pač ne lezite na javno cesto. Tudi avtomobilski dirkači bi bili veseli, če bi smeli v vsakodnevnem prometu z dirklanimi avti stalno trenirat, pa ne smejo. Zakaj bi bili kolesarji izjema?

Nazadnje urejeno:

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.106
16.310
113
ksz...

danes sem doživel nekaj popolnoma novega... in sicer na neki ožji magistralki malce pred Trbojami sem naletel na skupino kolesarjev, nek klub najverjetneje...no in ta zanimiv del je pa to, da sem jim pripeljal nasproti (!!!), pa sem se jim vseeno mogel umaknit na skrajni desni rob cestišča (in če rečem skrajni mislim skrajni rob, t.j. da vozim z gumami rahlo že po pesku ob asvaltu), da so lahko gospodje športniki uspeli priti mimo mene, ne da bi kakšnega nabil, saj oni pa konec koncev morajo vozit v koloni po dva in celo trije vštric, vidijo me pa vseeno nobenemu ne kapne, da bi se lahko njihova grupa malce zoožala..... mislim da fak no, kaj jim ni jasn?
confused-1.gif

@Ted - včasoh sem delal po 10+ k km na sezono brez problema, bil povabljen da bi vozil za par klubov (Sava-Kranj itd.), tako da točno vem kaj govorim. in dejstvo je v tem, da je folk zblojen v glavi drugače pa lahko kolesarji in avtomobili prav lepo shajajo na cestah.

jello

Guru
22. sep 2008
10.276
3.912
113
Ojoj revček. Te naročim pri psihologu ali kar zberemo za odškodnino za duševne bolečine? Kam nakažem? A če bi bil zadaj še avto z lučjo, bi jih zaradi tega lažje prehitel? Bi jih lažje prehitel če bi se peljali po eden in bi bila kolona namesto 20 metrov dolga 50 metrov? Oziroma če odgovorim kar v tvojem stilu: Jaz bi se peljal po tri vštric samo da kretenom grenim življenje. Pa povozi če upaš. (ne treniram (več) tako da mi tega na mojo in tvojo srečo ni treba, sem pa v dvajsetih letih videl par tepenih šoferjev in nekaj polomljenih ogledal, eden ki je mahal proti kolesarju s pajsarjem pa je še pošteno plačal).

Če bi kdaj srečal skupino upokojencev, (ki se vozijo po vaših pravilih, se pravi po eden na razdalji najmanj 5 metrov) bi videl da tisto pa ne da je težko ampak je dejansko nemogoče prehiteti. Ker vseh naenkrat prehiteti ne moreš, še težje pa prehitetiš dva in pri tretjem v tako kratkem času zmanjšati na njegovo brzino (15-20 km/h).

Če se je tako težko sprijaznit s tem da je na cesti poleg tebe še kopica kretenov in peščica pametnejših (ne glede na prevozno sredstvo) pol rajši ostani doma.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
Pri vseh miljonih km in nesteto cest se mora gruca majmunov spravit tocno na najbolj prometno regionalko in potem jokat da jih sleperi ogrozajo. FAIL

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Po predpisu mi pripada 1m od roba cestišča in zaradi prehitevanj ko vozila šibajo mimo na razdalji 10cm pri 90-100 na uro svoj meter tudi vedno izkoristim - posledično me vozila prehitevajo po sosednjem pasu in me ne rinejo na bankino.

jello

Guru
22. sep 2008
10.276
3.912
113
Dejstvo je da so majmuni tam in da jih je vedno več (v avtu in na kolesu). face it. Treba se je prilagodit. Kar spomnite se (zdaj že bivše) dolske runde. V osemdesetih in devetdesetih smo kljub občasnim kratkim stikom čist lepo shajali, tudi če se je nabrala grupa petdesetih kolesarjev. V zadnjih letih se je promet povečal za ene 5x, število kolesarjev za 2x, med njimi število majmunov za 8x. In tam res ni šlo drugače kot da se šibkejši umakne. Čeprav zdaj ima svojo rundo že vsaka večja vas, pač po malo manj obremenjenih cestah kot je cesta LJ - Zagorje.

Da pa 5x letno srečaš eno grupco petnajstih, ki jih ne moreš ravno v prvih desetih sekundah prehitet pa nisem čisto prepričan da je zaradi tega treba skakat do stropa.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik Ted pravi:
Koliko od vas kritizerjev tukaj je treniralo kolesarstvo in letno nardilo nekaj 1000km po slovenskih cestah?
Treniral nisem, sem pa kar nekaj let zapored prevozil 3-4 tisoč kilometrov letno. Izbiral sem manj prometne, vendar še vedno za kolesarjenje idealne ceste. Nakajkrat sem odvozil par kilometrov po glavni cesti (npr. od Kresnic do Hotiča, ko sem šel na GEOSS), vendar sem tisto turo opustil, saj me je promet spravljal ob živce, kolesaril pa sem ravno iz nasprotnega razloga.

Citat:
Uporabnik Ted pravi:
Dejansko je vožnja dveh ali več kolesarjev vštric veliko varnejša kot vožnja v gosjem redu. V primeru da so kolesarji vštric, vozniki morajo ustaviti za kolesarji in podobno kot za traktorjem prehiteti na varnem mestu. V primeru da so kolesarji v gosjem redu pa bodo vozniki brezobzirno peljali mimo, kolesarje pa (v primeru nasproti vozečih vozil) zrinili na bankino ali v jarek. Še posebej fino je, ko te na 10 kilskem kolesu prehiteva šlepar pri 80 km/h, nasproti pa mu pripelje še en šlepar. Tebi na kolesu ostane 40cm asfalta (zakon kolesarju tudi po obstoječem zakonu dovoljuje 1m prostora od roba cestišča) in vakum, ki te vleče pod priklopnik... V primeru 2 kolesarjev vštric bi tovornjak za kolesarji upočasnil in prehitel po nasprotnem pasu.
Zakonska rešitev v novem ZPCP, ki prepoveduje vožnjo vštric je neustrezna in favorizira avtomobile/tovornjake ter ne ščiti šibkejšega v prometu.
Dejansko si ti ena izmed tistih budal, ki mečete slabo luč na vse kolesarje, ki so normalni (takih je velika večina). Živim ob cesti, ki je med kolesarji zelo priljubljena, in 99% kolesarjev vozi normalno, vseeno pa se najdejo "Pantaniji", ki so hudi in morajo voziti vštric, da se lahko med vožnjo pogovarjajo. Zaradi takšnih sem že velikokrat bremzal na polno, ko sem vozil po predpisih in za ovinkom naletel na takšne racerje. Nekoč nekomu ne bo zneslo in bo kolesarja naložil na haubo. Ne bom se spuščal v to, kdo bo kriv, ampak zagotovo pa jo bo telesno slabše odnesel kolesar.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Vse skupaj je ena sama nestrpnost. Koliko pa vas kolesarja prehiti pravilno. Torej, da pocakas, da ni nasprotnega prometa, smerokaz in potem mimo?

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Spet bo odgovor pritrdilen. Vsaj z moje strani. Zakaj? Ker vem kako je, če pride kamion mimo in ti misliš, da je brez prikolice. Koliko se bom oddaljil od kolesarja, pa sam ocenim, koliko porostora rabim. Pri enih ne rabiš veliko, še čez črto ne zapelješ, pri enih rabiš še pol sosednjega pasu, ko mi da občutek, da ni ravni vešč kolesa.

In tile pantaniji tukaj, jih tudi boli [censored] za vse. Čarajo tam po cesti, ko da je cesta zaprta v eno smer. To pač ni OK. Vsaj jaz tako mislim. In to si dovolijo na cesti, katera je glavna povezava z Gorico in vukojebino na severu. Torej, kar nekaj prometa in en kup kamionov. Svaka jim čast, res.

Drugi del posnetka.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Po tvojih besedah sklepam da v primeru enega kolesarja oz. ene vrste kolesarjev ne bremzaš ampak pelješ mimo po svojem pasu brez zaviranja?

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.202
3.828
113
To, kar si dal ti gor, je še ok. Spomnim se enkrat, ko sem šel iz morja ali nekaj podobnega, uglavnem nasproti je bilo toliko prometa da se ni dalo nič prehitevati, in to gospodje so šli lepo po dva trije vštric ZALO počasi (za prvoi prestavo) v klanec na knežak (dolg je ene par km). Če nebi imel zraven žene in otroka bi mi že počil film in bi koga na peso. Podobno je bilo na Vršič, s tem da so pa tam še doli vozeči sekali ovinke in bi parkrat ksoraj sami svoje pospravili iz ceste.

Ok,, recimo da razumem logiko kolesarjev, a dajte se potem hudiča umikat iz ceste in/ali se izogibatje takih glavnih cest. Problem je namreč v tem da določena vrsta ljudi v sloveniji NE PREHITEVA. In potem smo se recimo peljali po stari cesti od vrhnike proti logatcu, spredaj par kolesarjev, za njimi par nedeljskih voznikov, ki se niso upali prehiteti, nasproti pa obačasno kak avto. Hitros je bila seveda 20 ali manj. In potem je bilo treba najprej prehiteti vse avtomobilske bedake in nato še vehementne kolesarje. Kakor jaz vem pa tam (na magistralni cesti) kolesarji itak ne smejo voziti.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik Ted pravi:
Po tvojih besedah sklepam da v primeru enega kolesarja oz. ene vrste kolesarjev ne bremzaš ampak pelješ mimo po svojem pasu brez zaviranja?
Napačno sklepaš. Če je dovolj prostora (ponavadi ga ni), kolesarja prehitim po svojem pasu, če ga ni, zapeljem na nasprotni pas. Če zapeljem na nasprotni pas, to seveda naredim takrat, ko ni nikogar nasproti. Bremzam po potrebi, vsakič pa vsaj spustim gas. Tako ravnam tudi zato, ker sem bil svoje čase veliko na biciklu in poznam občutek, ko te nekdo prehiteva z 20 cm bočne distance.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
KSZ

Samo preletel sem temo - in se mi zdi, da noben ni omenil, da je po "novi" prometni zakonodaji (ZPrCP) v 94. členu določeno sledeče:
Citat:
94. člen

(vožnja voznikov koles z licenco)

(1) Ne glede na drugi odstavek prejšnjega člena smejo vozniki koles, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva vzporedno. Voznikom koles ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanjšana vidljivost in ponoči. Pri vzporedni vožnji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas.

(2) Trening iz prejšnjega odstavka lahko poteka na vozišču tistih cest, ki nimajo kolesarskega pasu oziroma kolesarske poti.

(3) Organizirana kolona voznikov koles, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri voznike koles (2 para). Organizirano kolono voznikov koles spredaj ali zadaj spremlja vozilo, označeno s posebno opozorilno svetilko, ki oddaja rumeno svetlobo.

(4) Ko vozniki koles vadijo v skladu s prejšnjim odstavkom, smejo uporabljati na javnih cestah tudi tekmovalna kolesa. Vozniki koles morajo obvezno uporabljati kolesarsko čelado.

(5) Vozniki koles morajo imeti v času, ko vozijo po določbah tega člena, pri sebi ustrezno potrdilo o tem, da imajo licenco, ki jo je izdala Kolesarska zveza Slovenije ali ustrezna druga mednarodna kolesarska organizacija. Navedeno potrdilo morajo vozniki koles predložiti pri nadzoru na vpogled.

(6) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek voznik kolesa, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

Lepim le zato, da bo konec debate ali je dovoljeno ali ni - tukaj je jasno napisano pod katerimi pogoji je dovoljeno.

Tudi sam čez leto naredim kakšnih 3.000 km - veliko večino z gorskim in predvsem ne neasfaltiranih oz. gozdnih cestah - in to ne le zaradi razgelda in čistega zraka, ampak zato, da se ne vozim po "prometnih" cestah.
Ne razumem pa nestrpnosti in prevečkrat očitno namernega ogrožanja drugih udeležencev (med njimi tudi kolesarjev) s strani voznikov motornih vozil (mimogrede - z avtom letno naredim 60k + - in mi na kraj pameti ne pade, da izrinil kolesarja, ga prehiteval na 20 cm ali "pizdil" na kolono kolesarjev).

Verjamem pa, no - predvsem upam
wink-1.gif
), da se treningi planirajo tako, da je trasa po manj prometnih cestah in izven največjih konic - vse drugo je namreč ravnotako izzivanje sreče in strpnosti voznikov motornih vozil.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.106
16.310
113
ql zadeva, tole si bom pa prav sprintal pa vtaknil v kakšen predal v avtu, da bom lahko ob morebitni priložnosti kakšnemu kolesarju ali pa skupinici pomolil pod nos, tnx 4 info
zmaga.gif