Na nek način je res, da je
SETI@home precej zgrešena zadeva. Sploh če vzamemo zakup, da so analogni signali na našem planetu že precejšnja redkost, kodirane digitalne pa je izjemno težko ločiti od statike.
Najbrž je na drugih naseljenih planetih podobno. Na Zemlji je "analogna doba" trajala samo slabo stoletje... prej in kasneje pa s stališča lovljenja tovrstnih signalov - tema.
Dodatno je uporaba EM spektra povsem nesmiselna za komunikacijo na daljše razdalje. Svetloba je enostavno prepočasna. Že nadzor plovil na Marsu je težaven zaradi 20 minutnega zamika.
Jaz se pri tovrstnih debatah vedno znova vračam k eni izmed najbolj depresivnih misli ever - to, da je inteligenca slepa veja evolucije. Kakor gledam človeštvo, se mi vedno bolj dozdeva, kako žalostno pravilna bi znala biti.
Posamezniki so tehnološki napredek civilizacije pospešili v najvišji predstavo, povprečen Zemljan pa miselno še vedno bezlja nekje zadaj. Je egoističen, slabo izobražen, znanstveno nepismen, dogmatičen, konzervativen in brez vizije prihodnosti. Obenem pa konzumira vsako koristno stvar, ki mu jo ponudi napredek. Meni se to zdi idealen recept za končni anihilacijski dogodek. Opcij je veliko...
In hkrati je tudi tudi odličen razlog, zakaj je iskanje zunajzemeljskih civilizacij tako neuspešno. Bodisi ne obstajajo, bodisi so premagali vse prej naštete ovire in že na daleč vidijo, da smo kot civilizacija na dobri poti v propad ter se nam na široko izogibajo (vsaj jaz bi se nam).