Tukaj smo: bleda modra pika.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.228
-8.841
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Vrhunec ironije pa je, da so leta 1954 (!!!!!) zasnovali idejne načrte za vesoljsko plovilo, ki bi lahko potovalo s 2-3% svetlobne hitrosti in v relativno kratkem času (~1000 let) doseglo najbližje zvezde.

http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Orion_(nuclear_propulsion)
Ozeroma z današnjo tehnologijo okoli 8-10% svetlobne hitrosti.
Samo zeleni niso za stvar
evil.gif

Glede poti na Mars naj pa kar ostane, kot je. Človek ni za vesolje. Kup sond za dosti manj denarja naredi veliko več, kot bi človeška odprava.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Sicer takšne reakcije nisem pričakoval, ampak moj post ni bil pravilno razumljen. Neverjetno je, koliko pameti je zbrane v tej majhni pikici. In ta pamet naj bi bila zmožna poznati odgovore na vsa vprašanja o neskončnosti okoli nje. Res, neverjetno. Upam samo, da ne bo to za nas usodno. Da ne bomo na koncu spoznali, da bi bilo boljše živeti v "zablodi", ko bomo videli, s kakšnimi bitji vse si delimo vesolje.

Drugače pa post ni letel na Jerneja (kot je bilo iz reakcije razvidno), ker vas je več znanstvenikov teoretikov na tabli.

Sicer pa me veseli vaša razsvetljenost ... v kakšni zablodi bi sicer živeli ostali smrtniki, če pa nam ne bi ves čas razstirali pogleda.
rolleyes-1.gif

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Ne bom komentiral namena tvojega prvega komentarja, niti ne bom komentiral njegovega razumevanja s strani ostalih, bom pa navedel naslednje, kar se najbrž bolj navezuje na tematiko (namreč to, kar si ti imel v mislih), kot bi se komu zdelo na prvi ogled.

Nekaj misli prof. Michia Kaka[/COLOR]:

(Za večino ljudi bo pravkar videno gotovo tudi dovolj dobra predstavitev (nekih idej ...).)

Še Kardaševa lestvica (tehnološkega) napredka civilizacij[/COLOR] (No, ta je seveda spet zgolj "umetna", človeška.)

Aja, verjetno bo večini jasno, da je pravkar navedeno lahko namenjeno le kot izhodišče za nadaljnje razmišljanje, ki gre lahko v katerokoli smer (ničesar pa ne jemlji kot absolutne resnice!). Seveda.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Na nek način je res, da je SETI@home precej zgrešena zadeva. Sploh če vzamemo zakup, da so analogni signali na našem planetu že precejšnja redkost, kodirane digitalne pa je izjemno težko ločiti od statike.

Najbrž je na drugih naseljenih planetih podobno. Na Zemlji je "analogna doba" trajala samo slabo stoletje... prej in kasneje pa s stališča lovljenja tovrstnih signalov - tema.

Dodatno je uporaba EM spektra povsem nesmiselna za komunikacijo na daljše razdalje. Svetloba je enostavno prepočasna. Že nadzor plovil na Marsu je težaven zaradi 20 minutnega zamika.

Jaz se pri tovrstnih debatah vedno znova vračam k eni izmed najbolj depresivnih misli ever - to, da je inteligenca slepa veja evolucije. Kakor gledam človeštvo, se mi vedno bolj dozdeva, kako žalostno pravilna bi znala biti.

Posamezniki so tehnološki napredek civilizacije pospešili v najvišji predstavo, povprečen Zemljan pa miselno še vedno bezlja nekje zadaj. Je egoističen, slabo izobražen, znanstveno nepismen, dogmatičen, konzervativen in brez vizije prihodnosti. Obenem pa konzumira vsako koristno stvar, ki mu jo ponudi napredek. Meni se to zdi idealen recept za končni anihilacijski dogodek. Opcij je veliko...

In hkrati je tudi tudi odličen razlog, zakaj je iskanje zunajzemeljskih civilizacij tako neuspešno. Bodisi ne obstajajo, bodisi so premagali vse prej naštete ovire in že na daleč vidijo, da smo kot civilizacija na dobri poti v propad ter se nam na široko izogibajo (vsaj jaz bi se nam).

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
To temo sem že odprl pred časom, pa ni bilo nekega zanimanja. Tale Kardaševa lestvica, naj si bo še tako fantazijska, je za moje pojme prava smer razmišljanja, kako se civilizacije razvijajo. Sam samo upam, da se ne bomo pobili v naslednjih 100 letih in da bomo prišli do nivoja tip-1 civilizacije - obvladovanje celotne zemljine energije in vseh pojavov. Čeprav ne kaže ravno svetlo.
smirk-1.gif

Jaz recimo povsem verjamem, da je v našem vesolju xy civilizacij tipa 2 in malo manj tipa 3. Kar se dogaja tam zgoraj, ne bomo še tako hitro vedeli. Očitno smo sedaj še tako nepomembni, da nas sploh še niso zaznali, možno je, da nas opazujejo in spremljajo ... Samo sanjamo lahko.
smile-1.gif
V tej temi je bilo že dobro povedano, da človek kot tak ni preveč sposoben za potovanje po vesolju in/ali morebitno vojskovanje z letečimi dinozavri s 5 atomskimi bombami. Najbrž bo naša vojska povsem robotizirana.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36

To se sliši zelo fantazijsko, abstraktno, ampak naša logika deluje samo v tej smeri.
smile-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.228
-8.841
113
Citat:
Očitno smo sedaj še tako nepomembni, da nas sploh še niso zaznali, možno je, da nas opazujejo in spremljajo
Če kjerkoli po nekem naklučju obstaja še kakšna inteligenca(predpogoj, da je dovolj stara), ve za naš planet vsaj pol miljarde let.
Prost kisik v atmosferi na daljše obdobje ni možen. Če komu to ne vzbudi suma, da se tukaj nekaj dogaja, le ta ni inteligenten
smirk-1.gif

(pustimo ob strani dejstvo, da bi taka civilizacija že davno preuredila vesolje in nas kot potencjalno grožnjo izbrisala še pred razvojem inteligence)

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Ni nujno! Lahko, da so tako oddaljeni od nas, da smo še povsem nezaznanljivi. Lahko smo še nepomembni. Lahko imaš pa tudi prav, da planet opazujejo že od vsega začetka. Kaj pa veš, koliko takšnih in podobnih Zemelj je še v vesolju.
smile-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.228
-8.841
113
Nepomembni? S samo malo nesreče lahko v par desetletjih zjebemo celotno bljižno okolico, v daljšem času pa kompletno vesolje
rolleyes-1.gif
Enga vraga smo nepomembni.
Nanotehnololgija plus podivjana AI, pa si tam, kjer so muhe
evil.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
To je spet sklepanje. Lahko, da so ostale civilizacije tako napredne, da imajo protiorožja za vsa naša trenutna "high-tech" orožja. Nanotehnologija je lahko za nekoga kot za nas boj z golimi rokami.
smile-1.gif

KLuka

Fizikalc
7. sep 2007
1.710
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Na nek način je res, da je SETI@home precej zgrešena zadeva. Sploh če vzamemo zakup, da so analogni signali na našem planetu že precejšnja redkost, kodirane digitalne pa je izjemno težko ločiti od statike.

Tole niti ni res tuki je recimo primer DVB-T signala ujetga na spektralni analizator. Je pa res da se ga neda kr tako razbrat, če ne poznas kodiranja.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
To je spet sklepanje. Lahko, da so ostale civilizacije tako napredne, da imajo protiorožja za vsa naša trenutna "high-tech" orožja. Nanotehnologija je lahko za nekoga kot za nas boj z golimi rokami.
smile-1.gif

Klošar, spet si brihtn.
Za tvoja nanoorožja imajo protiorožje že navadni čapci na Lj železniški postaji.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Itak, važno, da za tvoje nimajo.
rolleyes-1.gif

Jaz gledam čisto laično, nimam pojma o astronomiji. Ampak žal tudi med strokovnjaki ni nikogar, ki bi lahko z zagotovostjo zavrgel moje trditve. Ta svet očitno ponuja nam nepredstavljive razsežnosti (glej že Zemljo, kako heterogena je), poznamo ga pa praktično nič.

sass

Guru
1. sep 2007
5.251
891
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

...
radijski FM in AM signali na na našem planetu so že vsi digitalni
confused-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik sass pravi:
radijski FM in AM signali na na našem planetu so že vsi digitalni
confused-1.gif

Niso... digitalni radio se v Evropi ni (še) najbolj prijel. V ZDA je slika povsem drugačna.