Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Zadevi se reče hipnični (spalni?) trzljaji.
Pravzaprav zadeva še ni točno pojasnjena...
Obstajata dve teoriji:
- Popolnoma normalen pojav, ko gredo mišice telesa v tranzicijo med "on" in "off" stanjem. Za razliko od naših štirinožnih prednikov ljudje ne moremo spati z delno aktiviranimi gibali (kot npr. konji) in je lahko ta trzljaj samo ostanek nekdanjega sistema, ki nas je v spanju ohranjal "pokonci".
- Začetek je enak kot zgoraj, vendar se tu predpostavlja, da imajo v tej fazi spanja možgani še delno kontrolo. Izguba moči v antigravitacijskih mišicah v normalnem življenju lahko pomeni samo eno - padanje. Refleks je evidenten, ekstenzija vseh udov v obupanem poizkusu, da bi se prijeli za nekaj in preprečili padec.
Meni obe zvenita logično.
Napisala si, da si bila precej utrujena. Raziskave kažejo, da so trzljaji bolj pogosti pri pomanjkanju spanja. Po mojem je to...
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
Kdo mi lahko razloži, kaj točno se dogaja s telesom med spanjem.
Pa da sem bolj natančna, bom opisala svojo prigodo danes.
Totalno utrujena za 10 min trdno zaspim na vlaku. Kar naenkrat ... bum... roke, noge in telo v luft
pa to ni prvič, da se mi je tako zgodilo
REM stanje, ki se ponavlja nekje na 15 minut. Poviša se pulz, zenice se povečajo, v glavnem je tako, da ljudje ko sanjamo in če se zbudimo v REM fazi, se spomnimo sanj, drugače ne.
Moja gimnazijska študija, podkrepljena s strokovnjaki.
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Jaz imam občasno nekaj podobnega, zaradi bojazni, da bom padel s postelje - to še v napol budnem stanju.