Trgovina z "arhitekturnim" materijalom v MB

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.321
19
38
MB
Citat:
Če se vrnemo nazaj na arhitekturni "problem" - jaz sem se naučila google sketchupa, pa osnove renderinga, da kako lepo slikico naše nove hiške naredim. Niti slučajno pa si ne domišljam, da sem zato, ker sem "prerisala" 2d načrte projektanta v 3d, da sem arhitekt, jaz znam samo program uporabljati, o arhitekturi pa vem toliko kot prej. Žal je takih švercarjev vedno več. Prej ga je vsaj praksa prisilila, da se je nečesa nučil, če ga že šola ni, danes se pa folk sprehaja in je profi za nekaj, kar sploh ne razume.
Zadela si bistvo
nahrung002.gif

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.128
91
48
Saj, nekateri razumejo, ostali pač ne.
@Sajkek:
Ja, MORAL sem risat peš. In hvaležen sem vsakemu, ki me je v to prisilil. Jodlarček in Jabe sta nekako povzela kako in kaj.

Drugače pa ne mislit, da imam kaj proti CADu ali računalniku. Sem začel leta 1988 z AutoCAD verzijo mensezdi 2.5.
To so bili cajti... ACAD brez miške, vse tipkat, dobra vzpodbuda da še zdaj praktično vse ukaze pišem z levo roko namesto klikam, pa da uporabljam presledek namesto Enter.

Kakorkoli, če ne znaš na roke, ti noben računalnik na svetu ne pomaga, da si car. Zmeraj boš delal nekaj na pol.

@Oriolus:
Nisem šolnik, niti si ne želim biti, še manj soliti pamet tistim, ki o tem nekaj vedo. Moje skromno mnenje je, da naj ljudje iz šole pridejo z znanjem (kaj rišejo, zakaj je temu tako, kako se to naredi, ipd) in ne z veščinami (kako se v CAD nariše to in ono).
Kdor ima znanje in voljo, bo veščine osvojil mimogrede.
Seveda pa mojega laičnega pogleda na kurikulum ne prodajam za nujo ali sveto resnico. Le žuli me že nekaj časa, da bodo za mojo penzijo delale generacije, ki vedo kako, ne vedo pa kaj in zakaj.

hoomzi

Pripravnik
5. jul 2013
59
0
6
najprej odgovor na original vprašanje: Za MB ne vem ampak vem da v art-u v lj jih majo sigurno, če boš kaj po lj hodu...

za ostale pa AutoCAD in ostali CAD ter modelirni programi so samo ORODJE, tako kot je orodje tut svinčnik in ravnilo, tako da kakorkoli delas če ne veš kaj delaš ti oboje bolj malo pomaga, naučil se boš pa tako kot sem se jaz in ostali ki zagovarjajo znanje risanja na roko samo tako da boš 2-3 noči risal neko stvar samo zato da ti jo bo na faxu prfoks prečrtal ker je narobe šrafura, kote, glava,... in boš lahko spet 2-3 noči klel pa risal...pol si boš pa kmal zapomnu, dokler boš samo klikal bo to učenje kar dolgo casa trajalo, če ne verjames nariši v autoCADu neko risbo pa jo nesi enmu majstru v delavnico pokazat, pol pa prid nazaj pa povej kolk casa se je po tleh valju od smeha...pa še to, jebeš strojnika, gradbenika, arhitekta,...ki ne zna vsaj skice narisat.
drugace se strinjam ko znas na roke je edino pravilno da prešaltaš na cad program in si olajšaš življenje in povečaš produktivnost ampak osnove moras vseen poznat

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Za Ljubljanski ART drži, da lahko dobavijo Rotring komplete in posamezna peresa tudi. Sem preveril tudi danes, ko sem bil tam.

Glede ostale debate pa:

Kar lepo ste me 'povozili' z argumenti, ni kaj.
wink-1.gif

Le nekaj mi je žal: da teh argumentov, ali vsaj tega, ki ga je navedel 'tesfalar' nisem mogel pokazati na kakšnem od sestankov s predstavniki zbornic, v prvih letih tega tisočletja.
Ko sem zagovarjal sestavo in vsebine predmetnika praktičnega pouka za lesarje, katerega avtor sem bil, sem se moral namreč na veliko 'spopadati' z mnenjem, kako mora srednješolec priti iz šole z znanjem, ki ga bo lahko čim prej uporabil. In da menda ni časa za učenje na delovnem mestu, so bili prepričani obrtniki in tehnični iz tovarn.
Moje tiho nestrinjanje so takoj potolkli s kalkulacijo cene ure ali čem podobnim.
Če bi takrat (2002) omenil možnost risanja 'na roke', pa bi me verjetno linčali.
Pa da ne bo nesporazuma: tudi sam sem še vedno bil in bom zagovornik postopnosti, vendar mora ta biti urejena 's pametjo'.
Ali je to, da srednješolci bistveno bolj in hitreje obvladajo veščine povezane z informatiko, kakor "piljenje na roke" res grožnja njihovi produktivnosti v bodoče, pa bi bila tema za precej bolj obširno debato. Že tako sem bil predolg in OFF.

LP

hoomzi

Pripravnik
5. jul 2013
59
0
6
no sej se kr strinjam s tabo, najbols bi bilo oboje ucit v šolah, oziroma osnove kako zgleda tehnična risba pol pa na racunalnik, ker realnost je res taka (vsaj pri meni), da so me na faxu ucil na roke risat, bog ne daj na racunalnik, ceprav ga je par letnikov za mano ze lahko uporabljalo in so mel predmete prilagojene risanju na racunalnik, ko pa prides do prošnje za zaposlitev pa v glavnem šteje sam kaj znaš na računalniku uporabljat, tako da jaz sem se autocad, solidworks pa inventorja lahko za lastno veselje učil popoldne po faxu, ampak pri delu pa moram reci da mi oboje prav pride.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.848
2.140
113
Iz časov srednje šole imam nekaj isographov, ki ti jih lahko prodam. Če si zainteresiran, ti napišem debeline.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
da zanš nekaj skicirat je jasno. ampak enke 7krat prostorsko zavite cevi različnega premera ne moreš narisat na roko pa da se ubiješ, in to se dans izdeluje..zapleteni izdelki itd. Zakaj? ker se lahko in so všečni na oko.

Jaz bi šolanje tehnike in vsega uporabnike povsem drugače zastavil in sicer dosti bolj življensko, da je recimo osebek pri 18 potem pripralvjen za življenje..učil in specialirziral se bo itak celo življenje od 18 dalje.

Recimo: Mladina bi lahko od 12 leta dalje začela postalvjat svojo hišo/dvojček oziroma nek izdelek, ki ima večjo vrednost in vzame ogromno truda in dela.... v 6 letih do 18ga leta bi to naredil. Zraven bi se naučili vsega od risanja, tehnike, materialih, zunanja okolica, narava, kemični procesi, za urejanje papirologije bi se pa še slovenščine učili in tujih jezikov. Na koncu bi bil uporaben rezultat, pa še nekaj bi sami naredili, naučili bi se ceniti stvari ki jih nekdo ustvari in kako se do česa pride. plus pri 18 imaš že svojo kočo
wink-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@sajkek: pravzaprav si opisal sistem učenja, kakršnega sem postavil v omenjenem učnem programu mizarja iz leta 2002. Seveda ne na primeru hišice, ampak uporabnega pohištvenega elementa. In kljub ponovni prenovi programa leta 2010 (kjer sem sodeloval le delno), je ta 'rdeča nit' učenja še vedno uporabljana. Ker daje rezultate in motivira učenje.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
to je prava smer, jaz bi jo edino malo bolj generaliziral, da bi se vsa mularija učila vse za življenje do 18 leta, potem pa dalje