Mah je zato, da je zeleno tudi pozimi
.
V naših vremenskih pogojih brez zalivanja z vodo in herbicidi "angleška" trava ne obstaja. Pravzaprav je nekdaj pri nas doma obstajalo nekaj podobnega. Gosta temnozelena zelena trava s tu in tam kako belo deteljo. Tu in tam visokodebelno drevo, ki so poletni pripeki skrbela, da je večina trave bila del dneva na počitku v senci. Občasno popasle krave, pokljuvale kokoši, pokosila ročna kosa ali nekatere večje kose bcs-ka. Torej ne povsem redno košena na neki "optimalni" višini. Odkar se več ne kmetuje prav in sem privlekel kosilnico na vrteči nož, se je stvar opazno poslabšala.
Po mojem do take trate, ki sodi v naše okolje in uspeva "sama" brez herbicidov in zalivanja danes ni možno priti.
Zaradi:
1. Ni možno kupiti pravega semena. Semenarne proizvajajo samo tisto, kar dobro raste v "intenzivni" pridelavi. Za vsa področja kmetijstva.
2. Kosilnice na vrteči nož, mulčerji, niso primerne naprave za košnjo trave. Kosilnica mora imeti kontra rezilo.
3. Nekaj sence visokih dreves.
4. Trava mora biti v zmerni "uporabi". Potlačena, pohojena. Ljudje ali živali. Brez uporabe se ne gosti po svoji "volji".
No ja, nisem ti nič uporabnega napisal.
Veliko volje, nekaj strupa vsako leto, par 100 m3 vode in trata bo najbrž lepa. Za prvi (ali drugi, tretji korak - po totalnem herbicidu) sem videl v akciji frezo, ki se vrti kontra in ima na vrhu palice skozi katere seje zemljo - priletijo drobne grudice. Tako naredi zemljo primerne strukture. Rabi veliko moč. Svak je sodeloval z enim, ki je imel stvar na traktorju s kakimi 60 - 70 KM in širine cca 140 cm. Rezultat je res dober tako na pogled na vrhu kot tudi v globino. Spodaj bolj groba struktura, tudi morebitni kamni, na vrhu enakomerno drobno grudnata.