Totalka

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
7
38
Rogaška Slatina
Pozdravljeni, pred kratkim se bil udeležen v prometni nesreči, povzročitelj in krivec prometne nesreče je bil druga oseba.
Mene pa zanima nekaj, moj avto je bil ocenjen totalka ,,,,,, zanima me kako se izračuna ocenjena škoda in koliko dobim jaz denarja za popravilo in še nekaj kako dolgo traja to cenjenje in da dobim jaz papirologijo......
To je sam v grobem opisano, če bo treba še več podatkov bom pripisal......

Lep pozdrav in hvala za odgovore.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Citat:
Uporabnik nuvi3790 pravi:
Pozdravljeni, pred kratkim se bil udeležen v prometni nesreči, povzročitelj in krivec prometne nesreče je bil druga oseba.
Mene pa zanima nekaj, moj avto je bil ocenjen totalka ,,,,,, zanima me kako se izračuna ocenjena škoda in koliko dobim jaz denarja za popravilo in še nekaj kako dolgo traja to cenjenje in da dobim jaz papirologijo......
To je sam v grobem opisano, če bo treba še več podatkov bom pripisal......

Lep pozdrav in hvala za odgovore.

Preberi si.
http://www.delo.si/gospodarstvo/potrosnik/pri-totalki-priznajo-le-trzno-vrednost-vozila.html

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Jaz sem v podobnem primeru dobil 60 % tržne vrednosti avta. Na prvo cenitev sem se pritožil in so jo zvišali za 20%. Torej na koncu sem dobil 60 % vrednosti avta in avto mi je ostal.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Če popravilo stane več kot 60% vrednosti vozila se ga oceni kot totalka.

Je pa to odvisno od primera do primera, če je starejši avto in da ni močno razbit, se ga da pri popoldancu ugodno popravit
in ponavadi ostane še nekaj denarja...

Če je pa fajn razbit, pa bolje da prodaš razbitino in z razliko kupiš nekaj drugega - enakovrednega.

Odškodnina, skupaj s totalko mora nadomestiti oz omogočiti nakup drugega enakovrednega vozila, prva ocena ponavadi ni
najbolj ugodna za te, zato se pozanimaj za kolikšen denar lahko prodaš razbitino in koliko še potrebuješ da kupiš enak avto.

Cenilci za primerjavo jemljejo vozila z avto.net s tem da še nekaj znižajo ceno - približno toliko kot se jo da v praksi scenkat,
in to je osnova za izplačilo tvoje odškodnine - vrednost razbitine.

Tukaj se moraš malo pomujati in dobiti neke ocene koliko je vredna razbitina in za koliko bi ti dobil enakovredno vozilo,
to je pa potem merilo oz osnova za izplačilo oz nadomestilo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Zavarovalnicam bi bilo treba prepovedat, da ti turijo razbitino. Če je totalka, naj dajo, kolikor je bil vreden avto, z razbitino pa naj se sami ukvarjajo, gnide.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
ja tole s totalkami je kar pizdarija, ampak če bi pa totalke prevzemale zavarovalnice, bi se pa hitro povečalo takih škodnih primerov,
ker ponavadi če te kdo izsili se potrudiš zabremzat itd... ker veš da boš mel mal težav s pridobivanjem denarja oz. vzspotavitvijo v predhodno stanje... če pa tega ne bi bilo, bi se pa obseg namernih trčen kar povečal...

I

Izbrisan uporabnik 3287

Ne vem no. Bi ti pritisnil na gas zaradi mozne totalke? Pa imel v glavi, da se lahko ob teh ubijes ali se huje-ostanes invalid? Hebes denar.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:
Če je pa fajn razbit, pa bolje da prodaš razbitino in z razliko kupiš nekaj drugega - enakovrednega.
Pa je to sploh možno? Prej kot v pol leta in brez da "poznaš nekoga, ki pozna nekoga..."?

Torej recimo, kdo bi kupil razbitino? Kdo določi ceno? Dvomi, da kupcu rečeš 40% ocene zavarovalnice je toliko, toliko plačaj, pa bo kar tako sprejel.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Citat:
Uporabnik smt pravi:
Ne vem no. Bi ti pritisnil na gas zaradi mozne totalke? Pa imel v glavi, da se lahko ob teh ubijes ali se huje-ostanes invalid? Hebes denar.

Jaz ne, jih je pa kar nekaj takih ki bi in so... pa totalka ne pomeni da more bit avto totalka, je zgolj ekonomska totalka, tako da ni treba da je avto fajn razbit...

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
Citat:
Pa je to sploh možno? Prej kot v pol leta in brez da "poznaš nekoga, ki pozna nekoga..."?

Torej recimo, kdo bi kupil razbitino? Kdo določi ceno? Dvomi, da kupcu rečeš 40% ocene zavarovalnice je toliko, toliko plačaj, pa bo kar tako sprejel.

Njihove ocene so kar tam tam, še vedno malo v minus oškodovanca, zato pa je ponavadi potrebna kakšna pritožba, je pa seveda odvisno kakšen avto imaš v igri... če je to stara KIA jo boš težko prodal, če je pa Golf ipd, se pa da kr dobr prodat razbitino....

V vsakem primeru maš jajca s tem in če ne koristiš še telesnih bolečin in straha si v minusu...

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
7
38
Rogaška Slatina
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
Citat:

pa dajmo primer avto golf IV letnik 2001 tržna cena cca 3.000 do 3.300. Kolko bi pol dala zavarovalnica pri totalki ?????

nuvi3790

Fizikalc
30. jan 2012
1.677
7
38
Rogaška Slatina
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
do 2k€

bom videl danes, mi je cenilec obljubil da dobim pošto in vam povem kolko bo kaj...
confused-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Kako pa si ti prišel do cifre 2.000€???
Lahko je tudi 3300eur, če je vrednost razbitine po nesreči praktično nič.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Formula je čisto enostavna. Izplačilo totalke znaša "tržna vrednost nepoškodovanega rabljenega vozila" MINUS "tržna vrednost poškodovanega vozila".

Tistih 60% ko ljudje dostikrat omenjajo pa je samo meja, kdaj se zavarovalnica odloči, da ne bo krila stroškov popravila, ampak bo škodo poravnala kot izplačilo totalke.

elrado

Pripravnik
21. apr 2008
350
0
16
Januarja sem imel totalko z Renault Megane 16v (čista klasika in nič posebnega). Zavarovalnica mi je izplačala 3300 eur, za avto pa bi dobil še cca 1500 eur (sem preveril) a sem se odločil da ga dam popravit. Vse skupaj je trajalo cca 10 dni (prihod cenilca na Real, cenitev,...).
Moram pa pohvalit zavarovalnico Triglav, saj je vse minilo brez težav (no razen tega da sem upal da ne bo ocenjene totalke).
Tako da totalka ni prav ina zadeva a vse skupaj zna biti čisto OK.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik nuvi3790 pravi:
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
Citat:

pa dajmo primer avto golf IV letnik 2001 tržna cena cca 3.000 do 3.300. Kolko bi pol dala zavarovalnica pri totalki ?????

tržna cena 3300€
confused-1.gif
če gre za GTIja morda.ker tržna cena za 13 let staro gajbo je prej okoli 1800€,bolje da ne veš koliko po eurotaxu.ker ocenjeno bo najbrž nekje vmes tržna cena in eurotax.potem odštej še vrednost razbitine(ki je velikokrat ocenjena skoraj kot da je zlata)in v takem primeru dobiš prvo ponudbo okoli 1400€