Toshiba satellite problem

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.387
5.662
113
Od kje teb tako mnenje o neobčutljivosti baterij?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Morda smo se malo narobe razumeli. Ne mislim, da so povsem neobčutljive. Zgolj to, da:

1. So veliko manj občutljive kot NIMH baterije.
2. Imajo shelf-life. (http://www.batteryuniversity.com/print-partone-19.htm) To pomeni, da četudi baterija leži "na varnem" v predalu, se stara in z leti izgublja kapaciteto.
3. Lahko brez težav delaš polovične ali delne cikle (torej napolniš baterijo samo za recimo 5%) in s tem ne "škodiš" bateriji.

Iz tega pač zaključujem, da je nesmiselno odstranjevati baterijo med "pisarniškim" delom. Naj ostane noter, 3-4 leta bo že zdržala, potem gre pa v reciklažo, jaz pa si omislim nov računalnik.

Edino, česar se je za bati pri Li-Ion baterijah - sta visoka temperatura in izpraznitev. Visoka temperatura v smislu slabe ventilacije (delo na postelji) ali kakšni Macbooki, kjer gredo temperature mirno proti 70 stopinjam. Preizpraznjenje pa tista zgrešena fama, da je "dobro", če se baterijo včasih tako zelo izprazni, da se računalnik sam ugasne. Potem pa se ga še enkrat prižge in ponovi vajo. Takšno početje lahko ireverzibilno poškoduje baterijo in služi samo kalibraciji, če se kdaj pojavijo težave s prikazom preostale energije.

Kaj več bo pa povedal še kdo, ki je bolj domač na tem področju. Jaz, čeprav nisem, kot je netko zbadljivo pripomnil, pa vseeno mislim, da imam vsaj še nekaj znanja o teh stvareh.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Še en problem je. Življenjska doba Li-ion baterij se krajša, če se baterija greje.

Citat:
For maximum storage life, batteries should be stored with a 40% charge (3.6 V) at 40°F (refrigerator). Perhaps one of the worst locations for a Li-ion battery is in a laptop computer when used daily on a desktop with the charger connected. Laptops typically run warm or even hot, raising the battery temperature, and the charger is maintaining the battery near 100% charge. Both of these conditions shorten battery life, which could be as short as six months to a year. If possible, the user should be instructed to remove the battery and use the ac adapter for powering the laptop when used as a desktop computer. A properly cared for laptop battery can have a service life of two to four years or more.
vir

S tem, da se smatra, da je baterija dosegla konec življenjskega cikla, ko kapaciteta pade na 80%.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ja, saj sem o tem tudi pisal... Samo še vedno se mi zdi neumno, da imaš prenosnik na mizi, baterijo pa v zmrzovalniku
bonk.gif
.

To je nekako tako kot da bi imel konzervirano hrano (npr. tuno) v zamrzovalniku, da se ne bi prehitro pokvarila. Rok uporabe je 3-4 leta in v tem času jo boš zagotovo pojedel - ter kupil novo.
smirk-1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Neumno ali ne, dejstvo je, da baterije ne rabiš, če si prikličen na napajanje. Če je baterija notri se pa hitreje stara.

Če se vrnem na tvojo primerjavo s tuno. Kam boš dal tuno, ko jo boš prinesel iz trgovine, v Hladilnik, ali v pečico?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ravno to... ne v pečico in ne v hladilnik - temveč v omaro. Enako pri prenosniku... paziš, da se baterija ne bo pregrevala in to je to.

In baterijo je fino imeti v prenosniku med delom... če ne drugače, zaradi izgube podatkov pri izpadu električnega omrežja. Dodatno je priročno, da če moraš kam na hitro iti, da imaš vedno polno baterijo.

A daš ponoči baterijo ven iz telefona in v hladilnik, ali jo zvečer priklopiš na napajanje in je zjutraj pripravljena na nov dan?
wink-1.gif

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
ne bom se pričkal s tabo ampak kar se baterij tiče lapaš bolj ali manj neumnosti... praksa to dokazuje

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Saj se nočem prepirat... bi bil pa hvaležen, če mi lahko vsaj napišeš, kje se po tvoje motim?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Misliš to, kar so eni tu napisali in se sklada z njegovo teorijo, ne pa s tvojo?

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
v zadnjih 9 letih se je v takih in drugačnih okoliščinah okoli mene gibalo cca 1000 prenosnikov o katerih sem imel skrb in ne boš verjel kaj je bil pri 99% v obdobju dveh let od nakupa vezni člen za vse... tudi v zadnjem obdbju v katerem lahko tudi števičlno podpiram trditve lahko rečem da je baterija predmet nakupa velikega števila uporabnikov in to ne zaradi tega ker bi tako vse povprek držala 4 leta kot trdi uporabnik zgoraj ampak zato ker je po letu in pol padel čas uporabe na neprejemljivo... seveda so vedno vsi na elektriki non stop... v firmi kjer so baterije moj strošek zahtevam odstranjevanje in ne boš verjel kako je število nakupov baterij padlo...

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
No, tudi sam si lastim 17" Toshibo Satellite in baterija niti kot nova ni zdrzala 2.5 ure
smile-1.gif

Ko je pc doma, je priklopljen na elektriki, baterije pa nimam priklopljene...
Zdi se mi, da imajo kaksni Fujitsuji s svojimi 7-8 + urami bistveno boljsi izkoristek baterije, kar bo vplivalo na moj naslednji nakup, cetudi moj prenosnik sploh ni slab...