Tobak za zvijanje

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.019
183
63
Zadnjič sem opazil, da so na Petrolu začeli prodajati tobak za tube Marlboro. No pa sem kupil za probo... 100x boljši okus kot pa cigarete, res pa je, da si je treba vzeti čas za polnjenje. Pa še precej poceni je. 70g stane 10 evrov, za šteko rabiš v škatli... plus še 200 tub, kar te vse skupaj pride 22€, medtem ko kupljena šteka 37. No pa še strojček rabiš, kar je tudi par evrov.

Sem pa opazil eno zanimivost, nikjer na škatli od tobaka ni vsebin, kaj vsebuje tobak... na cigaretah piše o katranu, nikotinu in ogljikovemu monoksidu, na tobaku ničesar. Ali to pomeni, da je bolj zdrav kot pa cigarete ali pa gre mogoče za pomankljivost?

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Če bom še enkrat začel kadit bom kadil svojega, oziroma domačega, ker tistih pesticidov res ne bi več...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
vzgoji si svoj tobak.
ozirma naj ti ga vzogji žena, ljubica, partnerka, mati, hči... ena ženska. ji daš seme in rečeš naj zaliva lepe rožice...

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.986
-384
113
Vejetno se ni zakona k bi doloceval da so ti podatki na pakungah od tega tobaka... Pride pa kmalu... Sigurno, ne skrbi... Ker bo ful ljudi nehal kadit, ko bojo vidl tiste grozne cifre....

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik skala pravi:
vzgoji si svoj tobak.
ozirma naj ti ga vzogji žena, ljubica, partnerka, mati, hči... ena ženska. ji daš seme in rečeš naj zaliva lepe rožice...
To si pa tako povedal kot (pravi vic) oziroma kot je res naredil znanec ko je stari mami podtaknil konopljo za vzgajat, ko je bila nekaj časa zelo navdušena kako raste. Pridelka vseeno ni bilo, je ta star vedel kaj tako hitro raste
hysterical-1.gif

Drugač pa ja vsekakor, imet svojega domačega

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.019
183
63
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Vejetno se ni zakona k bi doloceval da so ti podatki na pakungah od tega tobaka... Pride pa kmalu... Sigurno, ne skrbi... Ker bo ful ljudi nehal kadit, ko bojo vidl tiste grozne cifre....

V EU hočejo tobak za zvijat in pa mentolove cigarete prepovedat kao zaradi zdravja. Ampak po moje je to zaradi tega, ker je tobak veliko cenejši, v blagajno zato priteče manj denarja od davkov.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.019
183
63
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
V Bosni je Zlatni dukat 300g 9€ (18 KM).

Imam sodelavca, ki gre skoraj vsak vikend v Bosno domov, je govoril da je kila par evrov, pa sem mislil, da me nateguje. Mu bom pa rekel, da prinese za probat.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
KSZ,

Koliko vas prideluje svoj tobak?!

Pridelava ob ustrezni količini toplote oz. sonca ni problematična in postane kar lep, malce se zakomplicira s sušenjem. Sam sedaj sušim letošnji pridelek po kombinaciji vlažno-suho kar naj bi dalo dobro aromo. In dejansko je od začetnega vonja po "suhem listju" sedaj tobak dobil čisto pravi vonj. Tobak je makedonski oz. orientalski in ta naj bi se sušil na soncu, ampak potem ne dobi klasičnega tobačnega vonja in zaradi načina sušenja je precej "močan" (ne v smislu nikotina ampak v smislu pekočega občutka). Aja pa sušil naj bi se 6-12 mesecev za dober okus!
grims-1.gif

Mogoče drugo leto probam še z virđinijo.

Na koncu naj povem da sam sem NEkadilec!
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Posušiš da je suho kar traja kakšen mesec (listi ratajo rumeni/rjavi in trdi/drobljivi) potem pa daš nekam kjer je visoka vlaga da se listi starajo v vlagi kjer postanjo spet mehki in "lepljivi" hkrati pa dobivajo aromo ("sušiš" jih lahko v najlon vrečki v katero daš nekaj kar dobro regulira vlago). Na koncu naj bi jih spet posušil do ustrezne vlažnosti in potem zrezal + konzumacija.

Sicer pa ja, tobak je zelo lepa rastlina in poživi vrt sploh ko začne cvetet. Sam se držim logike da se goji samo kar je uporabno (za razliko od žensk in njihovih rožic), tako da tobak zadosti obem pogojem! Sicer kolegov ki pokadijo zastonj tobak ne manjka v okolici, tako da se za povpraševanje ni za bat!
grin1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
ja no o gojenju uporabnega bi se pri tobaku dalo dabatirati...

zanimivo to o sušenju.

Tobak v vrtu deluje tudi kot uni rumeni lističi, vse muhe se sprimejo gor!
grin1.gif

Meni osebno sicer sušen tobak (tudi cigareti) nenormalno lepo diši, ima pač tako lepo aromo. Tako da sem bil malo razočaran ko sem ga dal sušit in po 3h mesecih je bil samo trd in drobljiv, dišal je pa enako kot če bi posušil bilokakšno drugo zelenjavo. Potem sem nekje prebral da se za razvoj arome potrebuje vlago, no očitno deluje ker isti nedišeč tobak je začel lepo dišat.

Tobak se lahko tudi fermentira (da zakisa), pač podoben postopek kot pri nas z zeljem. Navlažene liste naložiš v čeber in pustiš da zakisajo, potem spet posušiš. Baje kisel okus izgine ostane pa močna aroma.