TMC

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.083
5.658
113
Evo potrjujem....bil danes LJ-MB-LJ in pri Vranskem ni bilo sprejema (rumena lučka)....antena je GTM21 (n760)......pri Sl. bistrici sem pa pozabil gledat....

Je blo pa zanimivo ker nas je sorodnik opozoril da je takoj za cestninsko na Vranskem v smeri Ljubljane zapora AC in preusmeritev na vzporedno regionalno cesto.......gledal sem promet še pri Celju ko je gorela še zelena lučka na GTM21 in ni blo označene nobene zapore na AC...oz na vaši ruti ni prometa
bonk.gif

Pri nas je TMC res še bolj za okras

info: TMC NE lovi tudi čez tuhinjsko dolino

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Pri meni je bila včeraj označena zapora na AC pri Vranskem, ko sem gledal malo pred Celjem dogodke pred sabo ( opozorilo o zapori sem slišal na radiu), potem pa mi je postalo čudno na Vranskem pred zaporo, ko mi je kazalo da naj peljem ravno a jaz pa že stal v koloni, ki se je pomikala proti izvozu in sem pogledal pod info za TMC in videl, da ni signala.
Potem sem vsake toliko po poti pogledal in ni in ni bilo signala, ta je prišel šele, ko sem na BS v Kompolju pogleda pod info.

p.s.
Je pa hec, da je smer MB-LJ v Slov. Bistrici normalno opozoril na delo na cesti in tudi signal je bil, a nazaj grede LJ-MB pa na istem odseku AC ni bilo signala TMC.

Kamele0N

23. jul 2008
42.083
5.658
113
Mah zdej pa ne vem al je od visno od kode do kode......kjero zgeneriraš kolk ti pokaže v realnosti al......je to od GTM antene do GTM antene različno...

Vem da ko sem povozil še kodo zgenerirano še v free obdobju z drugo.....da mi je potem več kazalo

Lahko je pa to tud zelo tko....pač slučajno opažanje

Bi mogu met še vzporedno n2405 z GTM35 premium.....pa da bi vidu kaj kaže....bom sprobal v kratkem ko ga dobim nazaj

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
V info:

Tudi sam opažam na moji 765tki, da čez Trojane velikokrat NI TMC signala (siva ikona TMC) - čeprav pa na radiju veselo špila RADIO SI - zelena luč na polnilcu/TMC sveti - rumena pa kakor kdaj sveti ali utripa.

Tudi doma (mejno področje med SLO in HR) kljub polnemu signalu RADIO SI nimam TMC signala - oz. mi kaže dogodke na Hrvaškem (tu sumim "zapacano" mejo v zemljevidu).

Aja - pri nas še nisem zasledil, da bi obstajal kakšen zastoj, ki bi v TMCju bil označen z več kot 2 minutno zamudo (pa še tu nisem siguren, da nista na istem mestu dva dogodka - vsak s svojo minuto zamude).

Se pa bistveno boljše počutim odkar se ne obremenjujem več s TMCjem v SLO.
tongue-1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.083
5.658
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
V info:
Tudi doma (mejno področje med SLO in HR) kljub polnemu signalu RADIO SI nimam TMC signala - oz. mi kaže dogodke na Hrvaškem (tu sumim "zapacano" mejo v zemljevidu).

Od kdaj majo hrvati TMC
sprasujem se.gif

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Ti imaš vsaj sivo ikono na 765-ki, na 3490 je cel čas zelene, če je ali pa če ni signala.
Sem jim že poslal kar nekaj mailov, da naj že enkrat naredijo to TMC ikono, da bo siva ko ni signala in zelena, ko bo signal pa je očitno to prevelik zalogaj za njih.
bonk.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Hmm - no pa vemo zakaj v SLO (vsaj na štajerskem) ne dela TMC - do Celja nas hebejo Hrvati, od Velenja naprej pa Avstrijci - vmes je pa huda luknja, ko še GPS signala ni.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
No pa sem le dočakal odgovor od Radio SI:

Citat:
Spoštovani g. “popotnik”,

žal nam je, da se niste že kar v začetni fazi obrnili neposredno na nas z vašim vprašanjem.
Sicer odgovarjamo le na vsa mnenja, želje in dobronamerne pripombe poslušalcev, ki so podpisane s polnim imenom, da lažje komuniciramo.

Kljub vašemu anonimnemu pisanju, bomo tokrat odgovorili na vaše pisanje, da ne boste zavedeni z napačnimi informacijami.

V treh letih delovanja še nismo nikoli prejeli pripombe voznikov, da naš RDS-TMC servis ne bi deloval na kakšnem izmed delov Slovenije.
RDS-TMC signal se namreč posreduje ne samo preko frekvenc Radia Si, ampak tudi preko celotne oddajniške mreže Radia Slovenija (torej tudi Vala 202 in Prvega programa), tako, da je pokritost Slovenije praktično 99%. Torej, tudi, če kje ne bi deloval signal Radia Si, RDS-TMC servis zagotovo deluje. To varnostno zadevo smo vzpostavili prav zato, da TMC servis deluje prav povsod in ni odvisen samo od signala Radia Si.
Tudi sami večkrat kontroliramo signal in še nikoli nismo naleteli na težavo, ki jo opisujete sami.

Smo namreč prvi medij, ki ga za vsako prometno nesrečo, zastoj ali drug dogodek obvesti PIC. Tako, da smo skoraj vedno najhitrejši s
prometno informacijo v etru.

Upamo, da zdaj nekoliko drugače gledate na celotno zadevo in boste z veseljem uporabljali naše informacije, tako preko RDS-TMC kot tudi preko etra.

Torej glede na to, da sem očitno do sedaj edini, ki sem jim pisal da nimajo povsod signala bi vas prosil vse, ki opažate isto, da jim pišete na ta mail in jim podate svoje mnenje, saj se bo morda samo tako kaj premaknilo v boljše stanje kot je sedaj. ( pr@radiosi.eu )

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Še en podatek, če slučajno koga interesira:

Citat:
Spoštovani,

zadevo smo že preposlali našim kolegom pri Oddajnikih in zvezah RTVSLO, ki upravljajo z distribucijo RDS signala. Verjamemo, da bodo zadevo preverili čim prej.

Razumeti morate, da Radio Si ureja vse informacije, ki gredo v navigacijske naprave (pomeni, da določene vpisujemo sami na Radiu Si, ko prejmemo informacije od voznikov in jih preverimo s PICem, kar nekaj informacij se generira avtomatsko z informacijami PICa – velja predvsem za avtocestni križ, dodatno vpisujemo tudi večino zapor zaradi del na cestah). Zagotovo se kdaj pojavi tudi kakšna napaka, a tu smo hvaležni za vsak klic na brezplačno številko prometnega telefona 080 80 15 in le z vašimi odzivi lahko popravimo kakšno napako. Dosegljivi smo 24 ur na dan.
Vsak trenutek je v sistemu vpisanih vsaj 50-80, včasih tudi 130 dogodkov po vsej Sloveniji.
Sodelavci Radia Si se neizmerno trudijo, da bi bili vsi dogodki res čim bolj natančni in hitri, tako v etru, kot tudi v TMC sistemu.

Za nemoteno distribucijo informacij do vaših navigacijskih naprav pa so nato pomembni še fantje z Oddajnikov in zvez, ki se tudi trudijo, da vse deluje brezhibno.

Hvala za razumevanje in lep dan.

Sedaj vemo kam se lahko obrnemo ob morebitnih težavah s TMC.
Če kdo opazi da kje ni signala ali kakšne druge napake lahko to javi na mail iz prejšnjega posta ali javi na telefonsko, ki je v tem postu.

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Jim pišem že nekaj časa o butastem opozorilu, ko to sploh ni, niti tam ni ničesar. To je "policijska dejavnost". Zakaj je to potrebno in kaj to sploh je in da je moteče, ker my trends javi opozorilo o dogodku.

Odgovor;

Citat:
Spoštovani g. xxx,
z vnešenimi informacijami za “policijsko dejavnost” v TMC na Radiu Si nismo povezani.
Tudi PIC ne vstavlja teh dogodkov v TMC. Oboji smo namreč obvezani, da tovrstnih dogodkov (npr. radarjev) ne smemo objavljati.
Te dogodke verjetno avtomatsko generira proizvajalec navigacijske naprave.
Verjamemo pa da zna biti to neprijetna težava, če gre za primer kot ste ga opisali.

Torej je v igri za dodajanje opozoril še nekdo tretji.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.763
809
113
toti Maribor
Zdaj, če malo razmišljam je lahko ta podatek že v sami karti ali pa mogoče Cyclops radarji, ki so prednaloženi v mapi POI. Če me spomin ne vara je ta dogodek vedno not.

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Jaz nimam drugih radarjev v mapi POI. Ikone so modri kvadrati z belo črko " i ".O tem problemu sem govoril že v topicu o 3490. So pa te lokacije ali pa večina od njih vpisane na mestu, kjer je nad avtocesto nadvoz. Kot da je mišljeno, da bi se naj tam izvajala meritev hitrosti iz mostu na avtocesto. Bolj je zanimiv podatek, da ne Radio ne PIC ni tega vpisal, torej je še nekdo tretji v tej zadevi. So pa ta opozorila vidna skupaj z ostalimi v prometnem meniju in ne samostojno pri pregledu zemljevida.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.763
809
113
toti Maribor
Saj enako je, če imaš vklopljeno funcijo traffic trends. Pri izarčunu rute ti napiše recimo 15 min zastoja, pa tudi ni priklopljen TMC. Ampak gre za statistiko.Predvidevam, da navteq da ta podatek v karto in ga TMC sam potegne iz karte. Na starejšem nuviju tega ni bilo, vsaj ne na 765-ki. Očitno se ta dogodek pojavlja samo pri napravah, ki imajo opcijo traffic trends. Drugače si ne znam razlagat tega.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Police activity/ policijska dejavnost je v Cyclops speed cam, ki je prednaložena na nuviju.
Ko se to odstrani iz nuvija ni več opozorila za policijsko dejavnost, vsaj pri Slov. Bistrici ni več tega opozorila odkar sem odstranil cyclops.
Tisti " i " je pa tudi pri Slov. Bistrici in ko greš mimo njega ti doda nove dogodke, vsaj pred enim tednom je bilo še tako, bom za vikend zopet preveril, če bo zopet dodalo več dogodkov, ko se bom peljal mimo.

p.s.
Če ročno odstraniš Cyclops iz mape POI le ti še vedno ostanejo v samem spominu nuvija, če pa narediš hard reset po tem, ko si jih odstranil pa izginejo vsi podatki od Cyclops.

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
TT imam izkljopljen. Že pri 3490 nisem tega uporabljal. Cyclop kamer nimam, hard reset sem pa že tudi njkrat naredil, tudi včeraj, ko sem hotel omogočit dodatne funkcije. Danes ta opozorila za policijsko dejavnost spet prikazuje, vsaj na relaciji Lj - Mb in nazaj. Tak da nič ne pomaga.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Bom za vikend preveril na relaciji MB -CE - MB če bo v Bistrici dvignilo opozorilo ali ne, prejšnji teden vem, da ga ni.
Kaj tebi je javilo policijsko dejavnost v smeri MB ali potem, ko si šel nazaj v smeri LJ in če ti je javilo pri Slov. Bistrici ali kje drugje?

p.s.
Sem pisal na Traff_nav HU, če mi lahko posredujejo informacijo, če oni slučajno oddajajo to opozorilo za SLO.