aha no saj so toliko pošteni pa napišejo, da je izvleček dodan. če bi bili še bolj pošteni bi pisali med z izvlečkom timijana, ker medu se ne sme nič dodati ali odvzeti, da lahko pišeš med v taki obliki (timijanov med). to kar prodajajo je med z dodatkom timijana...
Ta oddaja je bila zelo zanimiva. Presenetila me je cena kakšno ima med v Maroku ali nekje tamCitat:
Uporabnik iii pravi:
V nedeljo sem gledal eno francosko oddajo o medu - slučajno kdo ve, kje se da dobiti timijanov med?
boš moral spomladi gledati, če so na bezguCitat:
Uporabnik Fadil pravi:
Pred leti sem na tržnici v Novem Sadu kupil med od bazge ( bezgov med ). Bil je precej svetel in tekoč. Okus seveda po bezgu. Bil mi je kar všeč. Ko sem o tem govoril nekemu čebelarju, mi je rekel, da so me nategnili, saj bezgovega medu ni, ker naj čebele ne bi šle na bezeg.Kaj je sedaj res?
Citat:
Uporabnik skala pravi:
ponavadi (vsaj pri nas) se prodaja na kile... in ja nateg.
Citat:
.. črni bezeg ....
Cvetovi nimajo nektarja, vseeno pa njihov močan vonj privablja določene obiskovalce.Najpogostejši opraševalci so dolgorogi hrošči (Cerambycidae) še posebej hrošči kozorogi (Cerambyx scopolii Fuessly), pogoste opraševalke pa so tudi muhe in včasih čebele (Bolli, 1994). Koncalova in sod. (1983) so ugotovili, da je 1,22 % cvetnih popkovsamoprašnih (so avtogamne rastline), Bolli (1994) pa navaja, da je za proces oploditve najpogostejša samooprašitev preko peloda iz sosednjih cvetov ali socvetji iste rastline.
Citat:
.. med ...
Méd je sladka in židka tekočina, ki jo čebele in druge žuželke proizvajajo iz cvetličnega nektarja (medičine) ali iz mane, ki jo izločajo kljunate žuželke (uši, ...). Čisti med ne sme vsebovati nobenih dodatkov, denimo vode ali drugih sladil.