Timijanov med?

iii

Pripravnik
1. avg 2007
459
7
18
V nedeljo sem gledal eno francosko oddajo o medu - slučajno kdo ve, kje se da dobiti timijanov med?

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
kjer ga boš dobil je nateg. dodajo aromo in prodajajo kot timijanov med. ja kje boš pa dobil dovolj timijana na kupu, da bodo čebele nabrale med za toliko potrošnikov?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.977
7.314
113
Pred leti sem na tržnici v Novem Sadu kupil med od bazge ( bezgov med ). Bil je precej svetel in tekoč. Okus seveda po bezgu. Bil mi je kar všeč. Ko sem o tem govoril nekemu čebelarju, mi je rekel, da so me nategnili, saj bezgovega medu ni, ker naj čebele ne bi šle na bezeg.
rolleyes-1.gif
Kaj je sedaj res?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
znimivo. imam nekaj bezga doma. samo se res ne spomnim, da bi mrgoleo tam čebel ko cvete. se pa tudi nikoli nisem posebno za to zavzel.

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
784
37
28
Citat:
Uporabnik iii pravi:
V nedeljo sem gledal eno francosko oddajo o medu - slučajno kdo ve, kje se da dobiti timijanov med?
Ta oddaja je bila zelo zanimiva. Presenetila me je cena kakšno ima med v Maroku ali nekje tam
smile-1.gif

iii

Pripravnik
1. avg 2007
459
7
18
Sej to je bilo večkrat poudarjeno v prispevku, da obstajajo izvlečki in med slabe kakovosti (kitajska)- zato pa me zanima, če ste kje že zasledili (čisti) timijanov med?

iii

Pripravnik
1. avg 2007
459
7
18
Bil je prispevek francoske televizije... točnega naslova se ne spomnim :/

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
kaj je zate čisti? 5% mogoče 10%? da bi bilo kje na zemlji področje, kjer bi čebele dobili 50% medičine iz timijana... no če najdeš tako področje potem boš tam lahko kupil kvaliteten timijanov med. drugače so pa notri samo arome.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Pred leti sem na tržnici v Novem Sadu kupil med od bazge ( bezgov med ). Bil je precej svetel in tekoč. Okus seveda po bezgu. Bil mi je kar všeč. Ko sem o tem govoril nekemu čebelarju, mi je rekel, da so me nategnili, saj bezgovega medu ni, ker naj čebele ne bi šle na bezeg.
rolleyes-1.gif
Kaj je sedaj res?
boš moral spomladi gledati, če so na bezgu
cool-1.gif
. res za bezeg ne morem reči ali so gor ali ne...
finta je v tem, da bi morale biti SAMO na bezgu. oziroma večinoma na bezgu. da bi bilo pa nekje toliko bezga naenkrat je pa bolj mala možnost.
potem bi moral tudi ugotoviti koliko medičine bezeg izloča. pa koliko privabi čebele. so rastline, ki jih veliko bolj privabijo.
ne rečem, da ni možno je pa skrajno nevrjetno.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.977
7.314
113
Torej me je tip na tržnici v Novem Sadu prehladil. Kupil sem ga nekaj litrov in hvalil naokoli...dokler me ni ta čebelar ugasnil. Sam se ne spoznam, vendar komurkoli sem to povedal, je vsak rekel, da na bezgu pa res čebele še ni videl.
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:

.. črni bezeg ....
Cvetovi nimajo nektarja, vseeno pa njihov močan vonj privablja določene obiskovalce.Najpogostejši opraševalci so dolgorogi hrošči (Cerambycidae) še posebej hrošči kozorogi (Cerambyx scopolii Fuessly), pogoste opraševalke pa so tudi muhe in včasih čebele (Bolli, 1994). Koncalova in sod. (1983) so ugotovili, da je 1,22 % cvetnih popkovsamoprašnih (so avtogamne rastline), Bolli (1994) pa navaja, da je za proces oploditve najpogostejša samooprašitev preko peloda iz sosednjih cvetov ali socvetji iste rastline.

Citat:

.. med ...
Méd je sladka in židka tekočina, ki jo čebele in druge žuželke proizvajajo iz cvetličnega nektarja (medičine) ali iz mane, ki jo izločajo kljunate žuželke (uši, ...). Čisti med ne sme vsebovati nobenih dodatkov, denimo vode ali drugih sladil.

Glede timijanovega medu je možno da obstaja, skoraj 100% bi moral izvirat iz kakšnih otokov v sredozemlju kjer je timijan prevladujoča rastlina. Pri nas vem da gredo čebele kar veselo na materino dušico (timijan) in pač če je kje tole prevladujoče rastjje je možno tak med označit kot timijanov med.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
nasploh se je kakih eksotičnih vrst medu bolje izogibati. ponavadi so nateg.
recimo sredozemske rastline (žajbelj, sivka) vsekakor jih pri nas ni dovolj da bi čebele nabrale dovolj za sortni med (pa še gor so samo metulji in čmrlji)pomaranče, limone gotovo niso slovenski - vrjetno samo dodane arome.

možno pa je dobiti čst med redkih vrst, ki cvetijo zgodaj spomladi ali pozno jeseni. ampak take se navadno ne dobi vsako leto.

v glavnem če res ne poznate čebelarja se kar držite tistih normalnih sort. pa ne kupovat na veliko ker je malo nižja cena...

(velja za slovenijo)
drugače pa prašajte lahko še na forumu čebelarske zveze (czs.si)

19. jul 2007
2.843
1.566
113
Če greš pod lipo ko cvete, ne brenči, ampak bobni od čebel, pa še vseeno čebelarji pravijo da je lipa prevladujoča, ne pa edina:

Ker lipa ne daje veliko nektarja, je med običajno mešanica z gozdnim medom, vendar ima lipa dominanten vonj in aromo. Take medove označimo lipa maninega izvora oziroma kot gozdni med z lipovim okusom, kar je posebnost Kočevskega gozdnega medu - lipa.

Če pa dodajo nekaj medu (dodane arome) naknadno je pa itak brezveze.

PS: Ta kočevski lipov med je pa fuuuuul dober.
cheer.gif

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
seveda noben ni 100%. vedno je prevladujoče. vseeno bo pa nek timijan (ne po aromi) težko prevladoval. Ker lipa ne daje veliko nektarja, je med običajno mešanica z gozdnim medom kaj? lipa deja ogromno nektarja. ne vem mogoče so kočevske lipe jalove ampak na lipi je lahko zelo velik dnevni donos. drugače pa čista lipa iz cveta zelo lepo kristalizira in rata bele kot svinjska mast. če je več lipove mane kristalizira bolj na rumeno.
pa zelo hitro kristalizira.

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Jaz sem timijanov med kupil 2 leti nazaj ko sem dopustoval na Karpatosu. Bi rekel da res prevladuje nektar timijana, tako po okusu kot vonju. In res je na tem otoku ogromno divjega timijana, tako da sem prodajalcu zaupal. Povsem jasno mi edino ni kdaj timijan sploh lahko medi, glede na to da je na otoku precej vroče in nonstop piha. In vemo kaj se pri nas zgodi z lipo/kostanjem ko je preveč vroče, pa po možnosti še kaj zapiha poleg...