težave z delodajalcem

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
Z delodajalcem sem sklenil pogodbo z poskusno dobo, ki še teče. Nadrejeni (ne šef podjetja, pač eden v vodstvu oddelka kjer delam) mi je med delom grozil s fizičnim nasiljem (tudi nekaj sodelavcev je bilo prisotnih), česar ne mislim tolerirati, pa tudi sicer sem ves čas kar sem delal neposredno z njim, poslušal samo kričanje, človek si ne da reči da jaz dela še ne obvladam tako kot on po veliko letih (pač klasika, delo delam počasneje kot on in se še veliko lovim ker sem dokaj nov). Imam tudi mentorja, ki je za mentorstvo plačan, v največji gužvi mi še neke stvari razlaga, ker imam vsak dan ogromno novih informacij si jih je najpametneje zapisovati, ampak zaradi veliko dela si včasih ne morem in si nekaj stvari zapišem, nekaj zapomnim, nekaj vprašam ostale nekaj pa pozabim..... in ko ga to hočem vprašati še enkrat, ko je par minut časa da bi se mi lahko to razložilo in bi si jaz to zapisal, dobim odgovor da to bi moral že vedeti.... skratka en klinc vreden mentor.

S ostalimi nimam težav, tudi njihova ocena mene je da sem za novinca kar dober, se hitro učim in sem priden in sem od dela z njimi v krajšem času odnesel precej več kot z prej omenjenima, žal pa z njima delam precej več časa in to bo trajalo še dolgo. Ker se mi je delo čisto zasralo, ker je nadrejeni dokazal da je psihič (na meni, pa tudi nad drugimi, normalno se ne zna pogovarjati) razmišljam počasi o tem da to delo pač ni zame. Kake so moje možnosti, pravice itd.? Do sedaj sem bil tiho in sem poskusil dajati vtis da mi ne more do živega, ampak uvajanje v takih okoliščinah je norišnica in se nameravam postaviti zase.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Da začneš prošnje pošiljat....

V velikih firmah ponavadi ni teh stvari, če si pa šel k "privatniku" si pa lahko pričakoval kaj bo.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Oh katastrofa. Razumem kako ti je in si sama ne predstavljam, da bi bila v tvoji koži, sicer je pa tako, če boš zdaj pokazal, da tega ne boš dopuščal in poslušal, bo morda drugače, če pa zdaj popustiš in prenašaš, se pa kasneje ne bo nič spremenilo.

Govori z direkrotjem, lastnikom ali nekom pač, ki je tudi njemu šef, povej kakšna je situacija in vprašaj, če je pri njih to normalno, ker če je, da ne misliš tam ostat.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Pri meni je bila podobna situacija pri privatniku, sem enostavno odpovedal, ko je bilo konec poskusne dobe... Če delaš to delo na silo, da ga nisi želel, ti priporočam enako.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Klasični mobing v prvi vrsti ter v enem primeru tudi kaznivo dejanje po ogrožanja varnosti po 135. členu Kazenskega zakonika.

Glede prvega (najbrž nisi v sindikatu, tam bi ti pomagali) je možno vložiti tožbo na Delovnem sodišču, prijava možna tudi pri inšpketoratu za delo...
Glede drugega začeti kazenski pregon.

Tretja varianta: uerjanje odnosov v firmi na "mirnejši" način, dopisi, razgovori in ostalo.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
Hudič je da sem poleg vsega še dokaj mirna duša, takega odnosa nisem pričakoval in sem bil šokiran in samo tiho. Verjetno bi marsikdo takoj popizdo, jaz sem pa stisnil zobe. Hja, dve sodelavki sta se psihično že zlomile pred časom, pa kolikor sem malo opazoval, ni noben problem od jeze poknit po kakem aparatu, če kaj ne štima pa gre pogovor v večini skozi kričanje. Tudi delo samo po sebi je zelo stresno, tako da dolgoročno to ne bo šlo.

Mislim da se bo najbolje pogovoriti z nadrejenim, ki se tudi zdira nadme, ko bo naslednjič pucal svoj drek na meni mu bom rekel da stopima ven in bom povedal svoje, da tega ne mislim prenašati, potem pa do njegovega nadrejenega, če potem ne bo bolje pa ni druge kot da se spokam. V sindikatu še res nisem.

Če bi hotel izredno odpoved, kolikor sem bral, bi moral nasilje (ki je zadosten razlog za izredno odpoved) kao dokazovati, tako piše v zakonu...... kako je to mišljeno? Moja beseda proti njegovi? Ker sem prepričan da tega ne bo priznal.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Hudič je da sem poleg vsega še dokaj mirna duša, takega odnosa nisem pričakoval in sem bil šokiran in samo tiho. Verjetno bi marsikdo takoj popizdo, jaz sem pa stisnil zobe. Hja, dve sodelavki sta se psihično že zlomile pred časom, pa kolikor sem malo opazoval, ni noben problem od jeze poknit po kakem aparatu, če kaj ne štima pa gre pogovor v večini skozi kričanje. Tudi delo samo po sebi je zelo stresno, tako da dolgoročno to ne bo šlo.

Mislim da se bo najbolje pogovoriti z nadrejenim, ki se tudi zdira nadme, ko bo naslednjič pucal svoj drek na meni mu bom rekel da stopima ven in bom povedal svoje, da tega ne mislim prenašati, potem pa do njegovega nadrejenega, če potem ne bo bolje pa ni druge kot da se spokam. V sindikatu še res nisem.

Če bi hotel izredno odpoved, kolikor sem bral, bi moral nasilje (ki je zadosten razlog za izredno odpoved) kao dokazovati, tako piše v zakonu...... kako je to mišljeno? Moja beseda proti njegovi? Ker sem prepričan da tega ne bo priznal.

Verjetno bo najboljša odločitev da začneš pošiljati prošnje in greš drugam. Z njegovim nadrejenim dvomim da boš kaj rešil. Ker je ta, ki te terorizira že dalj časa v firmi in izkušen in ga firma ne more kar tako odpustiti... Tebe po drugi strani pa. Čimdalje vstran od tega. Nisi sam s takšnimi problemi, če ti bo v tolažbo...

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
Saj tudi sam dvomim, ker mi je (to sem pozabil v prvem postu omeniti) rekel da če mi kaj ne paše naj grem. Bom pa vseeno poskusil s pogovorom. Pa jaz ne vem no, kaj ni jasno da sem novinec ali kaj? Ne morem jaz prvi dan znat delat to kaj dela nekdo že 20 let.

Sem se menil z nekaj kolegi, ki delajo v istem fohu kot jaz in so bili šokirani, da so hudi in dobri časi, ampak niti približno niso doživeli kaj takega, niti niso ko so bili začetniki ali pa so naredili kako večjo napako, vsi mi svetujejo naj grem kolk me noge nesejo.

Torej, glede izredne odpovedi, to vem da ni odpovednega roka, začne veljati kakor hitro je odpoved vročena, je pa ena stvar ki je ne razumem, češ da je treba razlog za izredno odpoved dokazovati..... na kak način poteka dokazovanje? Sicer so vedno bile kake osebe prisotne in so slišale zdiranje in poniževanje, vedo pravzaprav vsi kaj se mi dogaja, ampak v to se noben ne bo vpletal. Tako da imam samo svojo besedo, nadrejeni pa tega zagotovo ne bo priznal.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Enostavno se ne pojaviš več tam, pa ti bojo že oni stisnili odpoved.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Saj tudi sam dvomim, ker mi je (to sem pozabil v prvem postu omeniti) rekel da če mi kaj ne paše naj grem. Bom pa vseeno poskusil s pogovorom. Pa jaz ne vem no, kaj ni jasno da sem novinec ali kaj? Ne morem jaz prvi dan znat delat to kaj dela nekdo že 20 let.

Sem se menil z nekaj kolegi, ki delajo v istem fohu kot jaz in so bili šokirani, da so hudi in dobri časi, ampak niti približno niso doživeli kaj takega, niti niso ko so bili začetniki ali pa so naredili kako večjo napako, vsi mi svetujejo naj grem kolk me noge nesejo.

Torej, glede izredne odpovedi, to vem da ni odpovednega roka, začne veljati kakor hitro je odpoved vročena, je pa ena stvar ki je ne razumem, češ da je treba razlog za izredno odpoved dokazovati..... na kak način poteka dokazovanje? Sicer so vedno bile kake osebe prisotne in so slišale zdiranje in poniževanje, vedo pravzaprav vsi kaj se mi dogaja, ampak v to se noben ne bo vpletal. Tako da imam samo svojo besedo, nadrejeni pa tega zagotovo ne bo priznal.

Samo idi. Če se boš pizdil čez njih in kaj zahteval si boš samo prihodnost pokvaril. Ker taki ti znajo precej škode naredit pri nadaljnjih zaposlitvah. Lastne izkušnje.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
Hm..... to tudi ne bi bilo dobrodošlo. Torej bolje enostavno redna odpoved? Do zavarovanja iz strani občine in socialne pomoči potem nisem upravičen ne?

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Z delodajalcem sem sklenil pogodbo z poskusno dobo, ki še teče. Nadrejeni (ne šef podjetja, pač eden v vodstvu oddelka kjer delam) mi je med delom grozil s fizičnim nasiljem (tudi nekaj sodelavcev je bilo prisotnih), česar ne mislim tolerirati, pa tudi sicer sem ves čas kar sem delal neposredno z njim, poslušal samo kričanje, človek si ne da reči da jaz dela še ne obvladam tako kot on po veliko letih (pač klasika, delo delam počasneje kot on in se še veliko lovim ker sem dokaj nov). Imam tudi mentorja, ki je za mentorstvo plačan, v največji gužvi mi še neke stvari razlaga, ker imam vsak dan ogromno novih informacij si jih je najpametneje zapisovati, ampak zaradi veliko dela si včasih ne morem in si nekaj stvari zapišem, nekaj zapomnim, nekaj vprašam ostale nekaj pa pozabim..... in ko ga to hočem vprašati še enkrat, ko je par minut časa da bi se mi lahko to razložilo in bi si jaz to zapisal, dobim odgovor da to bi moral že vedeti.... skratka en klinc vreden mentor.

S ostalimi nimam težav, tudi njihova ocena mene je da sem za novinca kar dober, se hitro učim in sem priden in sem od dela z njimi v krajšem času odnesel precej več kot z prej omenjenima, žal pa z njima delam precej več časa in to bo trajalo še dolgo. Ker se mi je delo čisto zasralo, ker je nadrejeni dokazal da je psihič (na meni, pa tudi nad drugimi, normalno se ne zna pogovarjati) razmišljam počasi o tem da to delo pač ni zame. Kake so moje možnosti, pravice itd.? Do sedaj sem bil tiho in sem poskusil dajati vtis da mi ne more do živega, ampak uvajanje v takih okoliščinah je norišnica in se nameravam postaviti zase.

imas samo 2 varianti. da pac ali temu koleriku pokazes zobe in zalajas nazaj (na kar se moras pripraviti ker
dvigovanje glasu brez pametnih argumentov ni ucinkovito) ali pa da gres iz firme. ce se bos poskusal kaj pogovoriti ....
ne vem no, ti si en navaden zacetnik, pogresljiv, zakaj bi se kdo sploh ukvarjal s tabo, vkljucno z nadrejenim. jih v vrsti caka cel kup
boljsih in slabsih. mogoce preprosto nisi za ta posel.

ce pa mislis da si, ti ustreza lokacija, placa, potem se potrudi in tudi kaj pozri na svoj racun. in se bori za svoj obstoj v firmi.
vsak dan bos vec vedel in vsak dan bos bolj samozavesten in se bos upal kaj nazaj povedat...

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
Ja ja, to o tem da sem začetnik in pogrešljiv se čisto strinjam, tudi ves čas, dokler nisem začel delati neposredno z nadrejenim, mi je šlo vredu, sem bil pač usmerjan. to ja, tega ne smeš.... včasih na lep način, včasih ostreje, vse pa še na neki normalen način in nisem imel s tem težav. Drugi sodelavci pravijo da mi gre dobro, tudi meni se je tako zdelo do takrat ko so se začela poniževanja in zdiranja....

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:

Jaz sem trpel podobno kot ti...prvič, drugič, tretjič, četrtič...potem mi je pa počilo, pa sem sklical sestanek med mano, mojim narejenim in NADrejenim nad obema (direktor oddelka). Tam povedal svoje...dobil drugega nadrejenega, šel v drugo pisarno. Zaenkrat so zadeve super. Veliko manj živčen hodim domov, psihično sem manj zjeban, pa v večje veselje mi je delat in pridt na šiht. Zaenkrat kaže kot ena boljših odločitev odkar delam tukaj. Če ne bi naredil tega, bi dal kmalu odpoved...

tincelj

Pripravnik
1. okt 2008
430
0
16
obalca
tudi jaz sem imela podobne težave. in ravno tako v JU. problem je pa bil, ker se sodelvka in nadrejeni nista nabolje razumela. in sta oba jezo stresala še name. nato je sodelvka odšla na porodniško in zadeve so se uredile same od sebe.
drugače pa se probaj najprej pogovorit. mogoče se da, kaj rešit.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Hm..... to tudi ne bi bilo dobrodošlo. Torej bolje enostavno redna odpoved? Do zavarovanja iz strani občine in socialne pomoči potem nisem upravičen ne?

Ni panike, se bo našel drug, ki bo za isto plačo trpel to kar ti in bil vesel, da ima službo. Ti pa pojdi domov k mamici, napiši par prošenj pa se bo mogoče dobilo tudi delo zate!
zmaga.gif

Sorry moral sem!
evil.gif

A jebeno, če se ne vidiš v tem delu (to pomeni vse od sodelavcev, nadrejenih, samega dela itd.) potem greš drugam, če nimaš kam it in rabiš delo potrpiš in ostaneš! V slo so zakonske določbe, ki ščitijo delavce, posluži se jih če misliš da se ti godi pravica! Jasno bi vsi radi bili direktorji, imeli cel dan noge na mizi in vmes napisali 3 mejle ter pebrali pol alterja! Ni to tako, delo je suženjstvo, prej spoznaš bolje je!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
ne hecaj se s snemanjem,ker je (baje) brez vnaprejsnje napovedi kaznivo.
Jeba,isci drugo sluzbo, nagajas lahko kvecjemu tako da prijavis mobing, davcno utajo, ali kaksno drugo krsitev inspektorjem.