Teslo v Tesli Y

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.735
6.737
113
pri taščici
Kam? Zakaj?

Jaz sem se vozila z rumeno lučko odkar je mraz pritisnil. Iz želenih 2,8 je kazalo v vseh štirih 2,6 pa je bilo prec narobe. Ko sem jih dala koncno zamenjat za zimske, je bil pa tak kraval. Še moj dobil push sporocilo, me je prec klical, ce sem gumo predrla :srce:
A nomas zahtevanih 2.9?
Tezi ze pri 2.7, ceprav naj bi po navodilih imel 20% tolerance

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.927
6.558
113
Najprej ob prevzemu je bilo, potem je bilo 2,8. In kaj cem se sekirat zaradi tega. Takrat ni bilo se nobenega jokcanja. Cim je zahvadv, je padlo na 2,6. Pa se spet nisem sekirala, ker sem itak vedela, da bom vsak cajt gume menjala. Bi mogla iti na pumpo, tja pa vec ne hodim. Ce bi bilo res grozno, bi avto itak vrescati zacel. Kot je ob menjavi...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.735
6.737
113
pri taščici
Zaenkrat imamo 5 CB samo za obracunsko moc in Omreznina. Ampak razlike pri omreznini so sele na 4 decimalki.
Ce vzames povprecno omreznino 0,0184 ne bos naredil mio napake. Bodo na števcu vecje napake.
Elektriko imamo pa se vedno po dveh tarifah ali celo samo 1

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.927
6.558
113
Saeed
da vrnem uslugo. Omreznina na moč ni pomembna, ker tukaj moraš upoštevati omrežnino za energijo. Plus trošarino, plus še en prispevek plus DDV. Upoštevajoč, da je trenutno 90% kapice in 10% tržne cene. Vzela sem ET (0,15595) , ker ga imam sama in kar je povsem OK, ker je itak na pol pot med Vt in Mt. to zdaj ne igra več nobene vloge.

Evole cena na kWh z vsemi pritiklinami (zadnji stolpec):
B10,019580,1554 €
B20,018440,1540 €
B30,018370,1539 €
B40,018380,1539 €
B50,018470,1540 €

glede na malo razliko omrežnin, v bistvu lahko narediš le dve ceni, pa ne boš praktično nič falil.

• Všeč mi je
Reactions: Saeed

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.927
6.558
113
Me pa nekaj zanima... Recimo, ko se bo cena spremenila. Tesla app popravi potem tudi vse za nazaj? Ne od datuma spremembe dalje.

Saeed

Pripravnik
19. nov 2008
373
4
18
Ne vem kako sem sam prišel do kar nekaj % višjih vrednosti. Sicer sem upošteval vključen DDV in dve tarifi električne energije.
Po mojih izračunih sem prišel do cen v razponu med 0,21€ pa do 0,29€. Ponoven izračun bom naredil, ko mi priklopijo tri faze, ker trenutno sem še na 1.

Na servisu sem dobil info, da se ne prodajajo več modri kontektorji za mobilno polniclnico. V AT in DE trgovini so še vedno na voljo. Morda kdo kaj več ve o tem? Je kakšna opcija, da se ti naročijo v tujini In pridejo v Slovenijo?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.927
6.558
113
Ne vem kako sem sam prišel do kar nekaj % višjih vrednosti. Sicer sem upošteval vključen DDV in dve tarifi električne energije.
Po mojih izračunih sem prišel do cen v razponu med 0,21€ pa do 0,29€. Ponoven izračun bom naredil, ko mi priklopijo tri faze, ker trenutno sem še na 1.

Na servisu sem dobil info, da se ne prodajajo več modri kontektorji za mobilno polniclnico. V AT in DE trgovini so še vedno na voljo. Morda kdo kaj več ve o tem? Je kakšna opcija, da se ti naročijo v tujini In pridejo v Slovenijo?

Si uposteval, da je trenutno 90% po drugi ceni in zgolj 10% po tržni?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.191
1.198
113
www.adriamedia.si
Je pa res da če imaš žebel pa guma pušča 0.1 bar na dan ti bo senzor v ventilčku javil nizek tlak že pri varnih recimo 2 bar (vizualno in na otip guma zgleda ok), medtem ko tisti na ABS ko bo tlak že precej nižje in se bo tudi videlo da je guma že malo pri tleh.

Če imaš senzorje v platišču imaš skoraj vedno prikaz pritisk je prednost da tam preverjaš stanje gum. Če ga nimaš (abs) je pa pametno it nekajkrat letno na kolena.
Glih iz prve roke izkušnja, pasivni TPMS, vijak v gumi, pritisk 1,8 bar pri alarmu (tolk je kazalo na pumpi). Napolnil nazaj na 2,8 (nisem bil ziher, a je kaj v gumi al ne, ker so bile tudi ostale komaj kaj na s 2, ker je bil avto ene pol leta parkiran), resestiral sistem, pa je čez 2 dni spet zapiskal, spet 1,8. Še unkrat nafilal, tu je bilo pa že jasno, da pušča. Do vulkanizerja je še zlahka zdržalo ...

• Všeč mi je
Reactions: mtl

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.454
2.172
113
Očitno sem čorova. Jaz lahko recimo pod dom nastavim sezone (marec-oktober in november-februar), ko kliknem na tarifo imam pa moznost vnosa samo 1 ceno za nakup in 1 za prodajo. Nikjer ne vidim moznosti urnika
Daj ti bom jaz olajšal delo.
Vožnja s tvojo Y te bo koštala okol 3€/100 km če polniš iz omrežja.
Če imaš pa sončno pa sploh nehaj računat, ker nima smisla.

Ne si komplicirat življenja na 13 decimalk, kje vidite smisel vseh teh podatkov?
Nafilaš in se voziš, simpl...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.927
6.558
113
Kaj ni trenutno 100% omejena že za november?

Jaz sem razumela, da s prihodnjim letom. Ko naj bi se cene sprostile, zdaj se pa pac ne bodo...

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.296
1.540
113
Samo to je star članek. Vmes so že naredili interventno uredbo in velja od 11.2024 - 02.2025.

Zamejitev cene za zimsko sezono 2024/2025​

Od 1. novembra 2024 do 28. februarja 2025 je vlada z Uredbo o določitvi cene električne energije omejila ceno električne energije za gospodinjske odjemalce, vključno z večstanovanjskimi stavbami. Najvišje dovoljene tarifne postavke cene električne energije (brez DDV) veljajo za celotno porabo in znašajo:

• višja tarifa (VT): 0,08400 evra/kWh
  • nižja tarifa (MT): 0,07000 evra/kWh
  • enotna tarifa (ET): 0,07700 evra/kWh.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.606
344
83
Kras
www.mtl.si
Izpit imam 27 let, avte menjam na ca. 5 let, z vsakim naredim recimo 220.000-250.000 km. Na uč recimo da naredim 45.000 kom letno, se pravi v 27 letih nekih 1.200.000 km. V vsem tem času/kilometrih sem imel defekt mogoče 5x. Tukaj pa debata, ko da se vam to dogaja vsakih 14 dni :eek::bonk:
Jaz sem v 1 MIO+ km imel gumi defekt 4x. Od tega zadnijč bogu za hrbtom v Bosni v nedeljo ob 23.00 uri. Na avtu brez TPMSja, 17 col guma (redkih dimenzij) uničena do konca (robovi natrgani). K sreči je bila zasilna rezerva v prtljažniku, naslednji dan sem pa pri vulkanizerju po veliki sreči dobil dve rabljeni gumi ustreznih dimenzij in tako nadaljeval potovanje. Če bi imel TPMS (verjetno bi tudi pasivni odreagiral pravočasno) bi guma ostala še uporabna. K sreči je vsaj platišče ostalo nepoškodovano.
tole spodaj seveda ne drži, garantirano ne:

Senzor v ventilčku ima resolucijo pošiljanja podatkov na par minut (5-10 min), vmes spi in špara baterijo, če zadaneš gumo ravno ko je poslal podatke se BP lahko voziš po feltni še 5 min pa ne bo nič javil.

tpms senzor pošilja info kar nekajkrat v sekundi - lahko rečeva v realnem času, par sekund pa ti avto javi napako (malo zavisi od proizvajalca sistema od avta do avta, tudi znotraj znamk so eni meli 1 sprejemnik, dražji avti za vsako kolo svojega).
preko ABS če vse gume isto izprazniš, mu ne bo nič čudno, traja veliko dlje, da avto zazna prazno pnevmatiko
dejansko lahko rečeva, da vidiš v real time preko senzorjev, to ti lahko dokažem tako s testerjem kot tudi z ročno tpms napravo, pa boš spustil gumo pred mano, pa da vidiva
Hvala za to, da meni ni treba odgovarjati. Res ne vem od kje informacija, da aktivni TPMSji pošiljajo informacije na nekaj minut. :sprasujemse:
Recimo pri BMWju je zanimivo spremljati temperaturo pnevmatik pri agresivni vožnji. Recimo na dirkališču lahko pride kar do lepe razlike med zunanjo in notranjo gumo.

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
5.462